2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Párbeszéd és professzionalitás

Hosz  |  2006. 03. 31., 09:46

Iváncsik Imre politikai államtitkár és Mikita János mérnök altábornagy, vezérkarfőnök-helyettes is részt vett a Szerződéses Katonák Országos Találkozójának második napján. Mészáros Géza Hosz elnök rövid köszöntője után, a hivatalos megnyitót mondó államtitkár - miután megköszönte a szakszervezet gondos szervező-rendező munkáját, - kijelentette: a Magyar Honvédség társadalmi megbecsültsége komoly,  s ehhez az önkéntes haderőre történő áttérés olyan folyamatként járult hozzá, melyben a professzionálitás ma már komoly minőséget jelent... 

Mészáros Géza elnök a Szerződéses Katonák Országos Találkozójának második napján - rövid köszöntőjében, egyebek mellett - kijelentette: a Honvédszakszervezet tisztességes munkával képviseli a szerződéses katonák ügyeit, problémáit.

Ezt követően a Hosz PR filmjét tekintette meg a mintegy kétszáz résztvevő katona, majd Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök az aktuális egyeztetésekről számoltak be. A katonák érdekében folytatott tárgyalásokról szóló tájékoztató után Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő a Hosz, a Katonákért Alapítvány és az Egység 2002 Kft. által nyújtott szolgáltatásokról adott hasznos információkat.

A Hosz elnökének rövid köszöntője után Iváncsik Imre nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt. A HM politikai államtitkára fontosnak nevezte, hogy információkat kapjon a HM és az MH felső vezetése a szerződéses katonákat érintő legfontosabb ügyekről. Miután röviden értékelte a kormányzati ciklus elvégzett honvédelmi feladatait, eredményesnek nevezte a haderő-átalakítás különböző ütemeiben teljesítetteket, az önkéntes haderőre történő gond nélküli áttérést, a magyar katonák missziós tevékenységét. Iváncsik Imre szerint a professzionalizálódó haderő minőségi feladat-ellátást feltételez, jelent. A HM politikai államtitkára azt is elmondta, hogy - a fluktuáció sinte teljes megszünésével - ma már csínján kell bánni a toborzással, hiszen sok helyőrségben öt jelentkező vár az egy katonai beosztásra. Az államtitkár miután hangsúlyozta, hogy a felsővezetés legfontosabb feladata a munkafeltételek javítása, hozzátette: a lakhatás támogatása mellett a belátható pályamodell megteremtése és a hatékony rekonverzió is kiemelt feladat. Beszéde végén még elmondta azt is, hogy a katonáknak szükséges együtt élni, együtt lélegezni a civil társadalommal.   

Mikita János mérnök altábornagy miután megköszönte a hozzászólás lehetőségét, az elmúlt időszak katonai, struktúrális változásairól adott rövid áttekintést. A HM HVK főnök-helyettese kiemelten szólt az - önkéntes haderőre történő áttéréssel párhuzamos - új szolgálati kultúra megjelenéséről, valamint a ,,Párbeszéd 2005" rendezvénysorozat szerződéses állományt érintő tapasztalatairól is.

Ezt követően a résztvevők megtekintették a Párbeszéd konferenciáról készített kisfilmet, mely az állományt leginkább foglalkoztató problémákat, így a felszerelési, az ellátási, a lakhatási és a ruházati kérdéseket tekintette át. A vendégek hozzászólásai után fórumot tartottak, majd Iváncsik Imre, Mikita János és Mészáros Géza tájékoztatta a helyi és az országos sajtó képviselőit az esemény részleteiről. 

A nap második felében szakmai előadásokon vettek részt a szerződéses katonák. Elsőként Antus Gábor alezredes, a HM humánpolitikai főosztály erőforrástervező és kontrolling osztályának helyettes vezetője - egyebek mellett - a szerződéses katonai szolgálatról, a szolgálati viszony létesítéséről, a lakhatási támogatásokról, a humánpolitikai programról, irányelvekről, a humán stratégiáról és a rekonverziós lehetőségekről ejtett szót.

Ezt követően Gresnyer Ferenc alezredes a szerződéses szolgálati viszony létesítésének feltételeit részltezte. A HM személyzeti főosztályának kiemelt főtisztje szólt - többek között - a különböző beosztásokra vonatkozó szolgálati időtartamról, a próbaidő intézményrendszeréről, a toborzópénz fogalmaról, az előmeneteli lehetőségekről, a szakképesítési követelményekről, az előírt iskolai végzettségről, valamint a leszerelési segélyről is.  

Both István ny. ezredes, a HM védelemgazdasági főosztályának osztályvezetője a szerződéses katona lakhatási támogatásáról, a jogosultságokról és lehetőségekről, a magánerős és bérlakás konstrukcióról, a lakásfenntartás támogatásáról, valamint a jövőbeni változtatás irányairól is beszélt.

Ezután dr. Jelen Gábor alezredes, osztályvezető-helyettes a lakhatás támogatásának koncepcionális alapjairól, a karriermodellhez kapcsolódó differenciált, szolgálati helyhez való jogosultságról beszélt. Az előadó szólt a hatályos lakástörvényről, az elidegenítésre vonatkozó szabályokról, rendeletekről és a humán stratégiára hivatkozva a laktanyai és egyéb elhelyezési támogatásról is. Jelen alezredes kiemelte: a jövőre vonatkozó szakmai elképzelések között szerepel a többpólusú lakhatási támogatási rendszer továbbfejlesztése, a magántőke forrásainak integrálása és a családos szerződéses katonák lakhatási költségtérítésének bevezetése is.

Ezt követően dr. Gáspár Tibor mérnök vezérőrnagy – egyebek között - a Magyar Honvédséget kiszolgáló központi logisztikai rendszerről beszélt. Az MH ÖLTP parancsnoka szót ejtett a szerződéses logisztikai legénységi állomány jelenlegi helyzetéről, kiképzési szintjéről, valamint a haderőnemnél szolgáló állományt érintő jövőbeni változásokról és a legfontosabb logisztikai problémáról is. A haderőnemi parancsnok hangsúlyozta: nem lehet egyik pillanatról a másikra a Magyar Honvédség eszközeit, felszereléseit a kor színvonalára állítani, de a korszerüsítés jó úton halad, a missziókból visszaérkezők is arról számolnak be, hogy nem vagyunk lemaradva más nemzetek felszereltségi szintjétől. A vezérőrnagy - előadása végén - a távlati logisztikai célokról adott tájékoztatást.

Ezután dr. Alkéri István dandártábornok a költségvetési- pénzügyi- és számviteli lehetőségekről beszélt. A HM KPSZH főigazgatója szólt a finanszírozási korlátokról, a természetes determinációkról, így a törvényileg szabályozott illetményekről is, amelyek mind-mind emelkedő skálán mozognak. A főigazgató hozzátette: 2006-2007-ben a költségvetési főösszegek magtartásához, a stagnáló költségvetéshez kell igazítani az igényeinket, hazai és nemzetközi vállalásainkat. Az ingatlanértékesítési bevételekről szólva elmondta még, hogy ezek a tényezők sem lesznek sokáig - a lakhatási támogatásra - mozgósítható összegek. Alkéri tábornok befejezésül az aktualitásokról és a pénzügyi döntés-előkészítés folyamatáról számolt be. A szakmai délután fórummal zárult.

A szerződéses katonák elsősorban az előmeneteli rendszer anomáliáival, a személyügyi eljárásokkal, a beosztásba helyezéssel, a szerződéses katonák szolgálati idejével, illetve a szolgálat-ellátás rendjével és a munakerő-piacra való visszatéréssel kapcsolatban tettek fel kérdéseket. A fórum után a Honvédelmi Minisztérium, a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Alapítvány, a Szociálpolitikai Közalapítvány és

a Honvéd Önkéntes és Magányugdíjpénztár (HOMNYP) müködéséről hallhattak hasznos információkat a résztvevő katonák. Prediger József, a HOMNYP tagszervezési és ügyfélszolgálati irodavezetője többek között arról beszélt, hogy a Pénztár adni akar a szerződéses katonáknak. Ezért felhívta a katonák figyelmét, a munkáltató által adott pénztári kiegészítésekre és az öngondoskodás fontosságára. A Honvédszakszervezet stratégiai partnereként megjelenő HOMNYP tisztségviselője tájékoztatta a hallgatóságot a Pénztár eredményeiről, hozamairól, valamint a vonzó szolgáltatásairól.  

Közben Kiss Álmos Péter, az Egyesült Államok hadseregének volt vezénylő zászlósa beszélt karrierjéről. Előadásában szólt a tengerentúli haderőnemek sajátosságairól, az előmenetel rendszeréről, a szakterületi és vezetőképző iskolákról. Kijelentette, hogy nincs nélkülözhetetlen ember a hadseregben, állandóan fejlődni, tanulni, sőt, 3-4 évente - nem a szomszéd faluba, hanem akár a másik kontinensre - költözni is kell. Ezt követően a Honvéd Egészségpénztár szolgáltatásairól és a Honvéd Önsegélyező Pénztár lehetséges szolgáltatásairól is hallhattak a megjelentek. Az előadások végén Kovács József ezredes, a házigazda, Magyar Honvédség 5/62 zászlóaljának parancsnoka tartott ismertetőt a laktanya és a Hódmezővásárhelyen szolgáló katonai szervezetek mindennapjairól. Ezt követően, a zárszót mondó Mészáros Géza Hosz elnök a szakszervezet jubileumi emlékérmét adta át a házigazda, Kovács ezredesnek.        

A nap végén - szabadidős program keretében - a Honvéd Müvészegyüttes és könnyüzenei koncert szórakoztatta a szerződéses katonákból álló közönséget. A Szerződéses Katonák Országos Találkozójának harmadik - április 1-jei - napján szegedi városnézésen, majd ópusztaszeri kiránduláson vettek részt a katonák.    

Kapcsolódó cikkek:

Kötetlenül

Találkoznak a szerződésesek

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.