2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolgálati időpótlék: Helybenjárás

Hosz  |  2006. 04. 25., 09:55

A Honvédszakszervezet és a HM szakmai szervei között, a szolgálati időpótlék bevezetéséről folyó szakértői egyeztetések újabb fordulóját április 20-án rendezték. A HM Humánpolitikai Főosztály szervezésében lefolytatott tárgyaláson a tárca képviseletében Erdélyi Lajos dandártábornok vezetésével a HPF, a JIF, a SZEF, valamint a KPSZH felelős beosztású személyei voltak jelen. A Hosz-t Szincsák Gyula alelnök és Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő képviselték...

A megbeszélés során nyilvánvalóvá vált, hogy a munkáltatói oldal szándéka nem a humánpolitikai főosztály által előzetesen kidolgozott és megküldött, konkrét (számszerüsített) koncepciók megvitatására, hanem egyrészt az elméleti alapkérdésekhez való visszatérésre (beilleszthető e a szolgálati időpótlék a jelenlegi illetményrendszerbe, ellentmond-e az előmeneteli rendszer célkitüzéseinek...), másrészt a jogtechnikai - és hatásmechanizmusok, egyes körülmények túldimenzionálására, összességében: a döntési helyzet elodázására irányul.

A Hosz alelnöke kifejtette: a katonák reprezentatív szakszervezetének - írásban is beterjesztett - álláspontja az eddigiekhez képest nem változott. Több szempontból és viszonylatban jogosnak és méltánylandónak tartja az állomány várakozását, az illetmények reálértékének megőrzése okán szükségszerünek és a kivitelezhetőnek tartja a pótlék 2006-ban történő bevezetését. Továbbá semmiféle ellentmondást nem lát még egy jól müködő előmeneteli rend és a szolgálati idő anyagi elismerése között, meggyőződése, hogy néhány extrémnek tekinthető esettől eltekintve (ha pl. a vezető egy év, közvetlen beosztottja pedig 20 év szolgálati idővel rendelkezik), nem gerjeszt feszültséget, és nem okozza az illetményrendszer torzulását. Mindezek mellett az egyeztetés vontatottságára, az érdemi eredmények hiányára utalva az alelnök megjegyezte: ellentmondás érzékelhető a honvédelmi tárca vezetőinek ez irányú megnyilvánulásai és a szakmai szervek megközelítése között. Példa erre Fapál László, a HM közigazgatási államtitkárának a Hosz jubileumi rendezvényén elhangzott köszöntője, amelyben egyértelmüen a pótlék bevezetése mellett szólt.

Erdélyi tábornok szerint május végére az alapkérdésekben egységessé válhat a munkaadói oldal szakmai szerveinek álláspontja, amely lehetővé teszi a továbblépést. A Hosz értékelése szerint a jelzett időpont csak akkor fogadható el, ha addigra a koncepció döntésre alkalmas és előterjeszthető állapotba kerül.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.