2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolgálati időpótlék: Helybenjárás

Hosz  |  2006. 04. 25., 09:55

A Honvédszakszervezet és a HM szakmai szervei között, a szolgálati időpótlék bevezetéséről folyó szakértői egyeztetések újabb fordulóját április 20-án rendezték. A HM Humánpolitikai Főosztály szervezésében lefolytatott tárgyaláson a tárca képviseletében Erdélyi Lajos dandártábornok vezetésével a HPF, a JIF, a SZEF, valamint a KPSZH felelős beosztású személyei voltak jelen. A Hosz-t Szincsák Gyula alelnök és Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő képviselték...

A megbeszélés során nyilvánvalóvá vált, hogy a munkáltatói oldal szándéka nem a humánpolitikai főosztály által előzetesen kidolgozott és megküldött, konkrét (számszerüsített) koncepciók megvitatására, hanem egyrészt az elméleti alapkérdésekhez való visszatérésre (beilleszthető e a szolgálati időpótlék a jelenlegi illetményrendszerbe, ellentmond-e az előmeneteli rendszer célkitüzéseinek...), másrészt a jogtechnikai - és hatásmechanizmusok, egyes körülmények túldimenzionálására, összességében: a döntési helyzet elodázására irányul.

A Hosz alelnöke kifejtette: a katonák reprezentatív szakszervezetének - írásban is beterjesztett - álláspontja az eddigiekhez képest nem változott. Több szempontból és viszonylatban jogosnak és méltánylandónak tartja az állomány várakozását, az illetmények reálértékének megőrzése okán szükségszerünek és a kivitelezhetőnek tartja a pótlék 2006-ban történő bevezetését. Továbbá semmiféle ellentmondást nem lát még egy jól müködő előmeneteli rend és a szolgálati idő anyagi elismerése között, meggyőződése, hogy néhány extrémnek tekinthető esettől eltekintve (ha pl. a vezető egy év, közvetlen beosztottja pedig 20 év szolgálati idővel rendelkezik), nem gerjeszt feszültséget, és nem okozza az illetményrendszer torzulását. Mindezek mellett az egyeztetés vontatottságára, az érdemi eredmények hiányára utalva az alelnök megjegyezte: ellentmondás érzékelhető a honvédelmi tárca vezetőinek ez irányú megnyilvánulásai és a szakmai szervek megközelítése között. Példa erre Fapál László, a HM közigazgatási államtitkárának a Hosz jubileumi rendezvényén elhangzott köszöntője, amelyben egyértelmüen a pótlék bevezetése mellett szólt.

Erdélyi tábornok szerint május végére az alapkérdésekben egységessé válhat a munkaadói oldal szakmai szerveinek álláspontja, amely lehetővé teszi a továbblépést. A Hosz értékelése szerint a jelzett időpont csak akkor fogadható el, ha addigra a koncepció döntésre alkalmas és előterjeszthető állapotba kerül.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.