2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolgálati időpótlék: Helybenjárás

Hosz  |  2006. 04. 25., 09:55

A Honvédszakszervezet és a HM szakmai szervei között, a szolgálati időpótlék bevezetéséről folyó szakértői egyeztetések újabb fordulóját április 20-án rendezték. A HM Humánpolitikai Főosztály szervezésében lefolytatott tárgyaláson a tárca képviseletében Erdélyi Lajos dandártábornok vezetésével a HPF, a JIF, a SZEF, valamint a KPSZH felelős beosztású személyei voltak jelen. A Hosz-t Szincsák Gyula alelnök és Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő képviselték...

A megbeszélés során nyilvánvalóvá vált, hogy a munkáltatói oldal szándéka nem a humánpolitikai főosztály által előzetesen kidolgozott és megküldött, konkrét (számszerüsített) koncepciók megvitatására, hanem egyrészt az elméleti alapkérdésekhez való visszatérésre (beilleszthető e a szolgálati időpótlék a jelenlegi illetményrendszerbe, ellentmond-e az előmeneteli rendszer célkitüzéseinek...), másrészt a jogtechnikai - és hatásmechanizmusok, egyes körülmények túldimenzionálására, összességében: a döntési helyzet elodázására irányul.

A Hosz alelnöke kifejtette: a katonák reprezentatív szakszervezetének - írásban is beterjesztett - álláspontja az eddigiekhez képest nem változott. Több szempontból és viszonylatban jogosnak és méltánylandónak tartja az állomány várakozását, az illetmények reálértékének megőrzése okán szükségszerünek és a kivitelezhetőnek tartja a pótlék 2006-ban történő bevezetését. Továbbá semmiféle ellentmondást nem lát még egy jól müködő előmeneteli rend és a szolgálati idő anyagi elismerése között, meggyőződése, hogy néhány extrémnek tekinthető esettől eltekintve (ha pl. a vezető egy év, közvetlen beosztottja pedig 20 év szolgálati idővel rendelkezik), nem gerjeszt feszültséget, és nem okozza az illetményrendszer torzulását. Mindezek mellett az egyeztetés vontatottságára, az érdemi eredmények hiányára utalva az alelnök megjegyezte: ellentmondás érzékelhető a honvédelmi tárca vezetőinek ez irányú megnyilvánulásai és a szakmai szervek megközelítése között. Példa erre Fapál László, a HM közigazgatási államtitkárának a Hosz jubileumi rendezvényén elhangzott köszöntője, amelyben egyértelmüen a pótlék bevezetése mellett szólt.

Erdélyi tábornok szerint május végére az alapkérdésekben egységessé válhat a munkaadói oldal szakmai szerveinek álláspontja, amely lehetővé teszi a továbblépést. A Hosz értékelése szerint a jelzett időpont csak akkor fogadható el, ha addigra a koncepció döntésre alkalmas és előterjeszthető állapotba kerül.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.