2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jogász válaszol

Hosz  |  2006. 04. 26., 08:44

A Hjt. változásairól elkezdett cikksorozat befejező része következik e havi számunkban...

Az érdemek elismeréseként adható juttatások közül megszünt az írásbeli dicséret, valamint a hazai vagy külföldi jutalomüdülés.

A fegyelmi felelősséggel kapcsolatban részletesebben szabályozza a törvény az elévülésre vonatkozó szabályokat, valamint az eljárás felfüggesztése vagy meghosszabbítása elleni fellebbezés határidejét.

Kártérítésekkel kapcsolatos új szabály a leltárhiányért fennálló felelősségen kívüli kártérítési felelősség. Erre akkor kerül sor, ha a leltárhiányért fennálló felelősséget nem lehet megállapítani, ugyanakkor a vizsgáló eljárása során feltárt bizonyítékok alapján a leltárhiányért fennálló felelősségen kívüli kártérítési felelősség megállapításának lehet helye. További változás, hogy ezentúl az illetményalap összegének háromszorosát meg nem haladó károk esetén van lehetőség a kötelezvény alkalmazására.

Szolgálati nyugdíjjal kapcsolatos változás, hogy aki már rendelkezik 25 év szolgálati viszonyban eltöltött idővel, de a Hjt. 51. § szerinti kinevezést, beosztásba, illetve állományba helyezést alapos indok nélkül elutasítja, részére a szolgálati nyugdíj 50%-a folyósítható az 52. életéve betöltéséig.

A szolgálati panaszra, valamint a bírósági útra vonatkozó változásokat már korábbi számainkban részletesen ismertettem.

Ezentúl nem csak a hivatásos állományból nyugállományba helyezett, hanem a szerződéses állományból rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjba helyezett személy is viselheti egyenruháját. A nyugállomány tagja politikai rendezvényen egyenruhát továbbra sem viselhet, és egyenruhában külföldre csak a lakóhelye szerint illetékes hadkiegészítő parancsnokság parancsnokának engedélyével utazhat.

A miniszter a Honvéd Vezérkar főnöke javaslatára a nyugállomány tagját egy alkalommal, egy rendfokozattal előléptetheti. Előléptetésre az a nyugállományú katona javasolható, aki a honvédelem és a nyugállományú katonák érdekében, illetve a honvédség társadalmi kapcsolatainak erősítése terén kiemelkedő tevékenységet folytatott, vagy arra életpályája elismeréseként érdemes.

Az átmeneti rendelkezések között is történt néhány változás:

A Hjt. mellékletében foglaltaktól a rendszeresített rendfokozatok 2010. december 31-ig eltérhetnek.

Ha az állomány tagja 2002. év január 1-je után került olyan beosztásba, amelynek rendszeresített rendfokozata magasabb a viselt rendfokozatnál, a magasabb rendfokozatba az előmeneteli szabályok szerint akkor léptethető elő, ha a személyi értékelés során legalább magasabb beosztásra alkalmas minősítést kapott.

Az állomány 2006. január 1-je előtt legalább 10 éve szerződéses szolgálati jogviszonyt létesített tagja hivatásos állományba vehető zászlós rendfokozatnál alacsonyabb rendfokozattal is.

A Hjt. változásait ismertető cikksorozat ezennel véget ért. Remélem, hogy sikerült ráirányítanom a figyelmet azokra a főbb változásokra, amelyek sokakat érintenek.            

TÁJÉKOZTATÓ PEREK ÁLLÁSÁRÓL

A közelmúltban zárult le egy igen érdekesnek mondható bírósági ügy. A történeti tényállás szerint a károkozó külszolgálat során nem tudott elszámolni egy pár gyakorló bakancscsal. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a károkozót kötelezték a kár megtérítésére, mivel nem tudott elszámolni a visszaszolgáltatási kötelezettséggel átvett anyagával.

A Székesfehérvári Munkaügyi Bíróságon megindított perben e sorok írója, a Hosz Jogsegélyszolgálatának vezetője képviselte a károkozót, aki a felperes volt az ügyben. A keresetben vagylagosan azt kértük a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül a kártérítési határozatot, mivel a honvédség nem biztosította a biztonságos őrzés feltételeit, vagy ha mégis meg kell téríteni a kárt, akkor azt hadd tehesse meg a károkozó olyan formában, hogy a kár összegével megegyező értékü csekket állít ki az „Utánpótlási ruházati utalványfüzet”-ből.

A bíróság első fokon úgy döntött, hogy a honvédség biztosította a biztonságos őrzés feltételeit azáltal, hogy a károkozónak a rendelkezésére bocsátott két darab tengerészzsákot és két darab lakatot. Ugyanakkor az „Utánpótlási ruházati utalványfüzet” terhére történő kártérítést megfelelő megoldásnak találta. A keresetben ugyanis előadtuk, hogy ha az állomány tagja olyan anyagban okoz kárt, melynek beszerzésére az említett utalványfüzet szolgál, akkor lehetővé kell tenni számára, hogy ebből a keretből kerüljön levonásra a kártérítés összege.

Az ítélet ellen az alperes (honvédség) fellebbezéssel élt. A Fejér Megyei Bíróság másodfokú ítélete azonban az első fokú ítéletet helybenhagyta, így az jogerőssé vált.

Az ügyhöz még annyit érdemes hozzátenni, hogy a Magyar Honvédségben ez idáig tudomásom szerint nem fordult elő hasonló formájú kártérítési megoldás. Szilárd meggyőződésem, hogy a ruházati anyagokban keletkezett károk megtérítésének ez megfelelő formája, ugyanakkor azt is tudom, hogy addig, amíg ez elfogadott módszerré válik, még sokat kell harcolnunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.