2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kötetlenül - Szerződéses Katonák Országos Találkozója

Hosz  |  2006. 04. 26., 09:15

A Szerződéses Katonák Országos Találkozója alkalmából - zsíroskenyér-parti keretében - március 30-án mintegy kétszáz katonával beszélgetett Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke. A Honvédszakszervezet által Hódmezővásárhelyen szervezett kötetlen eszmecserén, Mészáros Géza elnök megnyitója után szóba kerültek a katonákat érintő mindennapos ügyek, így a lakhatás támogatása mellett az önkéntes haderőre történő átállás és a haderő-átalakítás tapasztalatai is...

A Hosz elnöke - a zsíroskenyér-parti elején - megköszönte a honvédelmi miniszter és a vezérkarfőnök támogatását, majd hozzátette: a katonatársadalom megelégedését, ha csak kis lépésekkel is, de fokozni tudjuk. Formabontó, de lehet, hogy hagyományteremtő a civil módra történő beszélgetés - ezekkel a szavakkal kezdte gondolatait a honvédelmi miniszter. Amikor a ciklus vége felé közelít egy politikus, óhatatlanul leltárt készít: keresi azokat az elemeket, amelyek igazi képet festenek, sikereket és kudarcokat elemez. Juhász Ferenc tájékoztatójában kiemelte: fontos tudni, mi lehet a Magyar Honvédségnek, mint nemzeti intézménynek a jövője.

A szakminiszter azt is elmondta, hogy a professzionális haderőre történő áttérés igazi sikertörténet, a missziókben szolgálatot teljesítő magyar önkéntes katona ma már hazánk arca. Juhász Ferenc hangsúlyozta, hogy a profi hadsereg alapját az a szerződéses állomány alkotja, mely a kezdeti fluktuáció utáni stabilizációval bebizonyította: a Magyar Honvédség megtartó képessége jó úton jár, 2006-ra perspektívikussá vált a katonai pálya. Menedzsernek és lobbistának kell lennem, hogy üzemrendszerüen müködtethessem a haderőt - mondta.

Tudom hol tartunk ma, és azt is nagyon jól tudom, hogy ma nem egyszerü dolog szerződéses katonának állni, de aki az lesz, a követelményekhez hamar alkalmazkodik, könnyen formálódik - kezdte mondandóját Havril András vezérezredes. A HM HVK főnöke - ezt követően - összefoglalta az önkéntes haderőre történő áttérés eddigi tapasztalatait, az új katonai kultúra jellemzőit. Őszinte, szabad véleménycserére van szükség. A mostani, az eredményes párbeszéd részét képező találkozó is bizonyítja, a Magyar Honvédség jó úton jár, de tudomásul kell venni, minden további részsiker eléréséhez is elegendő időre van szükség - mondta a vezérezredes.

A hozzászóló katonákat a haderő-átalakítás velejárói, az előmeneteli rendszer anomáliái, a fizikai követelményrendszer problémái, a szerződéses katonákat érintő szociálpolitikai tényezők, így a laktanyai elhelyezési, családtámogatási és lakhatási támogatás ügyei érdekelték. A kötetlen fórum során a honvédelmi miniszter megfogalmazta, hogy nem szabad megijedni, szükséges az őszinte visszajelzés, a nyílt, véleményt formáló párbeszéd. Havril vezérezredes amellett, hogy elismerte a támogatási rendszer fontosságát, - a szakminiszterrel egyetértve - elmondta, hogy jelenleg nincs ugyan pénz a szerződéses katonák lakásügyeinek rendezésére, de ez nem azt jelenti, hogy a probléma megoldása a jövőben is lehetetlen volna. Mészáros Géza elnök a Szerződéses Katonák Országos Találkozójának második napján - rövid köszöntőjében - kijelentette: a Honvédszakszervezet tisztességes munkával képviseli a szerződéses katonák ügyeit, problémáit. Ezt követően a Hosz PR filmjét tekintette meg a mintegy kétszáz résztvevő, majd Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök az aktuális egyeztetésekről számoltak be, majd Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő a Hosz, a Katonákért Alapítvány és az Egység 2002 Kft. által nyújtott szolgáltatásokról adott hasznos információkat.

Iváncsik Imre, a HM politikai államtitkára fontosnak nevezte, hogy információkat kapjon a HM és az MH felső vezetése a szerződéses katonákat érintő legfontosabb ügyekről. Miután röviden értékelte a kormányzati ciklus elvégzett honvédelmi feladatait, eredményesnek nevezte a haderő-átalakítás különböző ütemeiben teljesítetteket, az önkéntes haderőre történő gond nélküli áttérést, a magyar katonák missziós tevékenységét. Iváncsik Imre szerint a professzionalizálódó haderő minőségi feladatellátást feltételez, jelent. A HM politikai államtitkára azt is elmondta, hogy - a fluktuáció szinte teljes megszünésével - ma már csínján kell bánni a toborzással, hiszen sok helyőrségben öt jelentkező vár az egy katonai beosztásra.

Mikita János mérnök altábornagy az elmúlt időszak katonai, struktúrális változásairól adott rövid áttekintést. A HM HVK főnök-helyettese kiemelten szólt az - önkéntes haderőre történő áttéréssel párhuzamos - új szolgálati kultúra megjelenéséről, valamint a ,,Párbeszéd 2005“ rendezvénysorozat szerződéses állományt érintő tapasztalatairól is.

A nap második felében szakmai előadásokon vettek részt a szerződéses katonák. Elsőként Antus Gábor alezredes, a HM humánpolitikai főosztály erőforrástervező és kontrolling osztályának helyettes vezetője  a szerződéses katonai szolgálatról, a szolgálati viszony létesítéséről, a lakhatási támogatásokról, a humánpolitikai programról, irányelvekről, a humán stratégiáról és a rekonverziós lehetőségekről ejtett szót.

Ezt követően Gresnyer Ferenc alezredes, a HM személyzeti főosztályának kiemelt főtisztje a szerződéses szolgálati viszony létesítésének feltételeit, dr. Jelen Gábor alezredes, osztályvezető-helyettes a lakhatás támogatásának koncepcionális alapjait, a karriermodellhez kapcsolódó differenciált, szolgálati helyhez való jogosultságot, dr. Gáspár Tibor mérnök vezérőrnagy, az MH ÖLTP parancsnoka a szerződéses logisztikai legénységi állomány jelenlegi helyzetét, kiképzési szintjét, valamint a haderőnemnél szolgáló állományt érintő jövőbeni változásokat és a legfontosabb logisztikai problémákat részletezte. Ezután dr. Alkéri István dandártábornok, a HM KPSZH főigazgatója a költségvetési- pénzügyi- és számviteli lehetőségekről beszélt.

Közben Kiss Álmos Péter, az Egyesült Államok hadseregének volt vezénylő zászlósa szólt a tengerentúli haderőnemek sajátosságairól, az előmenetel rendszeréről, a szakterületi és vezetőképző iskolákról. Ezt követően a Honvéd Egészségpénztár szolgáltatásairól és a Honvéd Önsegélyező Pénztár lehetséges szolgáltatásairól is hallhattak a megjelentek. Az előadások végén Kovács József ezredes, a házigazda Magyar Honvédség 5/62 zászlóaljának parancsnoka tartott ismertetőt a laktanya és a Hódmezővásárhelyen szolgáló katonai szervezetek mindennapjairól, majd a zárszót mondó Mészáros Géza Hosz elnök a szakszervezet jubileumi emlékérmét adta át a házigazdának. A nap végén - szabadidős program keretében - a Honvéd Müvészegyüttes és könnyüzenei koncert szórakoztatta a szerződéses katonákból álló közönséget. A Szerződéses Katonák Országos Találkozójának harmadik napján szegedi városnézésen, majd ópusztaszeri kiránduláson vettek részt a katonák.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.