2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jobbágyi katonagondok

Hosz  |  2004. 02. 11., 21:45

A napokban tovább folytatódik a Honvédszakszervezet (HOSZ) által januárban beindított, de már e rövid idő alatt is megannyi kedvező tapasztalatot hozó tájékoztatósorozat. A február 11-i helyszín a Magyar Honvédség Központi Anyagraktár és Javítóüzem (MH KAJÜ) jobbágyi bázisa volt…

Az Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Parancsnokság (ÖLTP) alárendeltségében tevékenykedő szervezetnél az elmúlt évtizedben szinte kicserélődött az állandó állomány. A kevés nyugdíjképes katonával szemben, így aztán nagyon sok fiatal tiszt és tiszthelyettes szolgál ma Jobbágyiban.

A szervezettség – köszönhetően az eredményes tagépítő munkának – kiemelkedő, jelenleg mintegy 70%-os. Ezt, valamint a jobbágyi HOSZ alapszervezet által kitünően megszervezett kibővített taggyülés nyújtotta lehetőségeket használta ki a HOSZ három ügyvivője is. A Tari Ferenc, alapszervezeti vezető által megnyitott február 11-i ülésen elsőként Jáger Tibor, területi ügyvivő adott aktuális, – többek között – a HM és a HOSZ közötti megromlott viszonyról, a szakszervezet által elért eredményekről szóló, valamint a szervezeti élettel kapcsolatos információkat is nyújtó alapos tájékoztatót. Az alapszervezet tagsága előtt Jáger Tibor egyértelmüen leszögezte, hogy nem a HOSZ vezetése felelős a szaktárcával elgyengült kapcsolatért. Kijelentette, hogy az állapot minél hamarabbi és kedvező irányú feloldására a HOSZ elnöke folyamatosan erőfeszítéseket tesz. A mintegy hetven – köztük a tagsági viszony iránt is érdeklődő – katona előtt, az eredményekről szólva kiemelte, hogy az OTP 1,5%-ra csökkentette a munkáltatói kölcsön kezelési költségét. A területi ügyvivő mondandója végén még az ,,Egység 2002” Kft. nyújtotta szolgáltatásokról és a ,,Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért” Közhasznú Alapítvány céljairól is informálta a jobbágyi tagságot.      

dr. Hortobágyi Tibor kérdésekre válaszolEzt követően dr. Hortobágyi Tibor, a HOSZ jogi ügyvivője a közelmúltban bekövetkezett jogszabályi változásokról adott áttekintést, majd személyi állományt érintő kérdésekre válaszolt. Konzultáltak – többek között – a 13. havi illetmény időarányos kifizetésének megszüntetéséről, az időközben módosított, a személyi állomány minőségi besorolásáról, a teljesítményértékelésről szóló HM HP HÁT intézkedés szubjektumairól, a járandóságok; a készenléti díjak, a különböző pótlékok kifizetéséről, valamint a szabadnapok ügyéről is.    

A tájékoztató végén Szita Róbert, a HOSZ kommunikációs ügyvivője az elmúlt időszak sajtómunkájáról, a szakszervezet kommunikációs stratégiájáról, valamint az Egység újság és a hivatalos honlap (www.hsz.hu) tartalmában bekövetkezett változásokról beszélt. 

A tájékoztató után a helyi szervezeti élettel kapcsolatos munka következett. Tari Ferenc beszámolt a III kongresszus óta történt, alapszervezetet érintő eseményekről, majd javaslatot tett a tagdíjakból befolyó 2004. évi pénzösszegek felhasználására, illetve arra, hogy a jövőben az alapszervezet vegyen részt a logisztikai haderőnemet átfogó, Besenyei Csaba, HOSZ elnökségi tag által vezetett szélesebb körü szervezeti munkában.

Jáger Tibor emléklapot nyújt át Tari FerencnekMiután a tagság elfogadta a beszámolót, Tari Ferenc, leköszönő alapszervezeti vezető számára, kiemelkedő szakszervezeti munkája elismeréséül – a HOSZ elnökének nevében – a területi ügyvivő emléklapot, míg az alapszervezet ajándéktárgyat nyújtott át.

 

 

                                                                                                                                            A jobbágyi katonák ezt követően új tisztségviselőket, Hornyák MiklósBalról Jáger Tibor, Hornyák Miklós és Tari Ferenc személyében új alapszervezeti vezetőt, míg Tóth István és Rákóczi Ferenc személyében pedig új vezetőségi tagokat választottak.

 

 

 

 

A HOSZ ügyvivői Molnár Jenő mérnök alezredesnél, az MH KAJÜ parancsnok-helyettesénél is látogatást tettek és kölcsönösen tájékoztatták egymást a jelenleg zajló, hivatásos és szerződéses katonákat érintő folyamatokról.

Mint, ahogy a beszámoló elején már olvashatták, a ,,road-show” pedig halad tovább. A következő, február 17-i helyszín a pécsi ,,Szigetvári” Zrínyi Miklós Vegyes Tüzérdandár lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.