2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mind hősök ők – ám nem mind férfiak

Hosz  |  2006. 05. 31., 06:46

Elismerés az árvízi védekezésben kitűnt katonáknakAz elmúlt évtizedekben a magyar társadalom számára szinte természetesnek tûnt, hogy komolyabb természeti katasztrófák idején, s a kárelhárításban élen járnak katonáink. A hivatásos hadseregre történõ áttérés azonban új szituációt teremtett, amelynek számtalan munkaügyi vonatkozása is van. A mögöttünk hagyott tavasz ismét a gátakra rendelte egyenruhás bajtársainkat, s heteken át két nagy folyónk partján talán mindenki Petõfi Sándort idézte:” jön az árvíz! jön az árvíz!” hangzék, s tengert láték, ahogy kitekinték...

Az eredmény ismert: gigászi munkával, hõsies helytállással sikerült mederben tartani a tengernyi vizet – s ebben elévülhetetlen érdemei vannak a Magyar Honvédségnek. Az együttmûködésrõl, a védekezésben szerzett tapasztalatokról kérdeztük az elsõ számú szakmai felelõst, Varga Miklóst (képünkön), a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkárát.

- A történeti hûség kedvéért érdemes felidézni az elõzményeket. Az elmúlt év decemberében, az aktuális kormányülésen vetõdött fel elõször egy esetleges tavaszi áradás problematikája. A belvíz, valamint a Duna és a Tisza vízgyûjtõ területén leesett hatalmas mennyiségû hó mintegy elõrevetítette mindazt, amellyel a közelmúltban szembe kellett néznünk. Az árvízi védekezés tehát gyakorlatilag itt, ezen az ülésen kezdõdött el, melyen felvetõdött: a korábbi évekhez hasonlóan számíthatunk-e a Magyar Honvédség segítségére. A tárca irányítója, Juhász Ferenc miniszter ekkor közölte, hogy a megfelelõ létszám és technika az árvízi védekezés irányítóinak rendelkezésre fog állni. E határozott ígéret rendkívül korrekt kapcsolattá alakult át a védekezés folyamán, s megnyugtató volt tudni, hogy rendelkezésünkre áll egy olyan katonai állomány, amely bármikor bevethetõ. Az elsõ közös munkára Nagymaros, Kismaros, Kisoroszi, Tát és Visegrád gátjain került sor, s már ekkor meggyõzõdhettem arról, hogy rendkívül felkészült és áldozatkész a magyar professzionális hadsereg. Ekkor természetesen még nem tudhattuk, hogy a 220 km-es dunai védelmi vonalnak közel négyszeresét kell majd a Tiszán kiépíteni. A katonák szinte „végigkísérték” az árhullámot, mégpedig úgy, hogy három jelentõs területen nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak. A vízi szállításban közel húsz kompra, ezenkívül húsz PTSZ-re, valamint kilenc helikopterre számíthattunk. A jól kiépített monitoring rendszernek köszönhetõen megalapozottak voltak az elõrejelzések, s így mindig a legveszélyeztetettebb helyekre érkezett a honvédségtõl a friss erõ. A katonák segítségével több, mint kétszáz kilométer nyúlgát épült, s felkészültünk a töltéseknél magasabb árhullám veszélyeire is. S bár idén minden korábbi határérték megdõlt, mégsem történt tragédia – ez elsõsorban a honvédeknek köszönhetõ. A veszélyeztetett területeken járva magam is tapasztalhattam, hogy napokon keresztül, gyakran térdig vízben állva lapátolták a homokot a zsákokba és helyezték el a gátakon. Fantasztikus volt a teljesítményük, s bátran kijelenthetem: példanélküli volt a katona hölgyek helytállása is. Wörösmarty szavai azóta is gyakran eszembe jutnak, s talán ez jellemzi legjobban munkájukat: ”mind hõsök õk” – bár nem mind férfiak!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.