2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elnökségi ülésen történt

Hosz  |  2006. 05. 31., 07:01

A Hosz május 22-i elnökségi ülésének elején a szakszervezet elnöke örömmel jelentette be, hogy a közelmúltban a szakszervezet több tisztségviselőjét is előléptették: így Kása László ny. ezredes, Szabó István ny. alezredes, míg Kun Ferenc őrnagy lett. Elhangzott az is, hogy az Idősek Világnapja alkalmából várhatóan még három fő előléptetése várható. A bejelentés után a korábbi elnökségi ülés jegyzőkönyvét fogadták el, majd az elnök adott tájékoztatót az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről...

Tájékoztatójában Mészáros Géza – többek között – a tarnamérai tárgyalások eredményéről számolt be. Kiemelte, hogy az üdülő szomszédságában lévő fürdőt a beutaltak díjtalanul használhatják, a 900 ezer forintos díjat a Hosz két részletben fogja átutalni a fürdőt üzemeltető cégnek. Ezt követően Heiling Ottó alelnök az athéni Euromil, valamint az FRDÉSZ elnökségi üléseiről számolt be, majd a szervezet előtt álló legfontosabb feladatokról a Hosz elnöke adott információkat. A folyamatban lévő egyeztetésekről Szincsák Gyula beszélt. A Hosz alelnöke – többek között – a szolgálati időpótlékkal kapcsolatos egyeztetésekről és koncepciókról számolt be, majd ismertette a Hosz álláspontját, amely alapján a pótlék a katonák széles rétegét érintené, s a költségvetésnek mintegy 2,5 milliárd forintjába kerülne. Várható egyébként, hogy az illetményfejlesztés elkülönül a szolgálati időpótléktól, melynek bevezetésére 2007 január elsejével kínálkozik jó esély. Az alelnök szólt az árvízi védelemben résztvevők juttatásáról is – mint mondta, az ezzel kapcsolatos tárgyalások még folyamatban vannak.

Elhangzott az is, hogy a közeljövőben valószínüleg sor kerül a Hjt. módosítására – ennek kapcsán mind Mészáros Géza, mind Heiling Ottó fontosnak tartotta hangsúlyozni: a szakszervezeti vezetők gyüjtsék össze a jogszabállyal kapcsolatos gyakorlati anomáliákat, s törekedjenek arra, hogy először a Magyar Honvédség és a Honvédszakszervezet szervezeti keretein belül jussanak konszenzusra, s ezt követően kell majd a szaktárcával az egyeztetéseket lefolytatni. 

Az üdültetés helyzetéről Sárkány Ferenc számolt be. A legnagyobb beruházást igénylő tarnamérai üdülő müködtetéséhez még szükséges az ÁNTSZ engedélye – mondta az Egység 2002 kft. ügyvezetője. A békésszentandrási üdülőben már az első üdülővendégek pihentetése is megtörtént, a kecskeméti katonavendégek jól érezték magukat, elmondásuk szerint vissza fognak majd térni. A cserkeszőlői üdülőben a kerítésfestés még folyamatban van, de minden, a müködéshez még szükséges okmány előkészített, üzemeltetésre kész állapotban van már. Az ügyvezető – ezt követően – az elnökségtől a turnus október végéig történő kitolását kérte. A Hosz üdültetési szabályzat-tervezetét a beérkezett módosító javaslatok figyelembevételével – dr. Ujfaludi Zoltán előterjesztése után – fogadta el az elnökség.  Az Egység 2002. Kft. 2005. évi beszámolási kötelezettségéről, a mérleg és eredmény kimutatásról szintén Sárkány Ferenc beszélt. Az ügyvezető – hivatkozva a könyvvizsgálói jelentésre - elmondta: dinamikus növekedés tapasztalható, hiszen az adózás előtti jövedelem ma már jelentős. A jelenleg hat alkalmazottal dolgozó kft. üzleti tevékenységét alapvetően meghatározza a közvetített szolgáltatások, valamint az eladott áruk értéke. Séber István könyvvizsgáló még hozzátette: el kell hitetni a Hosz tagjaival, hogy a kft. senkinek nem fogja kifizetni a tartozását, ezért továbbra is noszogatni kell a tartozással rendelkezőket, hogy törlesszék hátralékukat. Ezt követően az elnökség elfogadta, hogy eredmény-tartalékba kerüljön az adózás utáni éves bevétel.

A Nyugállományú Tagozat aktuális helyzetéről Kása László tájékoztatott. A Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke – egyebek között – elmondta: eredményes a tagtoborzás, bár a növekedés leginkább az átjelentkezéseknek tudható be. Az elnökségi tag hozzátette még, hogy a Tagozat létszámának 50%-a már a 60 évesnél fiatalabbak közül kerül ki. A Tagozat vezetője amellett, hogy megköszönte az elnökség támogatását, az előléptetés Hjt.-ben történő rögzítését, azt, hogy széles körben bevonja a szakszervezet vezetése az időseket a munkavégzésbe és a döntéshozatalba, azt is megjegyezte, hogy nagyobb szociális érzékenységre van szükségük a nyugállományú katonáknak. Ezután több, a Nyugállományú Tagozat elnökségéhez tartozó tisztségviselő is elmondta véleményét. Hangsúlyozták, hogy nem lehet a haderőnemi képviseletek tevékenységét összehasonlítani a Tagozat munkájával, majd az elnökségi tag és a tagozat elnöki – kettős – funkció körül kialakult problémakörről vitáztak.

A 2007. évi kongresszus előkészületeinek megkezdéséről, a munkabizottságok létrehozásáról a Hosz főtitkára adott tájékoztatást. Ezután az alapszabály-módosító, a Hosz hosszú távú programját és az egyéb kongresszusi határozatokat, valamint a kongresszust előkészítő, a dokumentumszerkesztő, illetve a jelölő bizottságok létrehozásáról döntöttek, összetételük a későbbiekben lesz meghatározva. A szakszervezet elnöke – ezt követően – kijelentette, hogy a Hosz megalakulása 15. évfordulója rendezvénysorozat keretében tartandó Hosz családi nap programtervezetét az elnökség a következő havi ülésén fogja tárgyalni. A pártoló tagi felvételről szóló javaslatot Mészáros Géza előterjesztése után fogadta el az elnökség. Az ülés végén, már az egyebekben hangzott el, hogy idén - a megemelkedett belépőárak miatt - nem lesz a mogyoródi Aquaparkban szakszervezeti rendezvény. Sárkány Ferenc, az Egység 2002 kft. ügyvezetője elmondta azt is, hogy idén a ceglédi élménypark jelzett kedvező fogadókészséget.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.