2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Euromil: Elnökségi ülés volt Athénban

Hosz  |  2006. 05. 31., 07:06

A Katonaszövetségek Európai Szervezete (Euromil) május 10-12 között tartotta elnökségi ülését Athénban. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselték...

A kiváló idõjárás ellenére zivatarfelhõk gyülekeztek az elmúlt hetekben, hónapokban a nemzetközi katonai érdekvédelmi szervezet felett, hiszen az elnök mellett 3 másik vezetõségi tag is távozott az Euromil ügyvezetésébõl.

A rendezvényt a házigazda görög szervezetek (ETAL, SAS) képviseletében P. Rousselakis nyá. altábornagy, az ETAL elnöke nyitotta meg és köszöntötte a 24 ország közel 40 szervezetének megjelent képviselõit. Az Euromil elsõ alkalommal tartotta elnökségi ülését görög földön, ahol a hadsereg nagy megbecsülésnek örvend, és a tábornok a nemzetközi elismerés fontos gesztusának tartotta e lehetõséget az ülés megrendezésére.

Az üdvözlõ szavak után Bernhard Gertz, a Német Bundeswehr Szövetség elnöke nyitotta meg hivatalosan az ülést, aki Bauke Snoep 2005 decemberi lemondása óta az Euromil elnöki teendõit is ellátja. Az elnök beszámolt az elmúlt fél év fontosabb eseményeirõl, a szervezeten belül kialakult helyzetrõl, majd a 2006. õszi rendkívüli kongresszus elõkészületeirõl tájékoztatta az elnökséget, melyet Andreas Prüfert fõtitkár egészített ki.

Ezután az elnökség elfogadta a 2005. év zárszámadását, döntött a maradvány felhasználásáról, illetve átcsoportosításáról, majd az idõközben lemondott ügyvezetõ elnökségi tagok pótlása történt meg.

A folytatásban az úgynevezett politikai vita és fórum következett, ahol a felelõs tisztségviselõk és munkabizottsági vezetõk által beterjesztett anyagokat vitatta meg az elnökség, majd meghozta azokat a szükséges döntéseket, amelyek elengedhetetlenek az ügyvezetés következõ fél éves tevékenységéhez. Létrehoztak egy 5 fõs alapszabály elõkészítõ bizottság is, amely az õszi rendkívüli kongresszus elé terjeszti azokat a módosításokat, amelyek lehetõvé teszik a szervezet jelenleginél egyszerûbb, folyamatos mûködését a 2008-as soron következõ kongresszusig.

Ezután az elnökség két új – egy lengyel és egy spanyol – szervezet felvételérõl döntött.

Utolsó elõtti napirendi pontként a tagszervezetek beszámolói, javaslatai kerültek terítékre. Végül a következõ ülések helyszínérõl és idõpontjáról döntött az elnökség. Eszerint a következõ elnökségi ülés – amely egyben rendkívüli kongresszus is – 2006 szeptemberében Berlinben, az azt követõ 2007 tavaszán, Varsóban rendezik.

Zárszavában Bernhard Gertz megköszönte a tagszervezetek konstruktív együttmûködését, és azt, hogy a jelen lévõk lehetõvé tették - az ügyvezetés megcsappant létszáma és az elnök váratlan távozása ellenére is - a gördülékeny munkát. Reményét fejezte ki, hogy a rendkívüli kongresszus után ismét „kisüt a nap a szervezet felett”, helyre áll a normál mûködési rend, és a belsõ ügyekrõl a fõ hangsúly ismét átkerül a katonák európai szintû, hatékony érdekvédelmére.

A nem éppen ünnepi hangulatot a görög házigazdák egy athéni városnézéssel és egy esti fogadással igyekezték javítani, majd másnap az antik görög kultúra egyes emlékhelyeit mutatták be.

Az elnökségi üléssel párhuzamosan a HOSZ elnöke és alelnöke több két- és többoldalú megbeszélést is folytatott, így a Visegrádi Négyek szervezeteinek képviselõivel, akikkel az õszi, Magyarországon megrendezendõ találkozó részleteit pontosították, emellett szóba kerültek a kétoldalú együttmûködés kérdései és további lehetõségei a holland és a bolgár társszervezetekkel is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.