2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Euromil: Elnökségi ülés volt Athénban

Hosz  |  2006. 05. 31., 07:06

A Katonaszövetségek Európai Szervezete (Euromil) május 10-12 között tartotta elnökségi ülését Athénban. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselték...

A kiváló idõjárás ellenére zivatarfelhõk gyülekeztek az elmúlt hetekben, hónapokban a nemzetközi katonai érdekvédelmi szervezet felett, hiszen az elnök mellett 3 másik vezetõségi tag is távozott az Euromil ügyvezetésébõl.

A rendezvényt a házigazda görög szervezetek (ETAL, SAS) képviseletében P. Rousselakis nyá. altábornagy, az ETAL elnöke nyitotta meg és köszöntötte a 24 ország közel 40 szervezetének megjelent képviselõit. Az Euromil elsõ alkalommal tartotta elnökségi ülését görög földön, ahol a hadsereg nagy megbecsülésnek örvend, és a tábornok a nemzetközi elismerés fontos gesztusának tartotta e lehetõséget az ülés megrendezésére.

Az üdvözlõ szavak után Bernhard Gertz, a Német Bundeswehr Szövetség elnöke nyitotta meg hivatalosan az ülést, aki Bauke Snoep 2005 decemberi lemondása óta az Euromil elnöki teendõit is ellátja. Az elnök beszámolt az elmúlt fél év fontosabb eseményeirõl, a szervezeten belül kialakult helyzetrõl, majd a 2006. õszi rendkívüli kongresszus elõkészületeirõl tájékoztatta az elnökséget, melyet Andreas Prüfert fõtitkár egészített ki.

Ezután az elnökség elfogadta a 2005. év zárszámadását, döntött a maradvány felhasználásáról, illetve átcsoportosításáról, majd az idõközben lemondott ügyvezetõ elnökségi tagok pótlása történt meg.

A folytatásban az úgynevezett politikai vita és fórum következett, ahol a felelõs tisztségviselõk és munkabizottsági vezetõk által beterjesztett anyagokat vitatta meg az elnökség, majd meghozta azokat a szükséges döntéseket, amelyek elengedhetetlenek az ügyvezetés következõ fél éves tevékenységéhez. Létrehoztak egy 5 fõs alapszabály elõkészítõ bizottság is, amely az õszi rendkívüli kongresszus elé terjeszti azokat a módosításokat, amelyek lehetõvé teszik a szervezet jelenleginél egyszerûbb, folyamatos mûködését a 2008-as soron következõ kongresszusig.

Ezután az elnökség két új – egy lengyel és egy spanyol – szervezet felvételérõl döntött.

Utolsó elõtti napirendi pontként a tagszervezetek beszámolói, javaslatai kerültek terítékre. Végül a következõ ülések helyszínérõl és idõpontjáról döntött az elnökség. Eszerint a következõ elnökségi ülés – amely egyben rendkívüli kongresszus is – 2006 szeptemberében Berlinben, az azt követõ 2007 tavaszán, Varsóban rendezik.

Zárszavában Bernhard Gertz megköszönte a tagszervezetek konstruktív együttmûködését, és azt, hogy a jelen lévõk lehetõvé tették - az ügyvezetés megcsappant létszáma és az elnök váratlan távozása ellenére is - a gördülékeny munkát. Reményét fejezte ki, hogy a rendkívüli kongresszus után ismét „kisüt a nap a szervezet felett”, helyre áll a normál mûködési rend, és a belsõ ügyekrõl a fõ hangsúly ismét átkerül a katonák európai szintû, hatékony érdekvédelmére.

A nem éppen ünnepi hangulatot a görög házigazdák egy athéni városnézéssel és egy esti fogadással igyekezték javítani, majd másnap az antik görög kultúra egyes emlékhelyeit mutatták be.

Az elnökségi üléssel párhuzamosan a HOSZ elnöke és alelnöke több két- és többoldalú megbeszélést is folytatott, így a Visegrádi Négyek szervezeteinek képviselõivel, akikkel az õszi, Magyarországon megrendezendõ találkozó részleteit pontosították, emellett szóba kerültek a kétoldalú együttmûködés kérdései és további lehetõségei a holland és a bolgár társszervezetekkel is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.