2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Euromil: Elnökségi ülés volt Athénban

Hosz  |  2006. 05. 31., 07:06

A Katonaszövetségek Európai Szervezete (Euromil) május 10-12 között tartotta elnökségi ülését Athénban. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselték...

A kiváló idõjárás ellenére zivatarfelhõk gyülekeztek az elmúlt hetekben, hónapokban a nemzetközi katonai érdekvédelmi szervezet felett, hiszen az elnök mellett 3 másik vezetõségi tag is távozott az Euromil ügyvezetésébõl.

A rendezvényt a házigazda görög szervezetek (ETAL, SAS) képviseletében P. Rousselakis nyá. altábornagy, az ETAL elnöke nyitotta meg és köszöntötte a 24 ország közel 40 szervezetének megjelent képviselõit. Az Euromil elsõ alkalommal tartotta elnökségi ülését görög földön, ahol a hadsereg nagy megbecsülésnek örvend, és a tábornok a nemzetközi elismerés fontos gesztusának tartotta e lehetõséget az ülés megrendezésére.

Az üdvözlõ szavak után Bernhard Gertz, a Német Bundeswehr Szövetség elnöke nyitotta meg hivatalosan az ülést, aki Bauke Snoep 2005 decemberi lemondása óta az Euromil elnöki teendõit is ellátja. Az elnök beszámolt az elmúlt fél év fontosabb eseményeirõl, a szervezeten belül kialakult helyzetrõl, majd a 2006. õszi rendkívüli kongresszus elõkészületeirõl tájékoztatta az elnökséget, melyet Andreas Prüfert fõtitkár egészített ki.

Ezután az elnökség elfogadta a 2005. év zárszámadását, döntött a maradvány felhasználásáról, illetve átcsoportosításáról, majd az idõközben lemondott ügyvezetõ elnökségi tagok pótlása történt meg.

A folytatásban az úgynevezett politikai vita és fórum következett, ahol a felelõs tisztségviselõk és munkabizottsági vezetõk által beterjesztett anyagokat vitatta meg az elnökség, majd meghozta azokat a szükséges döntéseket, amelyek elengedhetetlenek az ügyvezetés következõ fél éves tevékenységéhez. Létrehoztak egy 5 fõs alapszabály elõkészítõ bizottság is, amely az õszi rendkívüli kongresszus elé terjeszti azokat a módosításokat, amelyek lehetõvé teszik a szervezet jelenleginél egyszerûbb, folyamatos mûködését a 2008-as soron következõ kongresszusig.

Ezután az elnökség két új – egy lengyel és egy spanyol – szervezet felvételérõl döntött.

Utolsó elõtti napirendi pontként a tagszervezetek beszámolói, javaslatai kerültek terítékre. Végül a következõ ülések helyszínérõl és idõpontjáról döntött az elnökség. Eszerint a következõ elnökségi ülés – amely egyben rendkívüli kongresszus is – 2006 szeptemberében Berlinben, az azt követõ 2007 tavaszán, Varsóban rendezik.

Zárszavában Bernhard Gertz megköszönte a tagszervezetek konstruktív együttmûködését, és azt, hogy a jelen lévõk lehetõvé tették - az ügyvezetés megcsappant létszáma és az elnök váratlan távozása ellenére is - a gördülékeny munkát. Reményét fejezte ki, hogy a rendkívüli kongresszus után ismét „kisüt a nap a szervezet felett”, helyre áll a normál mûködési rend, és a belsõ ügyekrõl a fõ hangsúly ismét átkerül a katonák európai szintû, hatékony érdekvédelmére.

A nem éppen ünnepi hangulatot a görög házigazdák egy athéni városnézéssel és egy esti fogadással igyekezték javítani, majd másnap az antik görög kultúra egyes emlékhelyeit mutatták be.

Az elnökségi üléssel párhuzamosan a HOSZ elnöke és alelnöke több két- és többoldalú megbeszélést is folytatott, így a Visegrádi Négyek szervezeteinek képviselõivel, akikkel az õszi, Magyarországon megrendezendõ találkozó részleteit pontosították, emellett szóba kerültek a kétoldalú együttmûködés kérdései és további lehetõségei a holland és a bolgár társszervezetekkel is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.