2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Imázsépítés és demonstráció

Hosz  |  2006. 05. 31., 07:10

„Az erõsödõ Magyarországnak professzionális haderõre van szüksége. Megváltozott az értékrend, új szolgálati kultúrát építünk, hiszen új, nagy feladatok állnak elõttünk. Mi, magyar honvédek a feladatok szakszerû végrehajtásával segíthetjük elõ a haza fejlõdését.” E szavakkal nyitotta meg a Magyar Honvédelem Napja tiszteletére szervezett nagyszabású rendezvényt Havril András vezérezredes, a HM HVK fõnöke...

A május 21-én, a budapesti Felvonulási téren lebonyolított esemény színes programokkal, érdekes látnivalókkal várta a több ezer civil érdeklõdõt, emellett kiváló lehetõség nyílt arra is, hogy bárki közelebbrõl megismerhesse az önkéntes magyar haderõ mindennapi életét, felszerelését és technikai eszközeit.

A Honvédelem Napján Havril András vezérezredes, vezérkari fõnök köszöntötte az ünneplõ ezreket. Mint beszédében hangsúlyozta, Budavár visszafoglalásának 157. évfordulója ma is jeles nap a történelemben, s öröm, hogy a civilekkel együtt emlékezhetnek e dicsõséges eseményre. Ezt követõen Juhász Ferenc honvédelmi miniszter lépett a színpadra, s ünnepi beszédében arról szólt, hogy amióta a társadalmak szervezõdnek, elsõként védelmi rendszerüket alakították ki. Így volt ez Magyarországon is: a lakosság tudta és érezhette az elmúlt évtizedekben, hogy nemcsak a hon védelmében, hanem természeti katasztrófák idején is számíthattak a katonák önfeláldozó segítségére - az egyenruhások feladata ugyanis a haza szolgálata.

- Kevés olyan szakma van hazánkban, amelyben helyettünk vállalnak veszélyt. Itt és most, ezen rendezvényen nemcsak a fegyvereket és a harcászati eszközöket kívánjuk bemutatni - azt szeretnénk, hogy az idelátogatók az embert is lássák. Lássák azt, hogy a Magyar Honvédség szervezett, jól mûködõ erõ. Sokan aggódtak az elmúlt idõszakban, hogy a professzionális hadsereg alkalmas lesz-e az elvárt feladatok megoldására. Másfél évvel a sorkatonaság megszüntetése után azonban már egyértelmû, hogy jól mûködõ haderõt sikerült kialakítanunk. A mai nap, a Honvédelem Napja nemcsak a civileknek, a katonáknak is fontos: a társadalom visszajelzése ugyanis növeli a szakma presztízsét, igazolja, hogy a jövõben is érdemes lesz egyenruhát ölteni Magyarországon. Ezt az alkalmat is megragadom, hogy köszönetet mondjak a parancsnokoknak, a tiszteknek, tiszthelyetteseknek és a szerzõdéses katonáknak munkájukért - mondta a honvédelmi miniszter.

A felnõttek és a gyermekek ismét próbára tehették ügyességüket, erejüket vagy éppen szerencséjüket a már korábban megismert versenyeken, a mászófalon, a hordóhúzásban és sok egyéb feladatban. Ez alkalommal az érdeklõdõk a haditechnikai eszközök között láthatták az árvíz elleni védekezés során használt honvédségi eszközöket - PMP folyami hídkomp, H-18 gjmû, BMK-130 tolóhajóval, CSM-40 motorcsónak, KOMATSU földmunkagép, PTSZ-M közepes lánctalpas úszó gépkocsi, TATISZ világító berendezés, ADROWPU víztisztító berendezés, UDS-114 univerzális kotrógép és az L-220 homlokrakodó - is.

A honvédelmi miniszter és a vezérkar fõnöke mellett az ünnepi eseményen megjelentek a Honvédelmi Minisztérium államtitkárai, helyettes államtitkárai és fõosztályvezetõi, a Honvéd Vezérkar vezetõ beosztású tábornokai, valamint a Magyar Honvédség csapatainak parancsnokai is. Emellett volt - többek között - katonai közelharc-, harcmûvészeti- és MH 32. Budapest Õr- és Díszezred bemutató, de fellépett az MH Központi Zenekara, a Honvéd Együttes, a veszprémi Légierõ Big Band és a Bikini együttes is. A kicsiket folyamatos gyermekprogramok - bohócmûsor, társas- fa- és készségfejlesztõ játékok, óriás scrabble, kézmûves bemutatók - szórakoztatták.

Lapunknak dr. Fapál László közigazgatási államtitkár adott interjút a helyszínen:

- Május 21. mindig jelentõs ünnep marad a magyar társadalom és a Magyar Honvédség számára. E jeles évforduló is lehetõséget kínál arra, hogy megmutassuk a társadalomnak: kik vagyunk, milyen fegyvereink vannak. Ez a nap egy kicsit azonban más is, mint a többi emlékezés, hiszen két nappal ezelõtt, május 19-én több helyen került sor belsõ ünnepségre - ekkor az árvízvédelemben kitûnt bajtársakat köszönthettük. Ezt az alkalmat is felhasználom arra, hogy köszönetet mondjak a katonáknak, hiszen olyan szituációkban is helytálltak a gátakon, amikor már a vízügyesek is reménytelennek tartották a védekezést. Elismerés illeti a Honvédszakszervezetet is, hiszen jól vizsgázott, nem követelõ, hanem aggódó volt, s jól tolmácsolta a gátakon dolgozó szakszervezeti tagok érdekeit. Bizonyára sokan tudják, hogy esetenként egyszerre ötezer katona vett részt az árvízvédelemben, s bár a feladatot sikerrel megoldottuk, a rendkívül súlyos helyzet a problémákat is felszínre hozta. Érzékeltük, hogy kevés a rendelkezésre álló szállítóhelikopter, s azt is láthattuk, hogy a jövõben növelni kell a szerzõdéses katonák számát: hiányuk miatt az állomány pihentetése is gondot jelentett – jelenleg ugyanis kétezer fõ hiányzik a seregbõl. Ez természetesen azzal jár majd, hogy a mutatók is megváltoznak. A tisztek, tiszthelyettesek aránya az összlétszámhoz viszonyítva kissé deformált, nem tükrözi kellõen a feladatok irányát és súlyát. Visszatérve a mai ünnepre: ez egyrészt imázsépítõ, másrészt pedig demonstráció is a társadalom felé. A következõ két év egyébként a Magyar Honvédségen belül is a folyamatos modernizáció idõszaka lesz, hiszen nemcsak a társadalom, a hadsereg is további változtatásra szorul. A szükséges teendõk közül mindössze egyet emelek ki: meg kell oldanunk az önkéntes tartalékos intézmény problematikáját is.

A Honvédelem Napi ünnepi kavalkádban a Magyar Honvédség különbözõ haderõnemei, szakcsapatai, valamint egységei és intézményei is nagy sikerrel mutatkoztak be a társadalom elõtt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.