2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Imázsépítés és demonstráció

Hosz  |  2006. 05. 31., 07:10

„Az erõsödõ Magyarországnak professzionális haderõre van szüksége. Megváltozott az értékrend, új szolgálati kultúrát építünk, hiszen új, nagy feladatok állnak elõttünk. Mi, magyar honvédek a feladatok szakszerû végrehajtásával segíthetjük elõ a haza fejlõdését.” E szavakkal nyitotta meg a Magyar Honvédelem Napja tiszteletére szervezett nagyszabású rendezvényt Havril András vezérezredes, a HM HVK fõnöke...

A május 21-én, a budapesti Felvonulási téren lebonyolított esemény színes programokkal, érdekes látnivalókkal várta a több ezer civil érdeklõdõt, emellett kiváló lehetõség nyílt arra is, hogy bárki közelebbrõl megismerhesse az önkéntes magyar haderõ mindennapi életét, felszerelését és technikai eszközeit.

A Honvédelem Napján Havril András vezérezredes, vezérkari fõnök köszöntötte az ünneplõ ezreket. Mint beszédében hangsúlyozta, Budavár visszafoglalásának 157. évfordulója ma is jeles nap a történelemben, s öröm, hogy a civilekkel együtt emlékezhetnek e dicsõséges eseményre. Ezt követõen Juhász Ferenc honvédelmi miniszter lépett a színpadra, s ünnepi beszédében arról szólt, hogy amióta a társadalmak szervezõdnek, elsõként védelmi rendszerüket alakították ki. Így volt ez Magyarországon is: a lakosság tudta és érezhette az elmúlt évtizedekben, hogy nemcsak a hon védelmében, hanem természeti katasztrófák idején is számíthattak a katonák önfeláldozó segítségére - az egyenruhások feladata ugyanis a haza szolgálata.

- Kevés olyan szakma van hazánkban, amelyben helyettünk vállalnak veszélyt. Itt és most, ezen rendezvényen nemcsak a fegyvereket és a harcászati eszközöket kívánjuk bemutatni - azt szeretnénk, hogy az idelátogatók az embert is lássák. Lássák azt, hogy a Magyar Honvédség szervezett, jól mûködõ erõ. Sokan aggódtak az elmúlt idõszakban, hogy a professzionális hadsereg alkalmas lesz-e az elvárt feladatok megoldására. Másfél évvel a sorkatonaság megszüntetése után azonban már egyértelmû, hogy jól mûködõ haderõt sikerült kialakítanunk. A mai nap, a Honvédelem Napja nemcsak a civileknek, a katonáknak is fontos: a társadalom visszajelzése ugyanis növeli a szakma presztízsét, igazolja, hogy a jövõben is érdemes lesz egyenruhát ölteni Magyarországon. Ezt az alkalmat is megragadom, hogy köszönetet mondjak a parancsnokoknak, a tiszteknek, tiszthelyetteseknek és a szerzõdéses katonáknak munkájukért - mondta a honvédelmi miniszter.

A felnõttek és a gyermekek ismét próbára tehették ügyességüket, erejüket vagy éppen szerencséjüket a már korábban megismert versenyeken, a mászófalon, a hordóhúzásban és sok egyéb feladatban. Ez alkalommal az érdeklõdõk a haditechnikai eszközök között láthatták az árvíz elleni védekezés során használt honvédségi eszközöket - PMP folyami hídkomp, H-18 gjmû, BMK-130 tolóhajóval, CSM-40 motorcsónak, KOMATSU földmunkagép, PTSZ-M közepes lánctalpas úszó gépkocsi, TATISZ világító berendezés, ADROWPU víztisztító berendezés, UDS-114 univerzális kotrógép és az L-220 homlokrakodó - is.

A honvédelmi miniszter és a vezérkar fõnöke mellett az ünnepi eseményen megjelentek a Honvédelmi Minisztérium államtitkárai, helyettes államtitkárai és fõosztályvezetõi, a Honvéd Vezérkar vezetõ beosztású tábornokai, valamint a Magyar Honvédség csapatainak parancsnokai is. Emellett volt - többek között - katonai közelharc-, harcmûvészeti- és MH 32. Budapest Õr- és Díszezred bemutató, de fellépett az MH Központi Zenekara, a Honvéd Együttes, a veszprémi Légierõ Big Band és a Bikini együttes is. A kicsiket folyamatos gyermekprogramok - bohócmûsor, társas- fa- és készségfejlesztõ játékok, óriás scrabble, kézmûves bemutatók - szórakoztatták.

Lapunknak dr. Fapál László közigazgatási államtitkár adott interjút a helyszínen:

- Május 21. mindig jelentõs ünnep marad a magyar társadalom és a Magyar Honvédség számára. E jeles évforduló is lehetõséget kínál arra, hogy megmutassuk a társadalomnak: kik vagyunk, milyen fegyvereink vannak. Ez a nap egy kicsit azonban más is, mint a többi emlékezés, hiszen két nappal ezelõtt, május 19-én több helyen került sor belsõ ünnepségre - ekkor az árvízvédelemben kitûnt bajtársakat köszönthettük. Ezt az alkalmat is felhasználom arra, hogy köszönetet mondjak a katonáknak, hiszen olyan szituációkban is helytálltak a gátakon, amikor már a vízügyesek is reménytelennek tartották a védekezést. Elismerés illeti a Honvédszakszervezetet is, hiszen jól vizsgázott, nem követelõ, hanem aggódó volt, s jól tolmácsolta a gátakon dolgozó szakszervezeti tagok érdekeit. Bizonyára sokan tudják, hogy esetenként egyszerre ötezer katona vett részt az árvízvédelemben, s bár a feladatot sikerrel megoldottuk, a rendkívül súlyos helyzet a problémákat is felszínre hozta. Érzékeltük, hogy kevés a rendelkezésre álló szállítóhelikopter, s azt is láthattuk, hogy a jövõben növelni kell a szerzõdéses katonák számát: hiányuk miatt az állomány pihentetése is gondot jelentett – jelenleg ugyanis kétezer fõ hiányzik a seregbõl. Ez természetesen azzal jár majd, hogy a mutatók is megváltoznak. A tisztek, tiszthelyettesek aránya az összlétszámhoz viszonyítva kissé deformált, nem tükrözi kellõen a feladatok irányát és súlyát. Visszatérve a mai ünnepre: ez egyrészt imázsépítõ, másrészt pedig demonstráció is a társadalom felé. A következõ két év egyébként a Magyar Honvédségen belül is a folyamatos modernizáció idõszaka lesz, hiszen nemcsak a társadalom, a hadsereg is további változtatásra szorul. A szükséges teendõk közül mindössze egyet emelek ki: meg kell oldanunk az önkéntes tartalékos intézmény problematikáját is.

A Honvédelem Napi ünnepi kavalkádban a Magyar Honvédség különbözõ haderõnemei, szakcsapatai, valamint egységei és intézményei is nagy sikerrel mutatkoztak be a társadalom elõtt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.