2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pert nyert a Honvédszakszervezet!

Hosz  |  2004. 02. 14., 12:39

Jogerős ítélet született a Fővárosi Bíróságon, miután a másodfokú bíróság tárgyaláson kívül helybenhagyta az elsőfokú bíróság – még tavaly szeptember 26-án született – végzését a folyamatos ügyeleti szolgálatot ellátók részére megállapított évi szolgálatteljesítési időkeret tekintetében…

A Honvédszakszervezet (továbbiakban: HOSZ) által benyújtott kifogás arra irányult, hogy megakadályozza a Magyar Honvédség 32. Őr- és Díszezred (továbbiakban: MH) parancsnoka által kiadott intézkedést, nevezetesen azt, hogy a folyamatos ügyeleti szolgálatot ellátók részére megállapított évi 2080 óra szolgálatteljesítési időkeretet felkívánta emelni évi 2400 órára. Az eldöntendő kérdés az volt, hogy a Hjt. 2003. július elsejei módosítása után, a folyamatos ügyeleti szolgálatot ellátók esetében lehetséges-e a korábbi 2080 órás évi szolgálatteljesítési időkeret felemelése a részben vagy egészben készenléti jellegü beosztások esetében alkalmazható heti 54 órára, azaz évi 2808 órára.

Az előzményekhez még az is hozzátartozik, hogy az első fokon eljáró Fővárosi Munkaügyi Bíróság a szakszervezeti kifogás tekintetében előterjesztett kérelemnek helyt adott, azonban az indokolásban a már hatályon kívül helyezett Hjt. szövegét alkalmazta, amiért a HOSZ is fellebbezést nyújtott be.

A Fővárosi Bíróság, mint másodfokú bíróság Honvédszakszervezet kérelmezőnek (továbbiakban HOSZ) a HM Jogi Képviseleti Főosztály által képviselt MH 32. Budapest Őr- és Díszezred kérelmezett (továbbiakban MH) ellen szakszervezeti kifogás tárgyú nemperes eljárásban a Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2003. szeptember 26-án kelt 28.Mpk.50.255/2003/4. számú végzése ellen, a kérelmező és a kérelmezett fellebbezése folytán tárgyaláson kívül helybenhagyta az elsőfokú bíróság végzését.

Az ítélet indokolás részéből kiderül, hogy az elsőfokú bíróság végzésében a kérelemnek helyt adott és megállapította, hogy a kérelmezett (242/2003. számú) intézkedésének 1. pontja jogszabályellenes, ezért azt hatályon kívül helyezte.

Az indokolás kifejti, hogy a kérelmezett (MH) a folyamatos ügyeleti szolgálatot ellátók részére a szolgálatteljesítési időkeretet évi 2400 órában határozta meg, ezzel megváltoztatva a korábbi, évi 2080 órás keretet. Az elsőfokú bíróság a kérelmező (HOSZ) által gyakorolt kifogás, majd az ugyanolyan tartalmú, bírósághoz benyújtott kérelem alapján vizsgálta felül ezt az intézkedést a jogszabályok alapján. Alkalmazta a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) 91.§-át és annak (4.) bekezdésére tekintettel minősítette az intézkedést jogszabályba ütközőnek. Az indokolás teljes szövegét hamarosan közzé tesszük…

Az eljárás illetékét az állam viseli, a végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.