2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet kivonult a HÉF üléséről

Hosz  |  2004. 02. 18., 19:49

A Honvédelmi Érdekegyeztető fórum (HÉF) február 18-i ülése Farkas László napirend előtti felszólalásával vette kezdetét. A HOSZ elnöke ismertette azt, a honvédelmi miniszternek írott levelet, melyben – többek között – bejelentette, hogy ,,…a HOSZ ilyen körülmények között működő fórum munkájában nem kíván részt venni, mivel az nem lehet az eredményes érdekegyeztetés színtere…”

A HÉF február 18-i ülésén Iváncsik Imre, a HM politikai államtitkára képviselte a szaktárca vezetőjét, a munkaadói oldal ügyvivője dr. Tóth Rudolf dandártábornok, míg a munkavállalói oldalé Farkas László, a HOSZ elnöke volt. De csak pár percig volt ez így, hisz a katonák reprezentatív szakszervezetének vezetője miután ismertette a Juhász Ferencnek címzett levelet, Heiling Ottó alelnökkel együtt kivonult az ülésteremből. A honvédelmi miniszternek írott levelet az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

 

Honvédszakszervezet                                                                               1. számú példány

1135 Budapest,  Lehel u. 41.

Nyt. sz.:  4   /   33   /2004.

 

                                                        Juhász Ferenc

Magyar Köztársaság

 honvédelmi miniszter

 

 

Budapest

 

Tisztelt Miniszter Úr!

Az Ön által felmondott, és a HÉF munkavállalói oldalán helyet foglaló szervezetek közül csak a Honvédszakszervezettel újból meg nem kötött, a szervezetek müködési feltételeihez való munkáltatói hozzájárulásról szóló megállapodás hiányának következtében 2004. január 22-én szervezetünknek le kellett adnia a korábbi megállapodás alapján általunk használt és a honvédség által üzemeltetett gépjármüveket. Ezzel a munkabéke megőrzése és a honvédelmi érdekegyeztetés zavartalanságának biztosítása érdekében tett korábbi erőfeszítéseink ellenére a honvédelmi tárcánál a müködési feltételekhez való hozzájárulás szempontjából az érdekvédelmi szervezetek közötti egyensúly megbomlott, megszünt az érdekvédelmi munka esélyegyenlősége.

Azon túl, hogy a kialakult helyzet a Hjt. hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, ellehetetleníti az érdekegyeztető fórum munkáját is. Az eltérő támogatottságú munkavállalói szervezetek véleménye nem lehet mérvadó a munkaadói oldal számára sem. A továbbiakban nem lehet megállapítani, hogy egy-egy előterjesztést elutasító, vagy támogató vélemény, milyen motiváció alapján fogalmazódott meg. Esetlegesen a meglévő támogatás megőrzése, a megvont támogatás visszaszerzése, vagy a megvonás miatti ellenkezés áll-e az adott szervezet álláspontja mögött. A HOSZ ilyen körülmények között müködő fórum munkájában nem kíván részt venni, mivel az nem lehet az eredményes érdekegyeztetés színtere.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum további müködése csak úgy képzelhető el, ha a müködési feltételekhez való hozzájárulásban helyre áll a munkavállalói szervezetek közötti egyensúly, ha ismét megteremtődik az érdekvédelmi munka esélyegyenlősége. Ez azonban a HOSZ-tól megvont támogatás visszaadásával már nem képzelhető el. Szakszervezetünk a müködési feltételekhez való tárca hozzájárulást a megalapozott szakértői bázison nyugvó és széles társadalmi támogatottságot élvező szakszervezeti álláspont kialakításához – ami egyben munkáltatói igény is – nyújtott támogatásként értékelte.

Bár Ön a megállapodás felmondásának okaként a tárca költségvetésében meglévő feszültségeket nevezte meg, a közelmúltban Öntől és a tárca kommunikációs főigazgatójától a sajtón keresztül értesültünk arról, hogy a felmondás valódi oka a HOSZ 2003-as évben végzett érdekvédelmi tevékenysége volt.

Teljesen elfogadhatatlan számunkra, hogy a müködési feltételekhez való hozzájárulásért törvényes érdekérvényesítő lehetőségről mondjunk le. Az érdekvédelmi tevékenység és a müködési feltételekhez való hozzájárulás színvonalának összekapcsolása rendeltetés ellenes joggyakorlatnak minősíthető. Ezek után a fent említett egyensúly csak az Ön által szervezetünkkel kapcsolatban többször említett törvényi minimumnak azaz „0” támogatásnak a munkavállalói oldal minden szereplőjére való kiterjesztésével valósítható meg.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az a bejelentés, hogy a HOSZ a jelenlegi formában müködő Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumon nem kíván részt venni, természetesen nem jelenti azt, hogy a törvényben biztosított jogunkról lemondtunk, de nem jelenti azt sem, hogy a tárca mentesülne a törvényben megfogalmazott egyeztetési kötelezettsége alól.

Tisztelettel kérem, hogy a honvédelmi tárca továbbiakban a törvény által előírt egyeztetési kötelezettségének a Honvédszakszervezettel, mint a Hjt szerint országosan reprezentatív szakszervezettel a Hjt 39. §-a alapján tegyen eleget.

Tisztelt Miniszter Úr!

Ezen levél tartalmát a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum soros ülésén napirend előtt a résztvevőkkel ismertettem, azután az Ön képviseletében jelen lévő Iváncsik Imre politikai államtitkár úrnak adtam át. Ezt követően a HOSZ képviselői már nem vettek részt a fórum munkájában.

Tájékoztatom Önt arról, hogy ezzel egyidőben a levelet változatlan formában tájékoztatásul megküldtem a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszternek, valamint a miniszterelnök úrnak.

A katonatársadalom hiteles tájékoztatása érdekében, pedig az Egység újság következő számban, teljes terjedelemben tervezzük megjelentetni.

Budapest, 2004. február 18.

                                     Tisztelettel:

                                                                   Farkas László, elnök

 

A HÉF-ről történő kivonulás bejelentése után Farkas László elmondta, hogy mindez nem jelenti az érdekegyeztetésből történő kivonulást. A HOSZ elnöke kijelentette, hogy a HM az elmúlt időszakban nem volt partner, így jelenleg nem lát más lehetőséget, mint a törvényi keretek közötti egyeztetést. Farkas László hangsúlyozta, hogy a február 20-i, illetményfejlesztéssel kapcsolatos egyeztetésen a HOSZ, mint reprezentatív szakszervezet kíván részt venni.

Iváncsik Imre, a HM politikai államtitkáraA bejelentés után Iváncsik Imre kijelentette, hogy tájékoztatni fogja a honvédelmi minisztert a történésekről, és biztosítja a HOSZ-t, hogy a továbbiakban a törvényi előírásoknak megfelelően folytatja majd az érdekegyeztetést. A HM politikai államtitkára ezt követően – de már négyszemközti megbeszélésen – átvette a HOSZ elnökétől a fenti levelet, majd rövid tárgyalást folytattak a kialakult helyzetről.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.