2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet kivonult a HÉF üléséről

Hosz  |  2004. 02. 18., 19:49

A Honvédelmi Érdekegyeztető fórum (HÉF) február 18-i ülése Farkas László napirend előtti felszólalásával vette kezdetét. A HOSZ elnöke ismertette azt, a honvédelmi miniszternek írott levelet, melyben – többek között – bejelentette, hogy ,,…a HOSZ ilyen körülmények között működő fórum munkájában nem kíván részt venni, mivel az nem lehet az eredményes érdekegyeztetés színtere…”

A HÉF február 18-i ülésén Iváncsik Imre, a HM politikai államtitkára képviselte a szaktárca vezetőjét, a munkaadói oldal ügyvivője dr. Tóth Rudolf dandártábornok, míg a munkavállalói oldalé Farkas László, a HOSZ elnöke volt. De csak pár percig volt ez így, hisz a katonák reprezentatív szakszervezetének vezetője miután ismertette a Juhász Ferencnek címzett levelet, Heiling Ottó alelnökkel együtt kivonult az ülésteremből. A honvédelmi miniszternek írott levelet az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

 

Honvédszakszervezet                                                                               1. számú példány

1135 Budapest,  Lehel u. 41.

Nyt. sz.:  4   /   33   /2004.

 

                                                        Juhász Ferenc

Magyar Köztársaság

 honvédelmi miniszter

 

 

Budapest

 

Tisztelt Miniszter Úr!

Az Ön által felmondott, és a HÉF munkavállalói oldalán helyet foglaló szervezetek közül csak a Honvédszakszervezettel újból meg nem kötött, a szervezetek müködési feltételeihez való munkáltatói hozzájárulásról szóló megállapodás hiányának következtében 2004. január 22-én szervezetünknek le kellett adnia a korábbi megállapodás alapján általunk használt és a honvédség által üzemeltetett gépjármüveket. Ezzel a munkabéke megőrzése és a honvédelmi érdekegyeztetés zavartalanságának biztosítása érdekében tett korábbi erőfeszítéseink ellenére a honvédelmi tárcánál a müködési feltételekhez való hozzájárulás szempontjából az érdekvédelmi szervezetek közötti egyensúly megbomlott, megszünt az érdekvédelmi munka esélyegyenlősége.

Azon túl, hogy a kialakult helyzet a Hjt. hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, ellehetetleníti az érdekegyeztető fórum munkáját is. Az eltérő támogatottságú munkavállalói szervezetek véleménye nem lehet mérvadó a munkaadói oldal számára sem. A továbbiakban nem lehet megállapítani, hogy egy-egy előterjesztést elutasító, vagy támogató vélemény, milyen motiváció alapján fogalmazódott meg. Esetlegesen a meglévő támogatás megőrzése, a megvont támogatás visszaszerzése, vagy a megvonás miatti ellenkezés áll-e az adott szervezet álláspontja mögött. A HOSZ ilyen körülmények között müködő fórum munkájában nem kíván részt venni, mivel az nem lehet az eredményes érdekegyeztetés színtere.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum további müködése csak úgy képzelhető el, ha a müködési feltételekhez való hozzájárulásban helyre áll a munkavállalói szervezetek közötti egyensúly, ha ismét megteremtődik az érdekvédelmi munka esélyegyenlősége. Ez azonban a HOSZ-tól megvont támogatás visszaadásával már nem képzelhető el. Szakszervezetünk a müködési feltételekhez való tárca hozzájárulást a megalapozott szakértői bázison nyugvó és széles társadalmi támogatottságot élvező szakszervezeti álláspont kialakításához – ami egyben munkáltatói igény is – nyújtott támogatásként értékelte.

Bár Ön a megállapodás felmondásának okaként a tárca költségvetésében meglévő feszültségeket nevezte meg, a közelmúltban Öntől és a tárca kommunikációs főigazgatójától a sajtón keresztül értesültünk arról, hogy a felmondás valódi oka a HOSZ 2003-as évben végzett érdekvédelmi tevékenysége volt.

Teljesen elfogadhatatlan számunkra, hogy a müködési feltételekhez való hozzájárulásért törvényes érdekérvényesítő lehetőségről mondjunk le. Az érdekvédelmi tevékenység és a müködési feltételekhez való hozzájárulás színvonalának összekapcsolása rendeltetés ellenes joggyakorlatnak minősíthető. Ezek után a fent említett egyensúly csak az Ön által szervezetünkkel kapcsolatban többször említett törvényi minimumnak azaz „0” támogatásnak a munkavállalói oldal minden szereplőjére való kiterjesztésével valósítható meg.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az a bejelentés, hogy a HOSZ a jelenlegi formában müködő Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumon nem kíván részt venni, természetesen nem jelenti azt, hogy a törvényben biztosított jogunkról lemondtunk, de nem jelenti azt sem, hogy a tárca mentesülne a törvényben megfogalmazott egyeztetési kötelezettsége alól.

Tisztelettel kérem, hogy a honvédelmi tárca továbbiakban a törvény által előírt egyeztetési kötelezettségének a Honvédszakszervezettel, mint a Hjt szerint országosan reprezentatív szakszervezettel a Hjt 39. §-a alapján tegyen eleget.

Tisztelt Miniszter Úr!

Ezen levél tartalmát a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum soros ülésén napirend előtt a résztvevőkkel ismertettem, azután az Ön képviseletében jelen lévő Iváncsik Imre politikai államtitkár úrnak adtam át. Ezt követően a HOSZ képviselői már nem vettek részt a fórum munkájában.

Tájékoztatom Önt arról, hogy ezzel egyidőben a levelet változatlan formában tájékoztatásul megküldtem a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszternek, valamint a miniszterelnök úrnak.

A katonatársadalom hiteles tájékoztatása érdekében, pedig az Egység újság következő számban, teljes terjedelemben tervezzük megjelentetni.

Budapest, 2004. február 18.

                                     Tisztelettel:

                                                                   Farkas László, elnök

 

A HÉF-ről történő kivonulás bejelentése után Farkas László elmondta, hogy mindez nem jelenti az érdekegyeztetésből történő kivonulást. A HOSZ elnöke kijelentette, hogy a HM az elmúlt időszakban nem volt partner, így jelenleg nem lát más lehetőséget, mint a törvényi keretek közötti egyeztetést. Farkas László hangsúlyozta, hogy a február 20-i, illetményfejlesztéssel kapcsolatos egyeztetésen a HOSZ, mint reprezentatív szakszervezet kíván részt venni.

Iváncsik Imre, a HM politikai államtitkáraA bejelentés után Iváncsik Imre kijelentette, hogy tájékoztatni fogja a honvédelmi minisztert a történésekről, és biztosítja a HOSZ-t, hogy a továbbiakban a törvényi előírásoknak megfelelően folytatja majd az érdekegyeztetést. A HM politikai államtitkára ezt követően – de már négyszemközti megbeszélésen – átvette a HOSZ elnökétől a fenti levelet, majd rövid tárgyalást folytattak a kialakult helyzetről.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.

  Háború Művészete magazin

Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.