2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elnökségi ülésen történt

Hosz  |  2006. 07. 27., 10:42

A Honvédszakszervezet elnöksége - kiegészülve az ellenõzõ bizottság elnökével, az ügyvivõkkel, a haderõnemi titkárokkal, a Katonákért Alapítvány és az Egység 2002 kft. képviselõivel - Székesfehérvárott, a Helyõrségi Mûvelõdési Otthonban tartotta aktuális ülését, s a genius loci – vagyis a hely szelleme – részben meg is határozta a napirendi pontokat. A Magyar Honvédség szárazföldi haderõnemi parancsnokságának elhelyezési lehetõséget biztosító egykori koronázó városban a katonaság és a polgári lakosság között évszázadok óta kitûnõ a kapcsolat, s ezen az itt állomásozó katonai szervezetek többszöri átszervezése és az elmúlt idõszakra jellemzõ létszámleépítés sem változtatott...

Ez utóbbi tényre is kitért Tánczos László dandártábornok, a haderõnem törzsfõnöke (parancsnokhelyettese) is, aki tájékoztatójában a vezetési, mûködési rend megújításáról beszélt. Szólt arról, hogy a szárazföldi csapatoknak kiadott feladatok idõarányos végrehajtása rendben zajlik, ezen a téren nincs lemaradás. A dandártábornok a közeljövõ feladataira térve kiemelte, hogy a továbbiakban is számítanak a Honvédszakszervezet közremûködésére helyi és országos szinten egyaránt. A dandártábornok tájékoztatója után Mészáros Géza, a Hosz elnöke megköszönte a szárazföldi parancsnokság részérõl megnyilvánuló korrekt kapcsolatot. Hangsúlyozta, hogy a szakszervezet számára elsõrendû feladat a katonák érdekeinek védelme. Mint fogalmazott: az a lényeg, hogy a katona a rosszból is a „legjobban jöjjön ki”.

Ugyancsak fehérvári aktualitása volt Kun Ferenc õrnagy, szárazföldi haderõnemi képviselõ beszámolójának, aki a szárazföldi parancsnokság múltját, történetét, az állomány összetételét mutatta be. Elõadásából kiderült, hogy minden alakulatnál mûködik már Hosz alapszervezet, s a tagok száma ötezer fõ körül van. Értékelése szerint a szárazföldi haderõnem parancsnokával kötött megállapodás jelzésértékû volt, mert helyi szinteken is hasonló értelmû megállapodásokra került sor. Ez annyit is jelent, hogy a parancsnokok és a Hosz alapszervezetek irányítói között jól mûködõ munkakapcsolat alakult ki.

Mészáros Géza tájékoztatójában az elõzõ elnökségi ülés óta eltelt idõszak eseményeirõl és tárgyalásairól tájékoztatta az elnökség tagjait. Elmondta, hogy az utóbbi hetek felgyorsult eseményei a Hosz részérõl sem maradtak válasz nélkül. Mivel a szolgálatvállalók érdekeit mind a közszolgálati reform, mind az államháztartási egyensúly helyreállítására irányuló intézkedések közvetlenül érintik, elkerülhetetlenné vált a szakszervezet álláspontjának kialakítása és annak az érdekegyeztetés minden lehetséges fórumán történõ képviselete. A közszolgálati szféra jogállási törvényeinek Hjt-t is érintõ, július elejére tervezett módosítása erõsen sérti az állomány foglalkoztatási biztonságát, hatásaiban felszámolja a különleges jogállás lényegi elemeit, garanciáit. A Hosz ezirányú véleményét – amelyben a tervezet visszavonását és az érdekegyeztetés rendszerében történõ újratárgyalását sürgeti – eljuttatta mind a honvédelmi tárca felelõs vezetõihez, mind az abban érintett minisztereknek, valamint a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága elnökének, alelnökeinek. Az érdekvédelmi szervezet levelében személyes megbeszéléseket is kezdeményez az érintettekkel. Emellett a Hosz vezetõi igyekeznek a döntéshozásban résztvevõk mind szélesebb körével megismertetni a tervezet elutasításának konkrét okait. A fegyveres, illetve a civil közszolgálati szervek állományával, a munkavállalókkal közös problémákat a Hosz a szövetségi kapcsolatai révén képes hatékonyan megjeleníteni és kezelni. Most nyer igazán értelmet az FRDÉSZ tagság, valamint a Liga konföderációhoz való tavalyi csatlakozásunk. A két nagy tömörülés – amelyek tevékenységének szervezetünk is aktívan részese – közvetlenül az országos fórumokon (OKÉT, OÉT) védi a katonák érdekeit, amelyek napról- napra a sajtó útján is nyomon követhetõk. A továbbiakban az elnök tájékoztatta a résztvevõket a napokban lezajlott FRDÉSZ és Liga rendkívüli elnökségi ülések történéseirõl, döntéseirõl, a napokban várható fejleményekrõl. Ezek után a Hosz Elnöksége jóváhagyólag megerõsítette a vezetõ tisztségviselõk az ügyben eddig tett lépéseit. Mészáros Géza tájékoztatta az ülés résztvevõit arról is, hogy július 4-én Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel találkoznak a Hosz, a HODOSZ és a BEOSZ vezetõi, amelynek eredményei hatással lesznek a Hosz további lépéseinek alakulására is.

Az ülésen szó volt arról is, hogy a szakszervezet vezetése folyamatosan a szolgáltatások bõvítésén dolgozik. Ezt a tagok hamarosan különbözõ banki tranzakciók révén maguk is érzékelhetik - ha igényt tartanak ezekre a szolgáltatásokra. A közeljövõben várható a Vodafone-al kötött szerzõdés kondícióinak javítása is.

Szincsák Gyula alelnök a folyamatban lévõ egyeztetésekrõl tartott tájékoztatót. Példaértékûnek nevezte azt a munkaértekezletet, amelyen nemrégiben a Humánpolitikai Fõosztály meghívására vehettek részt a Hosz képviselõi. A hivatásos és szerzõdéses pálya jövõjérõl, az elõmeneteli rendszer, a teljesítményértékelés problémáiról, a megoldás lehetõségeirõl való közös gondolkodás jól szolgálja a helyes irányok meghatározását.

Az alelnök elmondta, hogy továbbra is napirenden van az árvízi védekezésben résztvevõk anyagi javadalmazása. A Hosz kitart álláspontja mellett: a túlszolgálat kifizetése kizárólag a napi többletmunka díjazását jelentheti, nem pedig ezzel együtt a laktanyai készenlét után járó szabadnapok „megváltását”.

A szakszervezet – a beérkezett észrevételek alapján – megküldte javaslatait a honvédelmi tárca 2. féléves jogalkotási tervéhez, valamint a Hjt. módosításához is. Egyébként a jogállási törvény több ponton történõ módosítását várhatóan az õszi ülésszakán tárgyalja a parlament.

A szakszervezet többek között kezdeményezi a szolgálatteljesítési idõ harmonizálását az érvényes EU irányelvvel; a szolgálati idõpótlék bevezetését; a nõs, gyermekes szerzõdéses katonák számára az albérleti hozzájárulás, a szállóelhelyezés lehetõségének megteremtését; a lakásvásárlási kölcsön korlátainak megszüntetését (ht. tisztek esetében); a vezetõi pótlék kiterjesztését a tts. állományra; illetménypótlék bevezetését a katasztrófa elhárításban résztvevõk számára; a helyi közlekedési költség egységes térítését; a panaszjog idõbeni hatályának kiterjesztését.

A szakszervezet számos kezdeményezéssel él a rendeletek világában is. Példaként említhetõ az oktatói pótlék kiterjesztése, vagy az illetménykiegészítés középkategóriájába sorolt szervezetek számának növelése.

A grémium meghallgatta Pusztai Lajos tájékoztatóját a „Katonákért” Alapítvány munkájáról, feladatairól, s az ülés végén döntött pártoló tagok felvételérõl is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.