2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Előbb az ember, aztán a profit!“

Hosz  |  2006. 07. 27., 10:47

Sárga lapot mutattak a kormánynak Több ezren mutattak sárga lapot a Kormánynak július 8-án. A Képviselõi Irodaház melletti Olimpiai Parkban megrendezett – a LIGA Szakszervezetek által kezdeményezett - demonstráción mind a hat szakszervezeti konföderáció arra szólította fel a kabinetet, hogy vonja vissza a munkavállalókat aránytalanul nagymértékben érintõ megszorító intézkedéseit. A felszólalók - Autonómok, Liga, Munkástanácsok, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Szakszervezetek Együttmûködési Fóruma és az MSZOSZ – azt kérték a képviselõktõl, hogy a július 10-i parlamenti végszavazáson ne támogassák a javaslatokat. Gaskó István LIGA elnök szerint egyértelmûen a Kormányt terheli a felelõsség, mivel a választások elõtt eltitkolták a valós problémákat. Több ezren – köztük a Honvédszakszervezet aktivistái – utasították vissza a gázáremelést, a munkavállalói járulékok emelését, a mindennapi fogyasztási cikkek áfájának 15-rõl 20%-ra növelését, valamint a felnõttképzés adókedvezményének eltörlését...

Cseh Tamás, Republic, Edda és a Beatrice együttesek „munkás“ témájú dalai szolgáltatták a háttérzenét a Képviselõi Irodaház elõtti parkba érkezõ tüntetõk számára. Aztán a kormányzati megszorítások ellen síppal, dobbal, sárga lappal, Népszavával, papírzászlókkal és Wass Albert-könyvekkel demonstrált a megjelent közel tízezer munkavállaló. A LIGA Harsona legfrissebb számát, LIGA zászlókat, molinókat és számtalan sárga lapot osztottak ki az információs pultnál már jóval a demonstráció kezdete elõtt. Jöttek is szép számmal a LIGA tagszervezetei, majd pár perccel 11 óra után felhangzott a Himnusz. Ezt követõen a kezdeményezõ szakszervezeti konföderáció, a LIGA elnöke szólt elsõként a megjelentekhez.

A demonstráció végén felolvasták a hat szakszervezeti szövetség „Új egyensúly” kormányzati programról kialakított állásfoglalását. 

A július 8-i demonstráció idején Tatán tartózkodó miniszterelnök kijelentette: „Az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsban(OÉT) kell megvitatni a problémákat és megoldást keresni rájuk. Ezzel együtt keresni kell a párbeszéd lehetõségét, mert sokféle érdekbõl áll össze az ország helyzete, sokan elmondják véleményüket, ki az utcán, ki a tárgyalóteremben. A végén a kormánynak és a parlamentnek a kötelessége, hogy összeegyeztesse a részérdekeket a közösségi érdekekkel, a helyi dolgokat az országos tennivalókkal.”

A bõ egyórás tüntetés végén az Edda a munkanélküli bluesról énekelt, a tömeg pedig szép lassan hazament. A legtöbb résztvevõ egyébként úgy látta, a tiltakozásnak nem lesz eredménye.

Az Országgyûlés egyébként július 10-én elfogadta a bírált törvényjavaslatokat, a köztársasági elnök pedig – mivel nem találta alkotmányellenesnek – aláírta azokat.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.