2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Előbb az ember, aztán a profit!“

Hosz  |  2006. 07. 27., 10:47

Sárga lapot mutattak a kormánynak Több ezren mutattak sárga lapot a Kormánynak július 8-án. A Képviselõi Irodaház melletti Olimpiai Parkban megrendezett – a LIGA Szakszervezetek által kezdeményezett - demonstráción mind a hat szakszervezeti konföderáció arra szólította fel a kabinetet, hogy vonja vissza a munkavállalókat aránytalanul nagymértékben érintõ megszorító intézkedéseit. A felszólalók - Autonómok, Liga, Munkástanácsok, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Szakszervezetek Együttmûködési Fóruma és az MSZOSZ – azt kérték a képviselõktõl, hogy a július 10-i parlamenti végszavazáson ne támogassák a javaslatokat. Gaskó István LIGA elnök szerint egyértelmûen a Kormányt terheli a felelõsség, mivel a választások elõtt eltitkolták a valós problémákat. Több ezren – köztük a Honvédszakszervezet aktivistái – utasították vissza a gázáremelést, a munkavállalói járulékok emelését, a mindennapi fogyasztási cikkek áfájának 15-rõl 20%-ra növelését, valamint a felnõttképzés adókedvezményének eltörlését...

Cseh Tamás, Republic, Edda és a Beatrice együttesek „munkás“ témájú dalai szolgáltatták a háttérzenét a Képviselõi Irodaház elõtti parkba érkezõ tüntetõk számára. Aztán a kormányzati megszorítások ellen síppal, dobbal, sárga lappal, Népszavával, papírzászlókkal és Wass Albert-könyvekkel demonstrált a megjelent közel tízezer munkavállaló. A LIGA Harsona legfrissebb számát, LIGA zászlókat, molinókat és számtalan sárga lapot osztottak ki az információs pultnál már jóval a demonstráció kezdete elõtt. Jöttek is szép számmal a LIGA tagszervezetei, majd pár perccel 11 óra után felhangzott a Himnusz. Ezt követõen a kezdeményezõ szakszervezeti konföderáció, a LIGA elnöke szólt elsõként a megjelentekhez.

A demonstráció végén felolvasták a hat szakszervezeti szövetség „Új egyensúly” kormányzati programról kialakított állásfoglalását. 

A július 8-i demonstráció idején Tatán tartózkodó miniszterelnök kijelentette: „Az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsban(OÉT) kell megvitatni a problémákat és megoldást keresni rájuk. Ezzel együtt keresni kell a párbeszéd lehetõségét, mert sokféle érdekbõl áll össze az ország helyzete, sokan elmondják véleményüket, ki az utcán, ki a tárgyalóteremben. A végén a kormánynak és a parlamentnek a kötelessége, hogy összeegyeztesse a részérdekeket a közösségi érdekekkel, a helyi dolgokat az országos tennivalókkal.”

A bõ egyórás tüntetés végén az Edda a munkanélküli bluesról énekelt, a tömeg pedig szép lassan hazament. A legtöbb résztvevõ egyébként úgy látta, a tiltakozásnak nem lesz eredménye.

Az Országgyûlés egyébként július 10-én elfogadta a bírált törvényjavaslatokat, a köztársasági elnök pedig – mivel nem találta alkotmányellenesnek – aláírta azokat.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.