2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, események

Hosz  |  2006. 08. 29., 17:26

Szervezeti korszerüsítés

A közelmúltban közzétette a 2006. évi szervezeti korszerûsítésben és létszámcsökkentésben érintett állományra vonatkozó személy- és pénzügyi feladatokat a Honvédelmi Minisztérium. A tájékoztató weblapunkon olvasható.

Ingyenes levelező rendszer – tagoknak

2006. augusztus 1-tõl a Honvédszakszervezet elindította publikus levelezõ rendszerét a http://mail.hsz.hu cím alatt, melyet szakszervezeti tagok ingyenesen vehetnek igénybe.

Az elindított szolgáltatás megrendelése esetén a szakszervezeti tagok @hsz.hu végzõdésû e-mail címeket kaphatnak, melyek vírus és spam védettek. (Tehát 100%-ban vírusvédett és védelme van a kéretlen levelek kiszûrésére is). A levelezés elérhetõ webes felületen, illetve kliens programok (Outlook Express, Bat, Mozilla, stb.) segítségével is.

Amennyiben meg akarja rendelni ingyenes szolgáltatásunkat, kattintson a következõ címre: http://mail.hsz.hu

Munkában az ügyvezetés

A Honvédszakszervezet ügyvezetésének augusztus 14-i ülésén Mészáros Géza elnök az elmúlt idõszak szakszervezeti történéseirõl, így az aktuális egyeztetések, tárgyalások állásáról tájékoztatta az ügyvezetés tagjait, majd részletesen is beszámolt a kabinetfõnökkel folytatott megbeszélésérõl, illetve a szakszervezet által közvetített szolgáltatások lehetséges bõvülésérõl is.

A munkaértekezleten az elõzõ ülés óta eltelt idõszak eseményeirõl a Hosz fõtitkára adott tájékoztatást. Dr. Ujfaludi Zoltán emellett a szakszervezet elõtt álló feladatokról, a szeptember 9-i családi nap elõkészületeirõl és a munkaköri leírások elkészültérõl is beszámolt. Ezt követõen az Ellenõrzõ Bizottság ellenõrzései által felvetett problémákat, valamint a leltár aktuális helyzetét is megbeszélték az ügyvezetés tagjai. Az értekezleten az ügyvivõk és a haderõnemi titkárok az augusztus 25-i HTEK családi napon, valamint a szeptember 15-i kecskeméti érdekvédelmi fórumon történõ részvételrõl is pontosítottak.

Szincsák Gyula alelnök beszámolt a hollandiai társszervezetnél történt látogatás tapasztalatairól, majd az aktuális ügyek között a szolgálati nyugdíjjogosultság kérdését, valamint a szervezeti korszerûsítésbõl adódó feladatokat említette. Ezt követõen dr. Oláh Gábor a HÉF oldalegyeztetésen történtekrõl számolt be. A Hosz szociális és személyügyi ügyvivõje a HÉF-megállapodás és ügyrend elõkészítésérõl is tájékoztatott. A munkaértekezlet végén még a közelgõ személyi beszélgetésekre történõ felkészülésrõl és a munkatervek elkészítésérõl is egyeztettek.            Sz.R.

Találkozó akabinetfőnökkel

A HM kabinetfõnökével folytatott megbeszélést július 28-án a Honvédszakszervezet (Hosz) elnöke. A jó hangulatú bemutatkozó tárgyaláson - egyebek mellett - az aktuális kérdésekrõl, a honvédelmi tárcánál folyamatban lévõ ügyekrõl és a HM-Hosz együttmûködésrõl esett szó.

Dr. Szeredi Péter (képünkön) és Mészáros Géza egyeztetett a HM és a Hosz jövõbeni együttmûködésérõl, az ezzel kapcsolatos feladatokról, valamint az aktuális szakszervezeti kezdeményezésekrõl is.

Módosítás alatt a 3/2002. HM rendelet - Szakértői egyeztetést kért a Hosz

Aktualizálás céljából módosítás alatt áll a katonák illetményérõl és illetményjellegû juttatásairól, valamint a közalkalmazottak jutalmazásáról szóló, 3/2002. (I. 25.) HM rendelet. Mivel a Hosz - a beérkezett jelzések alapján – már korábban javasolta a szabályzó több rendelkezésének megváltoztatását, szakértõi értekezlet összehívását kezdeményezte a tárca illetékeseinél. A reményeink szerint rövid idõn belül megvalósuló egyeztetés eredményeirõl honlapunkon haladéktalanul tájékoztatjuk tagjainkat.

Szincsák Gyula

 Fáklyával, jelmezben

Szombathelyen a szó szoros értelmében karneváli volt a hangulat augusztus utolsó hétvégéjén. A Savaria Karnevál tucatnyi helyszínén megjelenõ közönséget idén is elbûvölték a germán harcosok, gladiátorok, római katonák, íjászok, középkori bajvívók, utcai mutatványosok, tûzzsonglõrök, valamint a zene és a tánc kiválóságai nyújtotta programok. Mintegy ezren öltöttek történelmi ruházatot, hogy végigvonulva Szombathely utcáin, szórakoztatva mutassák be a letûnt korok divatját.

A Savaria Történelmi Karnevál a tradícióknak és a régészeti kutatásoknak köszönhetõen az idén is az eredetiségre helyezte a hangsúlyt: miközben a történelmünkre tanított, szórakoztatott és játszani is engedett. A hétvégi történelmi idõutazás igazi kulturális kalandot kínált a kilátogatóknak: a római harcászat alapjaiba a Savaria Legio Egyesület avatta be a szemlélõdõket, míg az adrenalinszint igazi megemeléséért a Collegium Gladiatorium Egyesület volt a felelõs. A karneváli fellépésre immár másodszor, a Magyar Honvédség Vas megyei Hadkiegészítõ Parancsnoksága is felkérést kapott, õk – ugyan a római kor adta az apropót, mégis – a mai Magyar Honvédséget mutatták be az érdeklõdõknek.

Jelenleg is sok gyermeket, fiatalt vonzanak a fegyverek, a katonai egyenruhák, illetve a sereg, a hivatásos- és szerzõdéses katonáink életét bemutató kisfilmek. Számos kiadvánnyal, plakáttal, színes szórólappal, magazinnal ,,szereltük fel” a kilátogatókat, de természetes módon szóbeli muníciót is adtunk a jövõ évek vadászpilótáinak – merthogy leginkább a legmodernebb eszközünk, a Gripen iránt érdeklõdtek – mondta Szakacsics Zoltán õrnagy, a helyi toborzóiroda vezetõje.

A legnépszerûbb produkció idén is a jelmezes felvonulás volt. Savaria belvárosi utcáin, kanyargó menetben a város római kori alapítóinak öltözeteibe, középkori és magyar viseletekbe bújt felvonulókkal, közöttük ismert politikusokkal, színészekkel – egészen a reneszánsz koráig kísérhette figyelemmel az érdeklõdõ több tízezer ember a díszes kompániát. A fáklyák tüzes fénye, a várost éltetõ üdvrivalgások idén is fantasztikus hangulatot teremtett Szombathelyen. Ave Savaria, 2007-ben is! Sz.R.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.