2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Árnyékboksz buja gazban

Hosz  |  2006. 08. 29., 17:29

Akinek bármiféle kertje, telke, udvara van, sokféle ismeretet kell ahhoz megszereznie, hogy az valóban saját és családja örömére, ne pedig gyötrelmére szolgáljon. Minden növény megköveteli a megfelelõ gondoskodást, aminek hiányában a katalógusok ígérte csodák helyett az igencsak satnya valósággal kényszerülünk szembesülni. Kevesen tudják, de Jókai Mór is nagy kedvvel ápolta kertjét, sõt regényei mellett kertészeti jegyzeteket is írt. A szõlõt például - a népi bölcsesség igazságát követve- telepítõjét keményen megdolgoztató úrnak tartotta. Szóval, ha a friss gyümölcsök, zöldségek zamatát vagy a szép díszfák látványát kívánjuk élvezni, azért tenni, dolgozni kell...

Nem szükséges azonban mûkedvelõ agrárszakemberré válnunk, vagy Bálint gazda kackiás bajusszal keretezett, sokat sejtetõ huncutkás mosolyát elirigyelnünk egy alapvetõ igazság felismeréséhez: ahol nem munkálkodunk kellõ alapossággal és odaadással, ott a kultúrnövényt legyûrve hamarosan a muhar, kutyatej, gyermekláncfû, tarack meg ezer nevenincs gyom hódítja el a területet. Tehát a gaz magától megterem. Még hogy megterem: burjánzik. Pláne esõs, meleg idõben…

Így van ez valahogy a hír és rémhír viszonylatában is, és manapság olyan híres, írhatnám hírtermõ idõ van. Így ahol nincs, vagy elégtelen a hír, ott a hézagokat nyomban kitölti rémhír. A véletlen, esetenként szándékossággal kiszivárogtatott félinformációk repedéseiben ugyancsak pillanatok alatt gyökeret vernek a pletykafoszlányok. Márpedig hézagok, repedések vannak bõven. Lehet, csak azok vannak… Az információ hiánya, az ál- és félhírek nyomán bizonytalanság keletkezik, elõbb-utóbb türelmetlenség, kilátástalanság, kétségbeesés vagy indulat jelenik meg. Közhely, de igaz: a rossz tudata elviselhetõbb a kétségnél.

Mostanában, a sorsfordító idõkben a katonák sem igen kapnak információt holnapjukról, pedig a hivatalos és szolgálati rend nem egy polcán médiákat uraló, gigászi erõk állnak készen a nagyvilág tájékoztatására, csupa modern stratégiával felvértezve. De Kis Sándor szakaszvezetõ, vagy õrnagy számukra nem a világ. Mit tehet ilyenkor a katona, a szakszervezethez fordul: tényleg több lesz a 25, kevesebb a nyugdíj és a jubileumi jutalom, a 13. havi, a pótlékok, az alakulat szûnik, vagy mégsem, menni, maradni kell, vagy úgyis küldenek mindenkit? Az érdekvédõk szívesen válaszolnának, azonban a tervek szinte konspiratív körülmények között születnek, s a beavatottak ügyesebben ködösítenek, mint a hk. erre a célra szolgáló berendezése.

A mégoly rámenõs tisztségviselõ bármi után érdeklõdik, hamar kiderül, hogy olyat kér, vagy támad, ami nincs: Mert ki mondta ezt, vagy azt; ilyen vagy olyan döntés nem is született, ha született akkor meg már nem is aktuális, sõt az illetõ már nincs is ott; ez a kérdés meg önmagában rémhírterjesztés; az meg csak egy alternatíva a kilencvenkilencbõl; ez meg csak felvetõdött, de még javaslat sem lett belõle… Szóval most ilyen a boksz, éppenséggel lehetne a levegõt csépelni, a tévében a meccs elõtti bevezetõ kockákon ez jól szokott mutatni. A szakszervezet azonban nem szeretne árnyékra vetõdni.

Hétvégén otthon voltam Debrecenben, kertészkedtem. Jelentem, az én kertemben nincs gyom.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.