2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Árnyékboksz buja gazban

Hosz  |  2006. 08. 29., 17:29

Akinek bármiféle kertje, telke, udvara van, sokféle ismeretet kell ahhoz megszereznie, hogy az valóban saját és családja örömére, ne pedig gyötrelmére szolgáljon. Minden növény megköveteli a megfelelõ gondoskodást, aminek hiányában a katalógusok ígérte csodák helyett az igencsak satnya valósággal kényszerülünk szembesülni. Kevesen tudják, de Jókai Mór is nagy kedvvel ápolta kertjét, sõt regényei mellett kertészeti jegyzeteket is írt. A szõlõt például - a népi bölcsesség igazságát követve- telepítõjét keményen megdolgoztató úrnak tartotta. Szóval, ha a friss gyümölcsök, zöldségek zamatát vagy a szép díszfák látványát kívánjuk élvezni, azért tenni, dolgozni kell...

Nem szükséges azonban mûkedvelõ agrárszakemberré válnunk, vagy Bálint gazda kackiás bajusszal keretezett, sokat sejtetõ huncutkás mosolyát elirigyelnünk egy alapvetõ igazság felismeréséhez: ahol nem munkálkodunk kellõ alapossággal és odaadással, ott a kultúrnövényt legyûrve hamarosan a muhar, kutyatej, gyermekláncfû, tarack meg ezer nevenincs gyom hódítja el a területet. Tehát a gaz magától megterem. Még hogy megterem: burjánzik. Pláne esõs, meleg idõben…

Így van ez valahogy a hír és rémhír viszonylatában is, és manapság olyan híres, írhatnám hírtermõ idõ van. Így ahol nincs, vagy elégtelen a hír, ott a hézagokat nyomban kitölti rémhír. A véletlen, esetenként szándékossággal kiszivárogtatott félinformációk repedéseiben ugyancsak pillanatok alatt gyökeret vernek a pletykafoszlányok. Márpedig hézagok, repedések vannak bõven. Lehet, csak azok vannak… Az információ hiánya, az ál- és félhírek nyomán bizonytalanság keletkezik, elõbb-utóbb türelmetlenség, kilátástalanság, kétségbeesés vagy indulat jelenik meg. Közhely, de igaz: a rossz tudata elviselhetõbb a kétségnél.

Mostanában, a sorsfordító idõkben a katonák sem igen kapnak információt holnapjukról, pedig a hivatalos és szolgálati rend nem egy polcán médiákat uraló, gigászi erõk állnak készen a nagyvilág tájékoztatására, csupa modern stratégiával felvértezve. De Kis Sándor szakaszvezetõ, vagy õrnagy számukra nem a világ. Mit tehet ilyenkor a katona, a szakszervezethez fordul: tényleg több lesz a 25, kevesebb a nyugdíj és a jubileumi jutalom, a 13. havi, a pótlékok, az alakulat szûnik, vagy mégsem, menni, maradni kell, vagy úgyis küldenek mindenkit? Az érdekvédõk szívesen válaszolnának, azonban a tervek szinte konspiratív körülmények között születnek, s a beavatottak ügyesebben ködösítenek, mint a hk. erre a célra szolgáló berendezése.

A mégoly rámenõs tisztségviselõ bármi után érdeklõdik, hamar kiderül, hogy olyat kér, vagy támad, ami nincs: Mert ki mondta ezt, vagy azt; ilyen vagy olyan döntés nem is született, ha született akkor meg már nem is aktuális, sõt az illetõ már nincs is ott; ez a kérdés meg önmagában rémhírterjesztés; az meg csak egy alternatíva a kilencvenkilencbõl; ez meg csak felvetõdött, de még javaslat sem lett belõle… Szóval most ilyen a boksz, éppenséggel lehetne a levegõt csépelni, a tévében a meccs elõtti bevezetõ kockákon ez jól szokott mutatni. A szakszervezet azonban nem szeretne árnyékra vetõdni.

Hétvégén otthon voltam Debrecenben, kertészkedtem. Jelentem, az én kertemben nincs gyom.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.