2024. 02. 29. csütörtök
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alapítók a Honvédszakszervezetről

Hosz  |  2006. 08. 29., 17:35

Sörös István, a Honvédszakszervezet alapító tagja a másfél évtizeddel ezelõtti események kapcsán elmondta: a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége 1991 szeptemberi megalakulása a civil és a katonai sajtó reflektorfényébe hozta a szervezõdést, s ez egészen az ezredfordulóig folytatódott. A kezdeti idõszakban rendkívül fontos volt számukra az osztrák, német, csehszlovák és lengyel katonai szervezetek és az érdekvédõk mûködési mechanizmusának tanulmányozása. Számtalan jó receptet kaptak, ám a gyakorlatban kiderült: minden ország katonái speciális gondokkal küzdenek. Az alapítókban felmerült, hogy szövetséget vagy szakszervezetet hozzanak létre – taktikai okokból az elõbbi mellett döntöttek. Jellemzõ egyébként a szervezetre, hogy az elsõ éves költségvetése alig haladta meg a tizenhatezer forintot. A szakszervezetté válást egyébként az is sürgette, hogy az idõközbeni jogszabályváltozások miatt fontos volt, hogy a szervezõdés a szakszervezeteket megilletõ összes jogosítvánnyal élhessen. Sörös István 1993-tól 1997-ig volt a KÉSZ, illetve a Honvédszakszervezet elnöke, s a legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy a mai napig is él a szlogen: Rólunk – nélkülünk ne döntsenek!

Gróf Ferencet, a Honvédszakszervezet alapító tagját az „illegalitás” varázsa fogta meg. A szakszervezet alapításának gondolata ugyanis óriási ellenkezést váltott ki a minisztériumban – egyértelmû volt az állásfoglalás: a Magyar Honvédségben nincs helye és szerepe, nincs létjogosultsága a katonai érdekvédõ szervezetnek. Jellemzõ volt a ’90-es évek elejére, hogy honvédségi objektumon belül a szervezetrõl még beszélni sem lehetett. A Magyar Honvéd újság korábbi fõszerkesztõje szerint ugyanakkor a lapban nem tiltották az errõl szóló tudósításokat, így kissé paradox módon a tárca által kiadott újság volt az érdekvédelmi szervezet egyik „agitátora”. A cégbírósági bejegyzés után azonban változott a kapcsolat a minisztérium vezetésével, s ekkortól már bizonyos mûködési feltételeket is biztosítottak a szakszervezet vezetõinek. Mozgalmas idõszak volt a kilencvenes évek közepe a sajtó szempontjából is, amely végül 1998-tól konszolidálódott. Gróf Ferenc szerint a Hosz-nak rendkívül fontos szerepe van abban, hogy a katonák jogállását modern jogszabályokban rögzítették.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.