2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alapítók a Honvédszakszervezetről

Hosz  |  2006. 08. 29., 17:35

Sörös István, a Honvédszakszervezet alapító tagja a másfél évtizeddel ezelõtti események kapcsán elmondta: a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége 1991 szeptemberi megalakulása a civil és a katonai sajtó reflektorfényébe hozta a szervezõdést, s ez egészen az ezredfordulóig folytatódott. A kezdeti idõszakban rendkívül fontos volt számukra az osztrák, német, csehszlovák és lengyel katonai szervezetek és az érdekvédõk mûködési mechanizmusának tanulmányozása. Számtalan jó receptet kaptak, ám a gyakorlatban kiderült: minden ország katonái speciális gondokkal küzdenek. Az alapítókban felmerült, hogy szövetséget vagy szakszervezetet hozzanak létre – taktikai okokból az elõbbi mellett döntöttek. Jellemzõ egyébként a szervezetre, hogy az elsõ éves költségvetése alig haladta meg a tizenhatezer forintot. A szakszervezetté válást egyébként az is sürgette, hogy az idõközbeni jogszabályváltozások miatt fontos volt, hogy a szervezõdés a szakszervezeteket megilletõ összes jogosítvánnyal élhessen. Sörös István 1993-tól 1997-ig volt a KÉSZ, illetve a Honvédszakszervezet elnöke, s a legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy a mai napig is él a szlogen: Rólunk – nélkülünk ne döntsenek!

Gróf Ferencet, a Honvédszakszervezet alapító tagját az „illegalitás” varázsa fogta meg. A szakszervezet alapításának gondolata ugyanis óriási ellenkezést váltott ki a minisztériumban – egyértelmû volt az állásfoglalás: a Magyar Honvédségben nincs helye és szerepe, nincs létjogosultsága a katonai érdekvédõ szervezetnek. Jellemzõ volt a ’90-es évek elejére, hogy honvédségi objektumon belül a szervezetrõl még beszélni sem lehetett. A Magyar Honvéd újság korábbi fõszerkesztõje szerint ugyanakkor a lapban nem tiltották az errõl szóló tudósításokat, így kissé paradox módon a tárca által kiadott újság volt az érdekvédelmi szervezet egyik „agitátora”. A cégbírósági bejegyzés után azonban változott a kapcsolat a minisztérium vezetésével, s ekkortól már bizonyos mûködési feltételeket is biztosítottak a szakszervezet vezetõinek. Mozgalmas idõszak volt a kilencvenes évek közepe a sajtó szempontjából is, amely végül 1998-tól konszolidálódott. Gróf Ferenc szerint a Hosz-nak rendkívül fontos szerepe van abban, hogy a katonák jogállását modern jogszabályokban rögzítették.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.