2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alapítók a Honvédszakszervezetről

Hosz  |  2006. 08. 29., 17:35

Sörös István, a Honvédszakszervezet alapító tagja a másfél évtizeddel ezelõtti események kapcsán elmondta: a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége 1991 szeptemberi megalakulása a civil és a katonai sajtó reflektorfényébe hozta a szervezõdést, s ez egészen az ezredfordulóig folytatódott. A kezdeti idõszakban rendkívül fontos volt számukra az osztrák, német, csehszlovák és lengyel katonai szervezetek és az érdekvédõk mûködési mechanizmusának tanulmányozása. Számtalan jó receptet kaptak, ám a gyakorlatban kiderült: minden ország katonái speciális gondokkal küzdenek. Az alapítókban felmerült, hogy szövetséget vagy szakszervezetet hozzanak létre – taktikai okokból az elõbbi mellett döntöttek. Jellemzõ egyébként a szervezetre, hogy az elsõ éves költségvetése alig haladta meg a tizenhatezer forintot. A szakszervezetté válást egyébként az is sürgette, hogy az idõközbeni jogszabályváltozások miatt fontos volt, hogy a szervezõdés a szakszervezeteket megilletõ összes jogosítvánnyal élhessen. Sörös István 1993-tól 1997-ig volt a KÉSZ, illetve a Honvédszakszervezet elnöke, s a legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy a mai napig is él a szlogen: Rólunk – nélkülünk ne döntsenek!

Gróf Ferencet, a Honvédszakszervezet alapító tagját az „illegalitás” varázsa fogta meg. A szakszervezet alapításának gondolata ugyanis óriási ellenkezést váltott ki a minisztériumban – egyértelmû volt az állásfoglalás: a Magyar Honvédségben nincs helye és szerepe, nincs létjogosultsága a katonai érdekvédõ szervezetnek. Jellemzõ volt a ’90-es évek elejére, hogy honvédségi objektumon belül a szervezetrõl még beszélni sem lehetett. A Magyar Honvéd újság korábbi fõszerkesztõje szerint ugyanakkor a lapban nem tiltották az errõl szóló tudósításokat, így kissé paradox módon a tárca által kiadott újság volt az érdekvédelmi szervezet egyik „agitátora”. A cégbírósági bejegyzés után azonban változott a kapcsolat a minisztérium vezetésével, s ekkortól már bizonyos mûködési feltételeket is biztosítottak a szakszervezet vezetõinek. Mozgalmas idõszak volt a kilencvenes évek közepe a sajtó szempontjából is, amely végül 1998-tól konszolidálódott. Gróf Ferenc szerint a Hosz-nak rendkívül fontos szerepe van abban, hogy a katonák jogállását modern jogszabályokban rögzítették.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.