2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet levele Szekeres Imre honvédelmi miniszterhez

Hosz  |  2006. 08. 29., 18:05

Dr. Szekeres Imre,

a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere részére

Budapest

 

Tárgy: Hosz kezdeményezés

Tisztelt Miniszter Úr!

A következõkben felsoroltak alapján a Honvédszakszervezet kezdeményezi, hogy a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség felelõs vezetõi minél rövidebb idõn belül hivatalos csatornákon tájékoztassák a személyi állományt az államreform-bizottság a honvédséget, a katonákat érintõ javaslatairól és azok várható következményeirõl, illetve a honvédség átalakítását célzó szándékok megvalósításának állapotáról, tervezett lépéseirõl, a katonai szervezetek, az állomány sorsát érintõ döntések helyzetérõl.

Továbbá, a jelenleg zajló folyamatok minden szakaszában igényeljük a szolgálatvállalói érdekek megjelenítésének, képviseletének lehetõségét, ebbõl kifolyólag sürgetjük az érdekvédelmi szervezetek érdemi bevonását a tárcán belüli, illetve a tárca által kormányzati irányba végzett elõkészítõ munkálatokba.

Az elmúlt hetekben-hónapokban a katonák kizárólagosan a sajtó, valamint suttogó híresztelések útján értesültek azokról a szándékokról vagy döntésekrõl, amelyek szolgálati és szociális körülményeik, egzisztenciális biztonságuk további alakulására döntõ hatással bírnak. A közszolgálat átalakításáról közszájon forgó, nem egyszer ellentmondó, gyakran áthallásos értesüléseket, kiszivárogtatott elképzeléseket a honvédelmi tárca illetékesei ez ideig nem cáfolták, vagy nem erõsítették meg. Az elöljáró szervek és személyek (vélhetõleg maguk is hiteles információk hiányában) a tárcán belüli történésekrõl nem tájékoztatták kellõ módon és mértékben beosztottaikat.

A szolgálati nyugdíjkorhatár felemelésére, számításának módjára, mértékére, a jubileumi jutalom megszüntetésére, a 13. havi illetmény, a nyelv- és egyéb pótlékok eltörlésére, a követelmény és juttatási rendszer átalakítására vonatkozó, az egyes katonai szervezetek felszámolásáról, diszlokálásáról, a szolgálatvállalók bizonyos csoportjainak eltérõ kezelésérõl szárnyra kelt hírek és álhírek kezdetben a személyi állomány elbizonytalanodását, csalódottságát, türelmetlenségét, majd indulatait váltották, váltják ki.

A Honvédszakszervezethez beérkezett jelzések alapján kijelenthetõ, hogy az az erkölcsi tõke, amelynek megléte elengedhetetlen a hadsereg pozitív szellemiségének fenntartásához, eróziónak indult. A katonák nagy része elkötelezettsége és lojalitása ellenére nem lát perspektívát maga elõtt, megingott a felsõ vezetésbe vetett bizalma, túlélésre rendezkedett be. A biztonságérzetet helyenként felváltotta a személyes sors iránt való aggodalom, elõtérbe került a menekülési reflex. Az elkeseredéssel kialakult letargia következtében a szolgálati feladatok végrehajtása az eddigieknél alacsonyabb színvonalon történik.

A Honvédszakszervezet arra törekszik, hogy az állomány a feladatok ellátása, illetve a szolgálati jogviszonnyal összefüggõ döntései meghozatala során racionálisan, a valós körülmények ismeretében járjon, járhasson el. A kialakult kételyek eloszlatása azonban csak hiteles információk birtokában válna lehetségessé.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az állomány körében tapasztalható negatív hangulatot azonban elsõsorban nem az alaptalan híresztelések okozzák. A közszolgálati média híradásai, valamint a tárgyalt témában különbözõ plénumokon, tárgyalásokon megszólaló állami vezetõk nyilatkozatai érzékelhetõen abba az irányba mutatnak, hogy az átalakításokkal a katonák különleges közszolgálati státuszának több lényegi elemét kívánják gyengíteni, felszámolni. Az erre utaló kijelentések joggal váltják ki nemcsak az állomány egyes tagjainak, hanem a Honvédszakszervezet aggodalmát is.

Meggyõzõdésünk, hogy a katonák jogállási törvényében rögzített elvárások, kötelezettségek, illetve a jogok és juttatások egyensúlyának durva megbontása a szolgálatvállalói érdek sérelmén túl a szervezeti célok megvalósulása ellen is hat. Érdemes itt megjegyezni, hogy pontosan a Hszt. és Hjt. ezen keretei biztosították, hogy a Magyar Honvédség, illetve katonái elérjék a NATO csatlakozáshoz, az önkéntes haderõre való áttéréshez, valamint a békemûveletekhez és expedíciós alkalmazásokhoz szükséges minõségi mutatókat.

Az elõzõekben felsoroltak következtében fennáll a veszélye annak, hogy vélt és valós változások nyomán beinduló személyi kiáramlás mennyiségileg és minõségileg felülmúlja a várakozásokat, és nem a tervezett állapotok kialakulását eredményezi. Igaz, a permanens reformok során nem elõször fordulna elõ, hogy a honvédség magasan képzett és tapasztalt katonáinak tömegeit veszítené el, de a tartalékok sokkal szûkösebbek a korábbiakhoz képest.

Tisztelt Miniszter Úr!

Természetesen sem az állomány, sem a Honvédszakszervezet nem kíván mereven elzárkózni a szükségszerû korrekcióktól. Ellenkezõleg: részt kíván venni a honvédség és saját sorsának alakításában. Ennek során viszont továbbra sem tartja elfogadhatónak a szerzett jognak tekinthetõ jogosultságok, juttatások, vívmányok és garanciák egyoldalú, ellentételezés nélküli felszámolását, a korábbiaknál kedvezõtlenebb szabályok visszamenõleges hatályú alkalmazását, valamint méltánytalan, a partnerséget mellõzõ bánás- és eljárási módot. A Honvédszakszervezet, küldetésének és a katonatársadalom iránt érzett felelõsségének tudatában, az állomány jelzett érdekeinek érvényesítése céljából a rendelkezésére álló minden törvényes eszközt és lehetõséget fel kíván használni.

Mindezek figyelembevételével és mérlegelésével, a feszültségek csökkentése céljából kérem Önt, hogy kezdeményezéseinknek helyt adni szíveskedjen.

Budapest, 2006. augusztus 28.

Tisztelettel:

Mészáros Géza

elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.