2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Konvergenciaprogram: a vesztesek között a fegyveres és rendvédelmi dolgozók

Hosz  |  2006. 08. 29., 18:06

Az FRDÉSZ összefogásra hívja fel tagszervezeteit A rendszerváltás óta, vagyis az elmúlt tizenhat évben minden kiváltságot, minden olyan kedvezményt megvontak a fegyveres és rendvédelmi szférában dolgozóktól, amelyért érdemes volt az átlagosnál nagyobb áldozatot vállalni – a társadalom egyre csökkenõ megbecsülését ma már mindössze a szolgálati nyugdíj rendszere szimbolizálja. A közeljövõben bevezetendõ konvergenciaprogram azonban várhatóan nem kíméli majd azokat a katonákat, rendõröket, határõröket, vám- és pénzügyõröket, tûzoltókat és a büntetésvégrehajtásban dolgozó egyenruhásokat sem, akik negyedszázados fegyveres és készenléti szolgálat után vonulhattak nyugállományba. A Liga szakszervezeti konföderáció nevében Kónya Péter társelnök bírálta a kormányzat ezzel kapcsolatos koncepcióját is azon a zártkörû tanácskozáson, melyen a kabinet álláspontját Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Veres János pénzügyminiszter és Kiss Péter foglalkoztatási és munkaügyi miniszter ismertette. Errõl, valamint a Liga és az FRDÉSZ javaslatairól kérdeztük Kónya Pétert...

- Elnök úr, az augusztus 23-i, a szakszervezeti vezetõk részvételével zajlott parlamenti konzultáció elõtt ön már több tárca vezetõjével értekezett a fegyveres és rendvédelmi szférát érintõ jogszabálymódosításokról. Elképzelhetõ-e, hogy ezek a Liga egyetértésével találkozzanak?

- Valóban, ezt megelõzõen már több tárgyalást is folytattam Veres János pénzügyminiszterrel és Petrétei József  igazságügyi és rendészeti miniszterrel, s ezeken a megbeszéléseken központi kérdés volt a köztisztviselõket, a közalkalmazottakat és a hivatásos állományt érintõ jogszabályok tervezett módosítása – a kormányzati koncepció lényeges eleme az új illetményrendszer, melyben dominánsan jelentkezik a teljesítménybérezés. Ez számunkra nem jelent nóvumot, hiszen a kabinet már évek óta jelentkezik hasonló tervezetekkel, de a szakszervezetek ezeket a kezdeményezéseket az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanácsban mindig vissza tudták verni. Indokaink között elsõsorban az szerepelt, hogy nincsenek objektív mércék, ezért a munkavállalók teljes mértékben ki vannak szolgáltatva fõnökeik értékítéletének. Álláspontunk szerint ennek bevezetése csak akkor képzelhetõ el, ha megteremtik a teljesítmények mérésének olyan formáját, amely az objektivitást biztosítja, valamint ha a jobb teljesítmények jutalmazására a kormány többlet pénzügyi forrásokat is biztosít. Ezzel szemben folyamatosan szivárognak ki hírek a tizenharmadik havi illetmény és a különbözõ pótlékok elvonásáról. Döntés ugyan még nincs, de az államreform-bizottság ilyen értelmû javaslatát a szakszervezetek máris visszautasítják.

- A legnagyobb vita valószínûleg a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítása körül várható.

- Az érdekvédelmi szervezetek és a kormányzat elképzelése között óriási szakadék tátong. Azzal, hogy a kabinet a szolgálati nyugdíjrendszert is módosítani kívánja, a gyakorlatban az utolsó olyan juttatást is megszünteti a fegyveres és rendvédelmi szférában dolgozóknál, melyért rengeteg áldozatot kellett és kell hozni. Ismeretes ugyanakkor, hogy a kiemelt szolgálati nyugdíj mellett nagyon sokan jelentõs fizetésért reaktiválják magukat – ezt a szakszervezetek szerint is meg kell szüntetni. A Liga olyan kompromisszumos javaslatot terjesztett elõ, hogy csak azt a nyugállományút lehessen alkalmazni újra a közszférában, aki foglalkoztatása idejére lemond szolgálati nyugdíjáról. A Honvédszakszervezet, az FRDÉSZ és a Liga álláspontja a szolgálati nyugdíjrendszerrel kapcsolatban azonos: csak olyan módosítást tudunk elfogadni, amely a bizonyos szolgálati idõvel már rendelkezõknél semmiféle változtatást nem vesz figyelembe – a gyakorlatban tehát a jelenlegi szabályozással mehetnek nyugdíjba.

- Ön a kormány elképzeléseit meglehetõsen élesen bírálta a konzultáción, s elõrevetítette, hogy az esetleges kedvezõtlen döntéseknek súlyos következményei lehetnek a szférában.

- A kabinetnek sokkal kedvezõtlenebb elképzelései vannak a nyugdíjrendszer átalakítására, mint amelyet az érdekvédõk képesek lennének tolerálni. Ezért felhívtam a miniszterelnök figyelmét: ha az általuk képviselt álláspont szerint történnek meg a módosítások, a fegyveres és rendvédelmi szférából tömeges elvándorlás várható, amely mûködésképtelenné teszi a fegyveres és rendvédelmi szervezeteket. Talán ennek is köszönhetõ, hogy Gyurcsány Ferenc ígéretet tett arra, hogy a szakszervezetek szakértõt küldhetnek abba az igazságügyi minisztérium által felállítandó bizottságba, amely a jogszabályok módosításának elõkészítésével foglalkozik. Jelen leszünk tehát ezen a szinten is, s elfogadható mederbe kívánjuk terelni a szolgálati nyugdíjtervezetet.

Az elmondottak elsõsorban az FRDÉSZ-hez tartozó munkavállalókra vonatkoznak, de azt is látjuk, hogy a konvergenciaprogram állampolgárként is sújtja tagjainkat. A közszféra kétéves bérbefagyasztása, a bértömeggazdálkodás rendkívül hátrányosan érinti azokat, akik évente gyakran több száz óra túlmunkát végeznek megfelelõ díjazás nélkül. Úgy gondoljuk: a létszámcsökkentésbõl megmaradó pénzt bérfejlesztésre kellene felhasználni, de a kormányzat szerint csak a létszámcsökkentéssel korrigált összegbõl lehet majd gazdálkodni. A feladatok és az elvárás tehát egyre nõ, míg a jövedelmek – az inflációval és a különbözõ ártámogatások megvonásával együtt – várhatóan legalább tíz százalékkal csökkennek. A Liga és az FRDÉSZ álláspontja egyértelmû: azok az emberek, akik - ha kell, életük feláldozásával is - teljesítik esküben vállalt kötelezettségeiket, nem ezt érdemlik! A tárgyalásokon még változtatni kívánunk a kedvezõtlen irányokon, ám ha ez nem sikerül, lépnünk kell! Azt kérjük tehát minden hivatásos állományú kollégánktól, hogy figyeljen a szakszervezetekre: ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, - minden törvényes eszközt felhasználva -  össze kell fognunk és egymást mozgósítva kell kiállnunk érdekeinkért!
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.