2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az utazási költségtérítésről

Hosz  |  2004. 03. 12., 12:41

A Honvédszakszervezet kezdeményezésére szakértők egyeztettek március 11-én a 35/2002-es üdültetésről szóló HM rendelet módosításáról, valamint a 75/16/2004. számú utazási költségtérítésről szóló HM KPSZH tájékoztatás kiadása után kialakult helyzetről. Az egyeztetésen a honvédelmi tárcát Erdélyi Lajos dandártábornok, a HM humánpolitikai főosztályvezetője és dr. Alkéri István dandártábornok, a KPSZH főigazgatója, képviselte a HOSZ részéről pedig Farkas László elnök és Hornung Sándor főtitkár vett részt.

Az üdültetési rendelet módosításával kapcsolatban Erdélyi dandártábornok ismertette azokat a jogszabályi változásokat és azokat a költségvetési kereteket, amelyek a tervezett változtatásokat szükségessé teszik.

A szakszervezet képviselői kifejtették, hogy nem értenek egyet a térítési díjak inflációnál nagyobb mértékü emelésével. Ha az ismertetett változások mindenképpen ilyen eredményre vezetnek, akkor a szakszervezet javaslata az, hogy haladéktalanul kezdődjön meg a jelenlegi üdültetést támogató rendszer megreformálása és a korábbi intézményfinanszírozó támogatást váltsa fel a személyeket normatív alapon támogató igazságosabb elosztást eredményező rendszer.

A Erdélyi Lajos tábornok válaszában kitért arra, hogy mind a humánpolitikai főosztály, mind a tárca vezetése foglalkozik a szakszervezet által javasolt változtatással, - elvben egyet is ért azzal - de a változtatás megkezdésére nem látja elérkezettnek az időt. A vita lezárásaként Erdélyi tábornok arra tett javaslatot, hogy az egyeztetésről és a szakszervezet álláspontjáról a módosítás előterjesztésével egyidőben tájékoztatja HM politikai államtitkárát. A javaslatot a szakszervezet elfogadta.

Az utazási költségtérítés szabályainak változásáról kiadott KPSZH tájékoztatással kapcsolatban dr. Alkéri István dandártábornok elmondta, hogy a tájékoztatás alapvetően a 78/1993 sz. kormányrendelet betartására, betartatására és a hibás gyakorlat megszüntetésére irányult.

A szakszervezet kifogásolta, hogy a tájékoztató kiadására egyeztetés nélkül került sor. Azzal a szakszervezeti képviselők is egyetértettek, hogy a helytelen gyakorlatot, aminek következtében esetleg indokolatlan és jogosulatlan pénzfelvételek történtek, meg kell szüntetni. Az egyeztetésen részt vevő képviselők kiemelték, hogy a Magyar Honvédség jelenlegi állapotában, amelyben a munkavállalók lakása sokuknál távol esik a munkahelyüktől, az ebből adódó költségeiket meg kell téríteni, és az esetleges jogosulatlan pénzfelvételek megszüntetésére olyan módszert kell kialakítani, amely a jogos járandóságokhoz való minél egyszerübb hozzájutást biztosítja.

A kormányrendelet utasításait úgy kell alkalmazni, hogy az a lehető legnagyobb mértékben megfeleljen ennek az elvárásnak. Válaszában a főigazgató ígéretet tett arra, hogy ennek szellemében új ügydarab készül, amit a szakszervezetnek véleményezésre megküldenek, annak tartalmát azonban csak április 1-től kell alkalmazni.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.