2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az utazási költségtérítésről

Hosz  |  2004. 03. 12., 12:41

A Honvédszakszervezet kezdeményezésére szakértők egyeztettek március 11-én a 35/2002-es üdültetésről szóló HM rendelet módosításáról, valamint a 75/16/2004. számú utazási költségtérítésről szóló HM KPSZH tájékoztatás kiadása után kialakult helyzetről. Az egyeztetésen a honvédelmi tárcát Erdélyi Lajos dandártábornok, a HM humánpolitikai főosztályvezetője és dr. Alkéri István dandártábornok, a KPSZH főigazgatója, képviselte a HOSZ részéről pedig Farkas László elnök és Hornung Sándor főtitkár vett részt.

Az üdültetési rendelet módosításával kapcsolatban Erdélyi dandártábornok ismertette azokat a jogszabályi változásokat és azokat a költségvetési kereteket, amelyek a tervezett változtatásokat szükségessé teszik.

A szakszervezet képviselői kifejtették, hogy nem értenek egyet a térítési díjak inflációnál nagyobb mértékü emelésével. Ha az ismertetett változások mindenképpen ilyen eredményre vezetnek, akkor a szakszervezet javaslata az, hogy haladéktalanul kezdődjön meg a jelenlegi üdültetést támogató rendszer megreformálása és a korábbi intézményfinanszírozó támogatást váltsa fel a személyeket normatív alapon támogató igazságosabb elosztást eredményező rendszer.

A Erdélyi Lajos tábornok válaszában kitért arra, hogy mind a humánpolitikai főosztály, mind a tárca vezetése foglalkozik a szakszervezet által javasolt változtatással, - elvben egyet is ért azzal - de a változtatás megkezdésére nem látja elérkezettnek az időt. A vita lezárásaként Erdélyi tábornok arra tett javaslatot, hogy az egyeztetésről és a szakszervezet álláspontjáról a módosítás előterjesztésével egyidőben tájékoztatja HM politikai államtitkárát. A javaslatot a szakszervezet elfogadta.

Az utazási költségtérítés szabályainak változásáról kiadott KPSZH tájékoztatással kapcsolatban dr. Alkéri István dandártábornok elmondta, hogy a tájékoztatás alapvetően a 78/1993 sz. kormányrendelet betartására, betartatására és a hibás gyakorlat megszüntetésére irányult.

A szakszervezet kifogásolta, hogy a tájékoztató kiadására egyeztetés nélkül került sor. Azzal a szakszervezeti képviselők is egyetértettek, hogy a helytelen gyakorlatot, aminek következtében esetleg indokolatlan és jogosulatlan pénzfelvételek történtek, meg kell szüntetni. Az egyeztetésen részt vevő képviselők kiemelték, hogy a Magyar Honvédség jelenlegi állapotában, amelyben a munkavállalók lakása sokuknál távol esik a munkahelyüktől, az ebből adódó költségeiket meg kell téríteni, és az esetleges jogosulatlan pénzfelvételek megszüntetésére olyan módszert kell kialakítani, amely a jogos járandóságokhoz való minél egyszerübb hozzájutást biztosítja.

A kormányrendelet utasításait úgy kell alkalmazni, hogy az a lehető legnagyobb mértékben megfeleljen ennek az elvárásnak. Válaszában a főigazgató ígéretet tett arra, hogy ennek szellemében új ügydarab készül, amit a szakszervezetnek véleményezésre megküldenek, annak tartalmát azonban csak április 1-től kell alkalmazni.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.