2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az utazási költségtérítésről

Hosz  |  2004. 03. 12., 12:41

A Honvédszakszervezet kezdeményezésére szakértők egyeztettek március 11-én a 35/2002-es üdültetésről szóló HM rendelet módosításáról, valamint a 75/16/2004. számú utazási költségtérítésről szóló HM KPSZH tájékoztatás kiadása után kialakult helyzetről. Az egyeztetésen a honvédelmi tárcát Erdélyi Lajos dandártábornok, a HM humánpolitikai főosztályvezetője és dr. Alkéri István dandártábornok, a KPSZH főigazgatója, képviselte a HOSZ részéről pedig Farkas László elnök és Hornung Sándor főtitkár vett részt.

Az üdültetési rendelet módosításával kapcsolatban Erdélyi dandártábornok ismertette azokat a jogszabályi változásokat és azokat a költségvetési kereteket, amelyek a tervezett változtatásokat szükségessé teszik.

A szakszervezet képviselői kifejtették, hogy nem értenek egyet a térítési díjak inflációnál nagyobb mértékü emelésével. Ha az ismertetett változások mindenképpen ilyen eredményre vezetnek, akkor a szakszervezet javaslata az, hogy haladéktalanul kezdődjön meg a jelenlegi üdültetést támogató rendszer megreformálása és a korábbi intézményfinanszírozó támogatást váltsa fel a személyeket normatív alapon támogató igazságosabb elosztást eredményező rendszer.

A Erdélyi Lajos tábornok válaszában kitért arra, hogy mind a humánpolitikai főosztály, mind a tárca vezetése foglalkozik a szakszervezet által javasolt változtatással, - elvben egyet is ért azzal - de a változtatás megkezdésére nem látja elérkezettnek az időt. A vita lezárásaként Erdélyi tábornok arra tett javaslatot, hogy az egyeztetésről és a szakszervezet álláspontjáról a módosítás előterjesztésével egyidőben tájékoztatja HM politikai államtitkárát. A javaslatot a szakszervezet elfogadta.

Az utazási költségtérítés szabályainak változásáról kiadott KPSZH tájékoztatással kapcsolatban dr. Alkéri István dandártábornok elmondta, hogy a tájékoztatás alapvetően a 78/1993 sz. kormányrendelet betartására, betartatására és a hibás gyakorlat megszüntetésére irányult.

A szakszervezet kifogásolta, hogy a tájékoztató kiadására egyeztetés nélkül került sor. Azzal a szakszervezeti képviselők is egyetértettek, hogy a helytelen gyakorlatot, aminek következtében esetleg indokolatlan és jogosulatlan pénzfelvételek történtek, meg kell szüntetni. Az egyeztetésen részt vevő képviselők kiemelték, hogy a Magyar Honvédség jelenlegi állapotában, amelyben a munkavállalók lakása sokuknál távol esik a munkahelyüktől, az ebből adódó költségeiket meg kell téríteni, és az esetleges jogosulatlan pénzfelvételek megszüntetésére olyan módszert kell kialakítani, amely a jogos járandóságokhoz való minél egyszerübb hozzájutást biztosítja.

A kormányrendelet utasításait úgy kell alkalmazni, hogy az a lehető legnagyobb mértékben megfeleljen ennek az elvárásnak. Válaszában a főigazgató ígéretet tett arra, hogy ennek szellemében új ügydarab készül, amit a szakszervezetnek véleményezésre megküldenek, annak tartalmát azonban csak április 1-től kell alkalmazni.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.