2024. 02. 25.
Géza
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a szerződésesek

Hosz  |  2004. 03. 29., 11:33

A szerződéses katonák problémáit elemezték a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának székesfehérvári bázisán. A március 26-i konferencián Nagy Tibor dandártábornok, parancsnok-helyettes megnyitójában elmondta, hogy a szerződéses állomány lesz az alap, amelyre felépíthetik a modern, minden kihívásnak megfelelő hadsereget...

A haditechnika fejlődése és a nemzetközi kötelezettségek vállalása megköveteli a korszerü, strukturálisan jól szervezett, felkészült haderőt. Ennek első és legfontosabb lépése, hogy a sorállományt szerződéses, illetve hivatásos katonákkal kell kiváltani. Ehhez jelenleg nem adottak a feltételek. Csak minden negyedik szerződéses marad tovább a seregben néhány hónapnál. Ez a tény befolyásolja a hadrafoghatóságot, valamint a honvédség költségeit is, hiszen egy katona kiképzése jelentős összegeket emészt fel. A pályaelhagyók nagy száma miatt a jövőben a katonák megtartására kell koncentrálni – állapították meg a március 26-i konferencián.Hogy mindez megvalósulhasson, változások kellenek mind az anyagi, mind pedig az erkölcsi juttatások területén. Kiderült, hogy a katonák nem elégedettek anyagi juttatásaikkal (amelyeket különböző rendeletekkel és törvényekkel tovább csonkítottak), sem körleteik felszereltségével, lakhatásuk pedig szinte megoldatlan. Kiképzéskor nem tudnak újat tanulni – többek között - a szükös lőszerellátottság, és az elavult felszerelés miatt. Élelmezésük sem megfelelő, így nehezebb elvégezni a kiszabott feladatokat. A toborzó irodák képviselői ellenben azt mondják, minderre felkészítik a jelentkezőket, pontos és hiteles képet mutatnak az érdeklődőknek.Tóth László, a Honvédszakszervezet (HOSZ) alelnöke a konferencia után elmondta, hogy sok hasznos tapasztalattal és információval gazdagodott a szakszervezet. A HOSZ-hoz ugyanezek a felvetések és ugyanezek a gondok érkeznek a tagság részéről. Szakszervezeti szempontból azonban nem lehet kiragadni a szerződéses állományt, hiszen a hivatásos katonákra is hasonló problémák hárulnak. Meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek nélkül a professzionális haderő létrehozása lehetetlen. A gondokat tehát nem lehet megkerülni, pénzt kell átcsoportosítani a megoldásukra. Eddig ez nem történt meg, most azonban - az óriási kiáramlás végett -, már nem lehet tovább halogatni a kérdést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.