2024. 07. 12. péntek
Dalma, Izabella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a szerződésesek

Hosz  |  2004. 03. 29., 11:33

A szerződéses katonák problémáit elemezték a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának székesfehérvári bázisán. A március 26-i konferencián Nagy Tibor dandártábornok, parancsnok-helyettes megnyitójában elmondta, hogy a szerződéses állomány lesz az alap, amelyre felépíthetik a modern, minden kihívásnak megfelelő hadsereget...

A haditechnika fejlődése és a nemzetközi kötelezettségek vállalása megköveteli a korszerü, strukturálisan jól szervezett, felkészült haderőt. Ennek első és legfontosabb lépése, hogy a sorállományt szerződéses, illetve hivatásos katonákkal kell kiváltani. Ehhez jelenleg nem adottak a feltételek. Csak minden negyedik szerződéses marad tovább a seregben néhány hónapnál. Ez a tény befolyásolja a hadrafoghatóságot, valamint a honvédség költségeit is, hiszen egy katona kiképzése jelentős összegeket emészt fel. A pályaelhagyók nagy száma miatt a jövőben a katonák megtartására kell koncentrálni – állapították meg a március 26-i konferencián.Hogy mindez megvalósulhasson, változások kellenek mind az anyagi, mind pedig az erkölcsi juttatások területén. Kiderült, hogy a katonák nem elégedettek anyagi juttatásaikkal (amelyeket különböző rendeletekkel és törvényekkel tovább csonkítottak), sem körleteik felszereltségével, lakhatásuk pedig szinte megoldatlan. Kiképzéskor nem tudnak újat tanulni – többek között - a szükös lőszerellátottság, és az elavult felszerelés miatt. Élelmezésük sem megfelelő, így nehezebb elvégezni a kiszabott feladatokat. A toborzó irodák képviselői ellenben azt mondják, minderre felkészítik a jelentkezőket, pontos és hiteles képet mutatnak az érdeklődőknek.Tóth László, a Honvédszakszervezet (HOSZ) alelnöke a konferencia után elmondta, hogy sok hasznos tapasztalattal és információval gazdagodott a szakszervezet. A HOSZ-hoz ugyanezek a felvetések és ugyanezek a gondok érkeznek a tagság részéről. Szakszervezeti szempontból azonban nem lehet kiragadni a szerződéses állományt, hiszen a hivatásos katonákra is hasonló problémák hárulnak. Meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek nélkül a professzionális haderő létrehozása lehetetlen. A gondokat tehát nem lehet megkerülni, pénzt kell átcsoportosítani a megoldásukra. Eddig ez nem történt meg, most azonban - az óriási kiáramlás végett -, már nem lehet tovább halogatni a kérdést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.