2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

169 éve foglalták vissza Budát a honvédek

2018. 05. 23., 09:20

Ünnepi állománygyűlést tartottak az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon a honvédelem napja alkalmából május 18-án, pénteken Székesfehérváron. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...

Az ünnepségen Kemény Krisztián, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze felidézte: 1992 előtt a Magyar Honvédség ünnepe szeptember 29-e, a Pákozdi Csata évfordulója volt, ugyanis egészen a közelmúltig komoly viták zajlottak Buda visszavételének jelentőségéről. Sőt, sokáig egyértelműen stratégiai baklövésnek tartották az ostromot, amivel a magyar fősereg elszalasztotta Bécs bevételét. Görgey azért döntött a budai Vár ostroma mellett, mert például így erősítéshez juthatott, készleteit feltölthette, illetve felszabadíthatta a dunai és a vasúti közlekedési útvonalakat.

A történész részletesen ismertette a tizennyolc napig tartó ostromot, megjegyezve, hogy a várban védekező császári erők mintegy ötezer főnyi embert veszítettek (ebben benne vannak az elesettek és a foglyok is), és még körülbelül kétezer olyan katonát, akik a főváros kórházaiban estek fogságba. A magyar erők mintegy ezer katonát veszített, de jelentős mennyiségű zsákmányt szereztek a vár elfoglalásával. 

tun_6775.jpg„A győzelemmel a magyar hadsereg tiszta helyzetet teremtett: megtisztította az ország közepét, biztosította utánpótlási vonalait, a Tavaszi Hadjárat itt okozta a legnagyobb személyi és anyagi veszteséget császári-királyi ellenfelének” – tette hozzá. Az akkor alig egy éve létrehozott honvéd sereg dicsősége zenitjére ért, s képes volt önerőből visszafoglalni az ország fővárosát, ezért jogosan lett ez a dátum – május 21-e – a honvédelem napja.

A beszéd után Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke elismeréseket adott át.
tun_6846.jpg

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.