2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alkotmánybírósághoz fordult a HOSZ

Hosz  |  2004. 04. 02., 13:49

A Honvédszakszervezet Alkotmánybírósághoz fordult a hivatásos és a szerződéses katonák egyes jogait sértő törvények és rendelkezések hatályon kívül helyezése miatt - jelentette be Farkas László elnök a Magyar ATV április elsejei műsorában. A HOSZ ezzel kapcsolatban az alábbi sajtóközleményt juttatta el az MTI-hez, valamint a civil és a katonai sajtó további jelentősebb médiumaihoz...

A Honvédszakszervezet (továbbiakban: HOSZ), mint a katonák reprezentatív szakszervezete egyes jogszabályi rendelkezések alkotmányellenességének utólagos megállapítása és megsemmisítése céljából beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz.

A Honvédszakszervezet az indítványokkal olyan törvényi rendelkezéseket kíván hatályon helyeztetni, melyek a szakszervezet megítélése szerint alapvető normákat sértenek, azok nem egyeztethetők össze az Alkotmánnyal és annak szellemiségével. A katonák reprezentatív szakszervezete szerint ezek a rendelkezések olyan ellentételezés nélküli többletfoglalkoztatást tesznek lehetővé, mellyel sérülhet a katonák pihenéshez való joga. A HOSZ tisztában van azzal, hogy nyilvánvalóan vannak olyan helyzetek, amikor a hivatásos és szerződéses katonai szolgálat fokozott odaadást, adott esetben önfeláldozást és részleges joglemondást is igényel. Ám, ha fokozottan korlátozhatók is a katonák jogai, az Alkotmánybíróság és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlata ez esetben is megköveteli a szükségességet és az arányosságot. A Honvédszakszervezet álláspontja szerint, ha kényszerítő ok (rendkívüli és szükségállapot időszaka) nem áll fenn, akkor a hátrányos megkülönböztetésnek alkotmányos indoka nincs.

A Honvédszakszervezet – az érintettek széles körére és egyes járandóságok indokolatlan megvonására való tekintettel – az Alkotmánybíróságtól az indítványok soron kívüli elbírálását kérte.

Budapest, 2004. április 2-án

A közlemény hitelességét igazolom:

                                                    Farkas László sk.

                                                       elnök, HOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.