2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alkotmánybírósághoz fordult a HOSZ

Hosz  |  2004. 04. 02., 13:49

A Honvédszakszervezet Alkotmánybírósághoz fordult a hivatásos és a szerződéses katonák egyes jogait sértő törvények és rendelkezések hatályon kívül helyezése miatt - jelentette be Farkas László elnök a Magyar ATV április elsejei műsorában. A HOSZ ezzel kapcsolatban az alábbi sajtóközleményt juttatta el az MTI-hez, valamint a civil és a katonai sajtó további jelentősebb médiumaihoz...

A Honvédszakszervezet (továbbiakban: HOSZ), mint a katonák reprezentatív szakszervezete egyes jogszabályi rendelkezések alkotmányellenességének utólagos megállapítása és megsemmisítése céljából beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz.

A Honvédszakszervezet az indítványokkal olyan törvényi rendelkezéseket kíván hatályon helyeztetni, melyek a szakszervezet megítélése szerint alapvető normákat sértenek, azok nem egyeztethetők össze az Alkotmánnyal és annak szellemiségével. A katonák reprezentatív szakszervezete szerint ezek a rendelkezések olyan ellentételezés nélküli többletfoglalkoztatást tesznek lehetővé, mellyel sérülhet a katonák pihenéshez való joga. A HOSZ tisztában van azzal, hogy nyilvánvalóan vannak olyan helyzetek, amikor a hivatásos és szerződéses katonai szolgálat fokozott odaadást, adott esetben önfeláldozást és részleges joglemondást is igényel. Ám, ha fokozottan korlátozhatók is a katonák jogai, az Alkotmánybíróság és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlata ez esetben is megköveteli a szükségességet és az arányosságot. A Honvédszakszervezet álláspontja szerint, ha kényszerítő ok (rendkívüli és szükségállapot időszaka) nem áll fenn, akkor a hátrányos megkülönböztetésnek alkotmányos indoka nincs.

A Honvédszakszervezet – az érintettek széles körére és egyes járandóságok indokolatlan megvonására való tekintettel – az Alkotmánybíróságtól az indítványok soron kívüli elbírálását kérte.

Budapest, 2004. április 2-án

A közlemény hitelességét igazolom:

                                                    Farkas László sk.

                                                       elnök, HOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.