2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyeztetés a HOSZ és a BEOSZ vezetői között

Hosz  |  2004. 04. 29., 09:45

Az érdekegyeztetés jelenlegi helyzetét és lehetséges jövőbeni irányait érintő kérdésekről tárgyalt 04.28-án a HOSZ és a BEOSZ vezetése. A HOSZ-t Farkas László elnök, Heiling Ottó és Tóth László alelnökök, a BEOSZ-t Sipos Géza elnök, Erdős László ügyvezető alelnök és Gajdán Miklós titkár képviselték.

Bevezetőként a két szervezet vezetője adott helyzetértékelést és fejtette ki véleményét a Magyar Honvédségen belüli érdekegyeztetés jelenlegi helyzetéről. Egyetértettek abban, hogy a rendszer minden szereplője (úgy a munkáltatói-, mint a munkavállalói oldal) számára káros a mára kialakult áldatlan állapot, amikor a Honvédszakszervezet, mint a katonák egyetlen reprezentatív szakszervezete, arra kényszerül, hogy átmenetileg ne vegyen részt az ágazati érdekegyeztető fórum, a HÉF munkájában.

Mindkét fél kifejtette a véleményét arról, hogy miben látják a HOSZ és a honvédelmi tárca közötti feszült viszony okait és annak káros hatásait az érdekegyeztetés folyamatára, értékelték a HÉF munkáját és hatékonyságát.

Ezt követően Farkas László ismertette a HOSZ elképzeléseit és javaslatait az érdekegyeztetés mechanizmusának újragondolására és átalakítására. A BEOSZ jelen lévő vezetői – megismerve és megvitatva a felvetett javaslatokat – úgy foglaltak állást, hogy a HOSZ ez irányú elképzelései a BEOSZ számára is elfogadhatóak és támogathatóak. Sipos Géza, a BEOSZ elnöke vállalta azt is, hogy ezen elképzelésekről a soron következő ülésen tájékoztatja a HÉF résztvevőit.

A tárgyalás további részében a két szervezet közötti folyamatos együttmüködés kérdései kerültek terítékre. A felek kifejezték szándékukat, hogy a jövőben szorosabb kapcsolattartást, egymás célkitüzéseinek és vállalt feladatainak hatékonyabb támogatását valósítják meg egy-, a közeljövőben kidolgozásra kerülő részletes megállapodás alapján. Az érdekek jórészt közösek azért is, mert a képviselt tagság és a feladatrendszer is sok átfedést és közös pontot tartalmaz, így mindkét szervezet elemi érdeke az erők egyesítése és egymás támogatása a célok elérése érdekében.

A találkozó zárásaként konkrét együttmüködési feladatokról és az egymás rendezvényein való részvétel lehetőségéről folytattak tárgyalást az egyeztetésen részt vevők.

A találkozót mindkét fél eredményesnek és hasznosnak ítélte meg. A régóta tervezett és most megvalósult egyeztetés a remények szerint kezdete lehet egy megújuló, az eddiginél hatékonyabb érdekegyeztetési rendszer létrehozásának, illetve a két szervezet céljainak megvalósítását elősegítő kölcsönös támogatásnak és segítségnek.

A HOSZ és a BEOSZ is részletesen tájékoztatja saját vezető- és döntéshozó testületeit a tárgyaláson történtekről a továbblépéshez szükséges döntések kialakítása érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.