2024. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyeztetés a HOSZ és a BEOSZ vezetői között

Hosz  |  2004. 04. 29., 09:45

Az érdekegyeztetés jelenlegi helyzetét és lehetséges jövőbeni irányait érintő kérdésekről tárgyalt 04.28-án a HOSZ és a BEOSZ vezetése. A HOSZ-t Farkas László elnök, Heiling Ottó és Tóth László alelnökök, a BEOSZ-t Sipos Géza elnök, Erdős László ügyvezető alelnök és Gajdán Miklós titkár képviselték.

Bevezetőként a két szervezet vezetője adott helyzetértékelést és fejtette ki véleményét a Magyar Honvédségen belüli érdekegyeztetés jelenlegi helyzetéről. Egyetértettek abban, hogy a rendszer minden szereplője (úgy a munkáltatói-, mint a munkavállalói oldal) számára káros a mára kialakult áldatlan állapot, amikor a Honvédszakszervezet, mint a katonák egyetlen reprezentatív szakszervezete, arra kényszerül, hogy átmenetileg ne vegyen részt az ágazati érdekegyeztető fórum, a HÉF munkájában.

Mindkét fél kifejtette a véleményét arról, hogy miben látják a HOSZ és a honvédelmi tárca közötti feszült viszony okait és annak káros hatásait az érdekegyeztetés folyamatára, értékelték a HÉF munkáját és hatékonyságát.

Ezt követően Farkas László ismertette a HOSZ elképzeléseit és javaslatait az érdekegyeztetés mechanizmusának újragondolására és átalakítására. A BEOSZ jelen lévő vezetői – megismerve és megvitatva a felvetett javaslatokat – úgy foglaltak állást, hogy a HOSZ ez irányú elképzelései a BEOSZ számára is elfogadhatóak és támogathatóak. Sipos Géza, a BEOSZ elnöke vállalta azt is, hogy ezen elképzelésekről a soron következő ülésen tájékoztatja a HÉF résztvevőit.

A tárgyalás további részében a két szervezet közötti folyamatos együttmüködés kérdései kerültek terítékre. A felek kifejezték szándékukat, hogy a jövőben szorosabb kapcsolattartást, egymás célkitüzéseinek és vállalt feladatainak hatékonyabb támogatását valósítják meg egy-, a közeljövőben kidolgozásra kerülő részletes megállapodás alapján. Az érdekek jórészt közösek azért is, mert a képviselt tagság és a feladatrendszer is sok átfedést és közös pontot tartalmaz, így mindkét szervezet elemi érdeke az erők egyesítése és egymás támogatása a célok elérése érdekében.

A találkozó zárásaként konkrét együttmüködési feladatokról és az egymás rendezvényein való részvétel lehetőségéről folytattak tárgyalást az egyeztetésen részt vevők.

A találkozót mindkét fél eredményesnek és hasznosnak ítélte meg. A régóta tervezett és most megvalósult egyeztetés a remények szerint kezdete lehet egy megújuló, az eddiginél hatékonyabb érdekegyeztetési rendszer létrehozásának, illetve a két szervezet céljainak megvalósítását elősegítő kölcsönös támogatásnak és segítségnek.

A HOSZ és a BEOSZ is részletesen tájékoztatja saját vezető- és döntéshozó testületeit a tárgyaláson történtekről a továbblépéshez szükséges döntések kialakítása érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.