2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Miniszteri bejelentés - szakszervezeti reakció

Hosz  |  2004. 01. 13., 12:32

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a tárca ez évi munkáját december 18-án értékelte az újságírók előtt. Többek között komoly problémaként említette, hogy a tárca tud-e saját erőből olyan felkészülési lehetőséget nyújtani volt munkatársainak, amely segíthet a polgári életbe történő beilleszkedésben. Emellett az is gondot jelenthet, hogy kormányzati közreműködéssel meg tudják-e szervezni az adott településen a megélhetési lehetőség biztosítását. A honvédelmi tárca vezetője szerint egy katona, akivel nem foglalkoztak, akinek a problémáira nem figyeltek, az képes tönkretenni egyéb folyamatokat is. Ezért a humán stratégia legfontosabb eleme maga a katona, akit értékként kezelnek, akinek lehetőséget és esélyt kell nyújtani.

A miniszter emellett azt is kijelentette; ,,a hivatásos és a szerződéses katonák 2004-ben 6%-os bérfejlesztésre és bizonyos pótlékok rendezésére számíthatnak." Olyan pótlékokról szólt, amelyek minőségi munkára ösztönöznek, ami a több szakmával rendelkezőket részesíti előnyben, amely a mobilitást általában is erősíti, és a jól teljesítő katonákat honorálja elsősorban a csapatoknál. A tárca ezzel nem azt szeretné elérni, hogy a HM-be vagy a közigazgatás felső szintjeire törekedjenek a katonák, hanem azt, hogy továbbra is a csapatszinten teljesítsenek.

A honvédelmi miniszternek az írott és az elektronikus sajtóban is közzétett bejelentéseire Farkas László, a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke ekképpen reagált:

- A honvédelmi miniszter által említett és nyilvánosságra hozott információk valójában nem különböznek a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumon (HÉF) elhangzottaktól, illetve, attól, amit a HOSZ is támogatott. 2004-ben a haderő átalakításával kapcsolatban a reálbérek 3%-os növekedése fog megvalósulni. Az elosztás módjáról és technikájáról még folynak az egyeztetések. Ez azt jelenti, hogy a reálbérek szinten tartása a célkitüzés mindenki számára. Úgy gondolom, hogy a reálbérek növekményére biztosított összeget pedig úgy kell felhasználni, hogy az valóban támogassa az előmeneteli rendszert és a bérrendszer eddigi anomáliáit is igyekezzen kiküszöbölni.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.