2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Miniszteri bejelentés - szakszervezeti reakció

Hosz  |  2004. 01. 13., 12:32

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a tárca ez évi munkáját december 18-án értékelte az újságírók előtt. Többek között komoly problémaként említette, hogy a tárca tud-e saját erőből olyan felkészülési lehetőséget nyújtani volt munkatársainak, amely segíthet a polgári életbe történő beilleszkedésben. Emellett az is gondot jelenthet, hogy kormányzati közreműködéssel meg tudják-e szervezni az adott településen a megélhetési lehetőség biztosítását. A honvédelmi tárca vezetője szerint egy katona, akivel nem foglalkoztak, akinek a problémáira nem figyeltek, az képes tönkretenni egyéb folyamatokat is. Ezért a humán stratégia legfontosabb eleme maga a katona, akit értékként kezelnek, akinek lehetőséget és esélyt kell nyújtani.

A miniszter emellett azt is kijelentette; ,,a hivatásos és a szerződéses katonák 2004-ben 6%-os bérfejlesztésre és bizonyos pótlékok rendezésére számíthatnak." Olyan pótlékokról szólt, amelyek minőségi munkára ösztönöznek, ami a több szakmával rendelkezőket részesíti előnyben, amely a mobilitást általában is erősíti, és a jól teljesítő katonákat honorálja elsősorban a csapatoknál. A tárca ezzel nem azt szeretné elérni, hogy a HM-be vagy a közigazgatás felső szintjeire törekedjenek a katonák, hanem azt, hogy továbbra is a csapatszinten teljesítsenek.

A honvédelmi miniszternek az írott és az elektronikus sajtóban is közzétett bejelentéseire Farkas László, a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke ekképpen reagált:

- A honvédelmi miniszter által említett és nyilvánosságra hozott információk valójában nem különböznek a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumon (HÉF) elhangzottaktól, illetve, attól, amit a HOSZ is támogatott. 2004-ben a haderő átalakításával kapcsolatban a reálbérek 3%-os növekedése fog megvalósulni. Az elosztás módjáról és technikájáról még folynak az egyeztetések. Ez azt jelenti, hogy a reálbérek szinten tartása a célkitüzés mindenki számára. Úgy gondolom, hogy a reálbérek növekményére biztosított összeget pedig úgy kell felhasználni, hogy az valóban támogassa az előmeneteli rendszert és a bérrendszer eddigi anomáliáit is igyekezzen kiküszöbölni.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.