2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ezredesként vonult nyugállományba

Hosz  |  2004. 05. 15., 14:35

Ma már ritka, ha a felső nyugdíjkorhatárt elérve, 57 esztendősen fejezi be aktív pályáját a hivatásos katona. A békéscsabai Hadkiegészítő Parancsnokságon parancsnok-helyettesként szolgált, de a Honvédszakszervezetben is rendkívül aktív Wertheim Albertnek azonban nem csak ez, hanem az ezredesi rendfokozat elérése is megadatott május közepén…

Harminckilenc esztendő nagy idő. Különösen így van ez, ha katonaként ad ennyi időt az ember az életéből. Wertheim Albert ezt tette. Tizennyolc évesen, 1965-ben vonult be a Zalka Máté Katonai Müszaki Főiskolára, majd a tisztavatás után Fürjes, Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, Miskolc, majd a szülőhely, Békéscsaba következett. Az egykori zavaró zászlóaljnál, majd a Békés Megyei Hadkiegészítő Parancsnokságon összesen 15 évet szolgálhatott.

A békéscsabai Helyőrségi Klubban – május 14-én – megtartott ünnepi állománygyülésen ismertetett parancsokból kiderült, hogy a jól megérdemelt szolgálati nyugállományba vonulás mellett a már 19 esztendeje áhított ezredesi rendfokozatot is megkapta Wertheim Albert. Ezt követően Csepregi Péter ezredes, a Békés Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka sajátos módon méltatta a kolléga, a helyettes gazdag életútját. Nagy-Bandó András humorista ,,Hanyas vagy, 47-es?” címü írását a sok mindent látott, sok mindent megért katona szája ízéhez formálva adta elő. A ma is rengeteg igazságot tükröző monológ és a helyi kollégák ajándékainak átadása után Farkas László köszöntő beszéde következett. A HOSZ elnöke a katonák reprezentatív szakszervezete és tagsága érdekében, Wertheim Albert által kifejtett több éves eredményes tevékenységet, valamint a sokat emlegetett bölcseleteket idézte fel. Ezután Farkas László átadta a Honvédszakszervezet emléklapját és míves ajándéktárgyát.

Wertheim Albert viszontválaszában – miután a mostani és egykori kollégákhoz is szólt –megfogalmazta, hogy a HOSZ azért fontos, mert a katonák csak így, szervezett formában tudnak érvényt szerezni jogaiknak, járandóságaiknak.  

Nagy Zoltán alezredesÉrdekesség, hogy Wertheim Albert ezredes utóda, az új parancsnok-helyettes Nagy Zoltán alezredes, a HOSZ Ellenőrző Bizottságának elnöke lett. Gratulálunk mindkettőjüknek!

Wertheim Albert ezredessel készített beszélgetést az Egység újság júniusi számában olvashatják majd – a szerk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.