2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ezredesként vonult nyugállományba

Hosz  |  2004. 05. 15., 14:35

Ma már ritka, ha a felső nyugdíjkorhatárt elérve, 57 esztendősen fejezi be aktív pályáját a hivatásos katona. A békéscsabai Hadkiegészítő Parancsnokságon parancsnok-helyettesként szolgált, de a Honvédszakszervezetben is rendkívül aktív Wertheim Albertnek azonban nem csak ez, hanem az ezredesi rendfokozat elérése is megadatott május közepén…

Harminckilenc esztendő nagy idő. Különösen így van ez, ha katonaként ad ennyi időt az ember az életéből. Wertheim Albert ezt tette. Tizennyolc évesen, 1965-ben vonult be a Zalka Máté Katonai Müszaki Főiskolára, majd a tisztavatás után Fürjes, Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, Miskolc, majd a szülőhely, Békéscsaba következett. Az egykori zavaró zászlóaljnál, majd a Békés Megyei Hadkiegészítő Parancsnokságon összesen 15 évet szolgálhatott.

A békéscsabai Helyőrségi Klubban – május 14-én – megtartott ünnepi állománygyülésen ismertetett parancsokból kiderült, hogy a jól megérdemelt szolgálati nyugállományba vonulás mellett a már 19 esztendeje áhított ezredesi rendfokozatot is megkapta Wertheim Albert. Ezt követően Csepregi Péter ezredes, a Békés Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka sajátos módon méltatta a kolléga, a helyettes gazdag életútját. Nagy-Bandó András humorista ,,Hanyas vagy, 47-es?” címü írását a sok mindent látott, sok mindent megért katona szája ízéhez formálva adta elő. A ma is rengeteg igazságot tükröző monológ és a helyi kollégák ajándékainak átadása után Farkas László köszöntő beszéde következett. A HOSZ elnöke a katonák reprezentatív szakszervezete és tagsága érdekében, Wertheim Albert által kifejtett több éves eredményes tevékenységet, valamint a sokat emlegetett bölcseleteket idézte fel. Ezután Farkas László átadta a Honvédszakszervezet emléklapját és míves ajándéktárgyát.

Wertheim Albert viszontválaszában – miután a mostani és egykori kollégákhoz is szólt –megfogalmazta, hogy a HOSZ azért fontos, mert a katonák csak így, szervezett formában tudnak érvényt szerezni jogaiknak, járandóságaiknak.  

Nagy Zoltán alezredesÉrdekesség, hogy Wertheim Albert ezredes utóda, az új parancsnok-helyettes Nagy Zoltán alezredes, a HOSZ Ellenőrző Bizottságának elnöke lett. Gratulálunk mindkettőjüknek!

Wertheim Albert ezredessel készített beszélgetést az Egység újság júniusi számában olvashatják majd – a szerk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.