2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ezredesként vonult nyugállományba

Hosz  |  2004. 05. 15., 14:35

Ma már ritka, ha a felső nyugdíjkorhatárt elérve, 57 esztendősen fejezi be aktív pályáját a hivatásos katona. A békéscsabai Hadkiegészítő Parancsnokságon parancsnok-helyettesként szolgált, de a Honvédszakszervezetben is rendkívül aktív Wertheim Albertnek azonban nem csak ez, hanem az ezredesi rendfokozat elérése is megadatott május közepén…

Harminckilenc esztendő nagy idő. Különösen így van ez, ha katonaként ad ennyi időt az ember az életéből. Wertheim Albert ezt tette. Tizennyolc évesen, 1965-ben vonult be a Zalka Máté Katonai Müszaki Főiskolára, majd a tisztavatás után Fürjes, Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, Miskolc, majd a szülőhely, Békéscsaba következett. Az egykori zavaró zászlóaljnál, majd a Békés Megyei Hadkiegészítő Parancsnokságon összesen 15 évet szolgálhatott.

A békéscsabai Helyőrségi Klubban – május 14-én – megtartott ünnepi állománygyülésen ismertetett parancsokból kiderült, hogy a jól megérdemelt szolgálati nyugállományba vonulás mellett a már 19 esztendeje áhított ezredesi rendfokozatot is megkapta Wertheim Albert. Ezt követően Csepregi Péter ezredes, a Békés Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka sajátos módon méltatta a kolléga, a helyettes gazdag életútját. Nagy-Bandó András humorista ,,Hanyas vagy, 47-es?” címü írását a sok mindent látott, sok mindent megért katona szája ízéhez formálva adta elő. A ma is rengeteg igazságot tükröző monológ és a helyi kollégák ajándékainak átadása után Farkas László köszöntő beszéde következett. A HOSZ elnöke a katonák reprezentatív szakszervezete és tagsága érdekében, Wertheim Albert által kifejtett több éves eredményes tevékenységet, valamint a sokat emlegetett bölcseleteket idézte fel. Ezután Farkas László átadta a Honvédszakszervezet emléklapját és míves ajándéktárgyát.

Wertheim Albert viszontválaszában – miután a mostani és egykori kollégákhoz is szólt –megfogalmazta, hogy a HOSZ azért fontos, mert a katonák csak így, szervezett formában tudnak érvényt szerezni jogaiknak, járandóságaiknak.  

Nagy Zoltán alezredesÉrdekesség, hogy Wertheim Albert ezredes utóda, az új parancsnok-helyettes Nagy Zoltán alezredes, a HOSZ Ellenőrző Bizottságának elnöke lett. Gratulálunk mindkettőjüknek!

Wertheim Albert ezredessel készített beszélgetést az Egység újság júniusi számában olvashatják majd – a szerk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.