2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Legfelsőbb bírósági döntés

Hosz  |  2004. 06. 18., 13:02

A Legfelsőbb Bíróság (LB) 2004. június 16-án – felülvizsgálati eljárás során – döntést hozott egyik szakszervezeti tagunk ügyében. A felülvizsgálati kérelmet a jogerősen lezárult per alperese, a Honvédelmi Minisztérium nyújtotta be. Az eredeti pár tárgya az volt, hogy beszámítható-e a szolgálati nyugdíjjogosultság alapjába az a munkaviszony, amely a továbbszolgálói jogviszonyt (mint civil munkaviszony) megelőzte.

Abban az esetben, ha a hivatásos állományba vétel a Hszt. hatályba lépése (1996. szeptember 1.) előtt történt, a beszámíthatóság nem vitatott. Abban az esetben viszont, ha a hivatásos állományba vétel a Hszt. hatályba lépése után történt, akkor álláspontunk szerint a továbbszolgálói jogviszony létesítésekor egyszer már beszámított szolgálati időt szerzett jogként kell kezelni, azt elvonni már nem lehet. Az ítéletben a Fővárosi Munkaügyi Bíróság is ezt az álláspontot fogadta el, és hatályon kívül helyezte a HM PSZNYI nyugdíjmegállapító – pontosabban azt elutasító – határozatát.

A LB megállapította, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete jogszabálysértő volt, ugyanis a továbbszolgálói jogviszony, majd később a szerződéses jogviszony időtartama alatt az állomány tagja nem volt szolgálati nyugdíjra jogosult, így azzal nem is számolhatott.

A LB kimondta azt is, hogy a honvédség személyügyi szervei által a továbbszolgálói jogviszony létesítésekor kiállított igazolás – mely szerint a szolgálati idő kezdőnapja a civil munkaviszony kezdőnapja volt –, nem köti a nyugdíjjogosultság megállapítását végző szervet, vagyis a HM PSZNYI-t. Az igazolásban szereplő adatok nem kötik a nyugdíj-megállapítást végző szervet, ha azok tévesek, vagy jogszabály téves értelmezésén alapulnak.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.