2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Legfelsőbb bírósági döntés

Hosz  |  2004. 06. 18., 13:02

A Legfelsőbb Bíróság (LB) 2004. június 16-án – felülvizsgálati eljárás során – döntést hozott egyik szakszervezeti tagunk ügyében. A felülvizsgálati kérelmet a jogerősen lezárult per alperese, a Honvédelmi Minisztérium nyújtotta be. Az eredeti pár tárgya az volt, hogy beszámítható-e a szolgálati nyugdíjjogosultság alapjába az a munkaviszony, amely a továbbszolgálói jogviszonyt (mint civil munkaviszony) megelőzte.

Abban az esetben, ha a hivatásos állományba vétel a Hszt. hatályba lépése (1996. szeptember 1.) előtt történt, a beszámíthatóság nem vitatott. Abban az esetben viszont, ha a hivatásos állományba vétel a Hszt. hatályba lépése után történt, akkor álláspontunk szerint a továbbszolgálói jogviszony létesítésekor egyszer már beszámított szolgálati időt szerzett jogként kell kezelni, azt elvonni már nem lehet. Az ítéletben a Fővárosi Munkaügyi Bíróság is ezt az álláspontot fogadta el, és hatályon kívül helyezte a HM PSZNYI nyugdíjmegállapító – pontosabban azt elutasító – határozatát.

A LB megállapította, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete jogszabálysértő volt, ugyanis a továbbszolgálói jogviszony, majd később a szerződéses jogviszony időtartama alatt az állomány tagja nem volt szolgálati nyugdíjra jogosult, így azzal nem is számolhatott.

A LB kimondta azt is, hogy a honvédség személyügyi szervei által a továbbszolgálói jogviszony létesítésekor kiállított igazolás – mely szerint a szolgálati idő kezdőnapja a civil munkaviszony kezdőnapja volt –, nem köti a nyugdíjjogosultság megállapítását végző szervet, vagyis a HM PSZNYI-t. Az igazolásban szereplő adatok nem kötik a nyugdíj-megállapítást végző szervet, ha azok tévesek, vagy jogszabály téves értelmezésén alapulnak.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.