2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Munkavédelmi törvény változás

Hosz  |  2008. 02. 10., 17:42

A jogalkotó a munkavédelmi törvény 17. módosításánál tart. A jelenlegi szabályozás 2008. január elsejétől hatályos. Számos változást tartalmaz. Érdemes rá figyelmet szentelni, hiszen a törvény és a  végrehajtási rendeletek egyértelműen vonatkoznak a honvédelmi ágazatra is.

A munkavédelmi törvény módosításának tükrében

            2008. év elsejétől módosul a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény, immár a 17. alkalommal.

            A honvédelmi ágazat szempontjából azért fontos a jelenlegi módosítás, mivel a ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK részben mind a Kormány, mind a feladatkörében érintett miniszter is felhatalmazást kap arra, hogy Magyar Honvédség tekintetében a munkavédelmi hatósági feladatokat ellátó szerveket rendeletben jelölje ki, illetve a szolgálati viszonyban kifejtett munkatevékenységre vonatkozó eltérő munkavédelmi követelményeket, eljárási szabályokat a miniszter rendeletben határozza meg. Ebből az következik, hogy végre a 21/2000. (VIII.18.) HM rendelet módosításra is sor kerülhet.

            Ezzel párhuzamosan módosul gyakorlatilag az összes munkavédelemmel kapcsolatos jogszabály. Például a Biztonsági Szabályzatok, a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi jelzések alkalmazása; a munkaeszközökre a munkahelyekre vonatkozó munkavédelmi követelmények minimális szintje; a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményei, stb.

            Alapelv az, hogy békeidőszakban a munkavédelemről szóló törvény előírásai a honvédelmi ágazatra is természetesen kiterjednek, azokkal a speciális eltérésekkel, melyet a miniszter HM rendeletben külön szabályoz.

            Rendkívüli fontosságúnak tartom a Mvt. 82. § (2) bekezdésének tartalmát, melyet a munkáltatónak legalább illik megvalósítani, illetve végrehajtani:

q       Munkavédelmi üzembe helyezések.

q       Időszakos biztonsági felülvizsgálatok.

q       Soron kívüli ellenőrzések.

q       Kockázatértékelések.

q       Biztonsági berendezések, egyéni védőeszközök megléte, annak müködésképessége.

q       Összehangolási tevékenység megvalósítása.

q       Előírt alkalmassági vizsgálatok, biológiai monitorozás.

q       Foglalkoztatási tilalom megtartása.

q       A megengedett értéket meghaladó expozícióban történő foglakoztatás tilalma.

q       A rákkeltő expozícióval járó tevékenység esetén az előírt mérések végrehajtása.

Néhány fogalommal bővült az ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK, ezek közül kettőt emelnék ki:

q       Pszichoszociális kockázat: a munkavállalót a munkahelyén érő azon hatások (konfliktusok, munkaszervezés, munkarend, foglalkoztatási jogviszony bizonytalansága stb.) összessége, amelyek befolyásolják az e hatásokra adott válaszreakcióit, illetőleg ezzel összefüggésben stressz, munkabaleset, lelki eredetü szervi (pszichoszomatikus) megbetegedés következhet be.

q       Munkahigiénés vizsgálatok: a munkakörnyezetben lévő kóroki (fizikai, kémiai, biológiai, ergonómiai, pszichoszociális) tényezők feltárására, szintjének, továbbá a végzett munkából és a munkakörnyezet hatásaiból adódó megterhelés mennyiségi meghatározására alkalmas eljárások, valamint olyan vizsgálatok, amelynek eredményeként javaslat tehető a munkából és a munkakörnyezetből származó egészségkárosító kockázatok kezelésére (csökkentésére).

Egy momentumra szeretném a figyelmet ráirányítani, mely az érdekérvényesítés-érdekegyeztetés időszakában fontos szerepet kell, hogy kapjon.

            Az eltelt időszakban nehézségekbe ütközött a munkavédelmi érdekképviselők megválasztása. El kellene érni, hogy ne csak ott legyen kötelező érvényü a munkavédelmi képviselő(k) választása, ahol a munkáltató a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik. Mivel a honvédelmi ágazatra a Hjt. vonatkozik, a munkáltatóknak (állományilletékes parancsnokok) nem volt érdeke ennek a szervezeti elemnek a létrehozását támogatni.

            Mindenképpen el kellene érni a honvédelmi ágazatban is a kötelező munkavédelmi érdekképviseletek létrehozását. Ebből aztán következik az összmunkáltatói szinten létrehozott paritásos munkavédelmi testület, amelyben egyenlő számban vesznek részt a munkavállalók és a munkáltatók képviselői.

            Ameddig a fenti elemek nem jönnek létre, addig a munkavállalók (beosztottak, katonák) munkavédelemmel kapcsolatos érdekeit nem lehet racionálisan képviselni.

            A cikk szerzője korábban a HOSZ munkavédelmi ügyvivőjeként szolgálta a tagság speciális érdekeit. Jelenleg nyugállományú tiszt. Több cégnél végez munka-és környezetvédelmi szaktevékenységet.

            A munkavédelem területén felmerült kérdésekkel kapcsolatban az alábbi elérhetőségek állnak a tagság rendelkezésre:

Tel.: 0670/334 9795

E-mail: nemethp@hsz.hu

                                                                       Németh Péter nyá. mk. alezredes

                                                                                   Építőgépész mérnök

                                                                          Környezetvédelmi szakmérnök

                                                                               Munkavédelmi technikus

                                                                         HOSZ munkavédelmi tanácsadó

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.