2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Munkavédelmi törvény változás

Hosz  |  2008. 02. 10., 17:42

A jogalkotó a munkavédelmi törvény 17. módosításánál tart. A jelenlegi szabályozás 2008. január elsejétől hatályos. Számos változást tartalmaz. Érdemes rá figyelmet szentelni, hiszen a törvény és a  végrehajtási rendeletek egyértelműen vonatkoznak a honvédelmi ágazatra is.

A munkavédelmi törvény módosításának tükrében

            2008. év elsejétől módosul a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény, immár a 17. alkalommal.

            A honvédelmi ágazat szempontjából azért fontos a jelenlegi módosítás, mivel a ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK részben mind a Kormány, mind a feladatkörében érintett miniszter is felhatalmazást kap arra, hogy Magyar Honvédség tekintetében a munkavédelmi hatósági feladatokat ellátó szerveket rendeletben jelölje ki, illetve a szolgálati viszonyban kifejtett munkatevékenységre vonatkozó eltérő munkavédelmi követelményeket, eljárási szabályokat a miniszter rendeletben határozza meg. Ebből az következik, hogy végre a 21/2000. (VIII.18.) HM rendelet módosításra is sor kerülhet.

            Ezzel párhuzamosan módosul gyakorlatilag az összes munkavédelemmel kapcsolatos jogszabály. Például a Biztonsági Szabályzatok, a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi jelzések alkalmazása; a munkaeszközökre a munkahelyekre vonatkozó munkavédelmi követelmények minimális szintje; a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményei, stb.

            Alapelv az, hogy békeidőszakban a munkavédelemről szóló törvény előírásai a honvédelmi ágazatra is természetesen kiterjednek, azokkal a speciális eltérésekkel, melyet a miniszter HM rendeletben külön szabályoz.

            Rendkívüli fontosságúnak tartom a Mvt. 82. § (2) bekezdésének tartalmát, melyet a munkáltatónak legalább illik megvalósítani, illetve végrehajtani:

q       Munkavédelmi üzembe helyezések.

q       Időszakos biztonsági felülvizsgálatok.

q       Soron kívüli ellenőrzések.

q       Kockázatértékelések.

q       Biztonsági berendezések, egyéni védőeszközök megléte, annak müködésképessége.

q       Összehangolási tevékenység megvalósítása.

q       Előírt alkalmassági vizsgálatok, biológiai monitorozás.

q       Foglalkoztatási tilalom megtartása.

q       A megengedett értéket meghaladó expozícióban történő foglakoztatás tilalma.

q       A rákkeltő expozícióval járó tevékenység esetén az előírt mérések végrehajtása.

Néhány fogalommal bővült az ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK, ezek közül kettőt emelnék ki:

q       Pszichoszociális kockázat: a munkavállalót a munkahelyén érő azon hatások (konfliktusok, munkaszervezés, munkarend, foglalkoztatási jogviszony bizonytalansága stb.) összessége, amelyek befolyásolják az e hatásokra adott válaszreakcióit, illetőleg ezzel összefüggésben stressz, munkabaleset, lelki eredetü szervi (pszichoszomatikus) megbetegedés következhet be.

q       Munkahigiénés vizsgálatok: a munkakörnyezetben lévő kóroki (fizikai, kémiai, biológiai, ergonómiai, pszichoszociális) tényezők feltárására, szintjének, továbbá a végzett munkából és a munkakörnyezet hatásaiból adódó megterhelés mennyiségi meghatározására alkalmas eljárások, valamint olyan vizsgálatok, amelynek eredményeként javaslat tehető a munkából és a munkakörnyezetből származó egészségkárosító kockázatok kezelésére (csökkentésére).

Egy momentumra szeretném a figyelmet ráirányítani, mely az érdekérvényesítés-érdekegyeztetés időszakában fontos szerepet kell, hogy kapjon.

            Az eltelt időszakban nehézségekbe ütközött a munkavédelmi érdekképviselők megválasztása. El kellene érni, hogy ne csak ott legyen kötelező érvényü a munkavédelmi képviselő(k) választása, ahol a munkáltató a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik. Mivel a honvédelmi ágazatra a Hjt. vonatkozik, a munkáltatóknak (állományilletékes parancsnokok) nem volt érdeke ennek a szervezeti elemnek a létrehozását támogatni.

            Mindenképpen el kellene érni a honvédelmi ágazatban is a kötelező munkavédelmi érdekképviseletek létrehozását. Ebből aztán következik az összmunkáltatói szinten létrehozott paritásos munkavédelmi testület, amelyben egyenlő számban vesznek részt a munkavállalók és a munkáltatók képviselői.

            Ameddig a fenti elemek nem jönnek létre, addig a munkavállalók (beosztottak, katonák) munkavédelemmel kapcsolatos érdekeit nem lehet racionálisan képviselni.

            A cikk szerzője korábban a HOSZ munkavédelmi ügyvivőjeként szolgálta a tagság speciális érdekeit. Jelenleg nyugállományú tiszt. Több cégnél végez munka-és környezetvédelmi szaktevékenységet.

            A munkavédelem területén felmerült kérdésekkel kapcsolatban az alábbi elérhetőségek állnak a tagság rendelkezésre:

Tel.: 0670/334 9795

E-mail: nemethp@hsz.hu

                                                                       Németh Péter nyá. mk. alezredes

                                                                                   Építőgépész mérnök

                                                                          Környezetvédelmi szakmérnök

                                                                               Munkavédelmi technikus

                                                                         HOSZ munkavédelmi tanácsadó

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.