2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Csökken a tisztikar

Hosz  |  2004. 07. 31., 11:13

Szenes Zoltán altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke július 27-i, sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a haderőreform részeként, a tisztikar létszámát a következő tíz évben 2500 fővel fogják csökkenteni. A vezetés azzal számol, hogy ez idő alatt a tisztek egy része nyugállományba vonul, vagy nem vállalja a mozgást, a megüresedő tiszti státuszokat pedig tiszthelyettesi, közalkalmazotti, vagy köztisztviselői posztokkal váltják ki. A leépítésre döntően azért van szükség, mert a hadsereg méretéhez a főtiszti állomány létszáma magasabb a szükségesnél.

Mint arról már beszámoltunk a tisztikar csökkentéséről szóló tervezetet már a szakszervezeteknek is bemutatták. Az érdekképviseletek tudomásul vették, hogy a takarékossági intézkedések miatt kevesebb pénz jut a haderőreform végrehajtására. Summázott véleményük az volt, hogy a racionális átalakítással, illetve a belső megtakarítási lehetőségek keresésével egyetértenek, amennyiben azok a személyi juttatásokat nem érintik 

Szenes Zoltán szerint az eredeti elképzelésekhez képest ebben a tervezetben az a plusz, hogy hozzányúlnak a központi tagozathoz. A létszámcsökkentéstől nem várnak azonnali hasznot, de hosszabb távon ettől komoly megtakarítást remél a vezetés. Az altábornagy kijelentette, hogy takarékossági program nem fogja érinti a jövő évi illetménynövekedést. Ez 5% lesz a központi szerveknél, és 7% lesz a csapatoknál. Ezzel folytatódik az a trend, amely a minisztérium illetve a csapat illetmények közötti olló összezárását fogja eredményezni. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.