2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Csökken a tisztikar

Hosz  |  2004. 07. 31., 11:13

Szenes Zoltán altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke július 27-i, sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a haderőreform részeként, a tisztikar létszámát a következő tíz évben 2500 fővel fogják csökkenteni. A vezetés azzal számol, hogy ez idő alatt a tisztek egy része nyugállományba vonul, vagy nem vállalja a mozgást, a megüresedő tiszti státuszokat pedig tiszthelyettesi, közalkalmazotti, vagy köztisztviselői posztokkal váltják ki. A leépítésre döntően azért van szükség, mert a hadsereg méretéhez a főtiszti állomány létszáma magasabb a szükségesnél.

Mint arról már beszámoltunk a tisztikar csökkentéséről szóló tervezetet már a szakszervezeteknek is bemutatták. Az érdekképviseletek tudomásul vették, hogy a takarékossági intézkedések miatt kevesebb pénz jut a haderőreform végrehajtására. Summázott véleményük az volt, hogy a racionális átalakítással, illetve a belső megtakarítási lehetőségek keresésével egyetértenek, amennyiben azok a személyi juttatásokat nem érintik 

Szenes Zoltán szerint az eredeti elképzelésekhez képest ebben a tervezetben az a plusz, hogy hozzányúlnak a központi tagozathoz. A létszámcsökkentéstől nem várnak azonnali hasznot, de hosszabb távon ettől komoly megtakarítást remél a vezetés. Az altábornagy kijelentette, hogy takarékossági program nem fogja érinti a jövő évi illetménynövekedést. Ez 5% lesz a központi szerveknél, és 7% lesz a csapatoknál. Ezzel folytatódik az a trend, amely a minisztérium illetve a csapat illetmények közötti olló összezárását fogja eredményezni. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.