2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szentkirályszabadjai áttelepítés a honvédség \"állatorvosi lova\"

Hosz  |  2004. 08. 09., 16:15

A Szentkirályszabadjáról kitelepítendő helikopterezred állományának 220 embere augusztus 23-án már az alföldi városban kezd dolgozni, de \"honfoglalásuk\" feltételei egyelőre megoldatlanok. Száz családos tiszt közül egyelőre csak húsznak tud otthont kínálni a szolnoki helyőrség.

A Honvédelmi Minisztérium felújítási tervében benne volt ugyan az a két szolnoki nőtlenszálló, amely a dunántúli helikopteresek egy részének hivatott kultúrált körülményeket biztosítani, ám a tárca Ingatlankezelési Hivatalának vezetője, Csák Gábor főigazgató még július 19-én írásban azt közölte Orosz Zoltán ezredes parancsnokkal, hogy a költségvetési megszorítások miatt sem a Szigligeti úti, sem a Kilián úti nőtlenszálló karbantartására nincs pénz. Ezért a vegyes szállítórepülő ezred első emberének azt javasolta, hogy saját parancsnoki keretéből "helyezze karba" a szállókat, ami magyarul azt jelenti: végeztesse el a tisztasági festést, és a szükséges javításokat. Tudomásunk szerint kényszermegoldásként diákszállón és panzióban helyeznek el jónéhány hivatásos katonát, bár végül is a nőtlenszállók tetőszigetelését központi pénzből megoldották. A mintegy 100, az áttelepülést családostól vállaló lakástigénylő tiszt és tiszthelyettes közül 20-nak tud otthont kínálni a szolnoki helyőrség, de az a hét átköltöző tiszti család, amelyben három-három gyereket nevelnek, jelenleg csak öt, szobaszám szerint megfelelő lakás közül válogathat. Információnk szerint a szentkiráylszabadjai helikopteres csapatból sokan azért vállalták az ingázást, mert Szolnokon sokkal rosszabb körülmények közé kerültek volna, mint amit már megszoktak. Tancsik Gyula például szintén ilyen okok miatt nem mozdítja kétgyerekes családját, vállalja inkább, hogy hétfőnként az Alföldre, péntekenként meg onnan haza, Pápára bumlizzon. A tiszthelyettesnek egyébként a haderőreform rövid ideje alatt Szolnok lesz a negyedik repülőtere, ahová azért megy, mert szerelői szaktudását nem tudják nélkülözni a helikopteresek. A katonai érdekvédelem ismert személyisége, Pusztai Lajos ezredes szerint a Szolnok-Szentkirályszabadja affér a honvédség állatorvosi lova: minden jó és minden rossz megtalálható benne, de leginkább az derül ki belőle, állítja, hogy "papírforma szerint nagyon jók vagyunk, de gyakorlatilag csapnivalók". Pusztai nem vállalkozik a helyzet elemzésére, de mint mondja, kiszámították, közel 100 milliárdba került az az érték, amelyet a rutinos hajózók képviselnek, ám mindez elvész az áttelepítéssel, ők ugyanis nyugdíjba mennek. Ebben az összegben egyébként nincs benne az a 10-15 éven át fizetendő társadalombiztosítási-járulék, amely a minisztériumot terheli. A kétszáz nyugdíjba vonuló között sok az alig negyven év feletti, akik után a tárca addig fizeti a társadalombiztosítási összeget, amíg be nem töltik az 57. életévüket. Azt is pontosan lehet tudni, hogy a havonta több, mint hatmillió forintból hétfőn és pénteken buszoztatott hivatásos katonák életminősége romlani fog. Kérdés, mondja az ezredes, hogy a mai Magyarországon mi fér bele az önként vállalt katonai hivatásba. Debrecen például mintegy 70 odairányított katonát napi 1200-1700 forintért szállodában tudott csak elhelyezni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.