2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

,,Ide jövőre is eljövök!” – HOSZ-tábor a Deseda tó partján

Hosz  |  2004. 08. 14., 13:58

Augusztus 4-18 között a Kaposvár-Toponár melletti hangulatos táborhely adott otthont annak a mintegy harminc, zömével katonacsaládból származó iskoláskorú gyermeknek, akik a Belső-Somogyi Gyermektábor Alapítvány szervezésében a Deseda tó partján pihenhetett. A Metzger István vezette jókedvű, vidám gyermeksereg által eltöltött két hét egy-egy pillanatának jómagam is szemtanúja lehettem. 

Egykoron szőlőskert és gyümölcsös volt az a földterület, melyen a Belső-Somogyi Gyermektábor Alapítvány szervezésében tanyát vertek a táborozó gyermekek. Annak idején egy kaposvári család ajánlotta fel a helyet, nem látszott ki a gazból, rendbe kellett tenni, a vizet, a villanyt be kellett hozni, de – mint Metzger István táborvezető is mondja – megérte.

Már az ideérkezés is kalandos volt, hiszen volt, aki – a többszöri átszállás miatt – szinte fél napot vonatozott Kaposvárig. Nem sajnálták azonban mindezt a kalandvágyók, ugyanis az igazán katonás körülmények, a sátorozás, az önellátás varázsa, a napi bevásárlás utáni sütés-főzés mindenkinek fantasztikus élményt nyújtott.

– Én már voltam idén a nagyoroszi táborban is, de ez sokkal jobb annál, szabadok vagyunk, sokat fürödhetünk, csónakázhatunk, horgászhatunk, biztos, hogy eljövök jövőre is ide! – mondja az egyik táborozó.        

Szóval a mintegy harminc gyermek igen jól érezte magát, sok volt a visszatérő, a váci Subai testvérek immár sokadszorra lehettek táborlakók. A rengeteg vízi program, a strandolás, a horgászat, a kirándulások, a tábor katonás jellege mindenki számára felejthetetlen élményt adott. A táborvezetőtől megtudtam, hogy nagyon jó gyermekcsapat gyült idén össze, önként összeszedték a tó partján, a kempingben a szemetet, ezt pedig még a helyi igazgatót is úgy meghatotta, hogy – ,,a jótettért jót várj” reményében – cserébe a legnagyobb csónakkal körbevitték a tavon a gyerekeket.

Persze az augusztus 11-i hullócsillagnézés mellett az esti főzések, a tábortüzek, a ,,ki mit tud” vetélkedők is jó programokat jelentettek.       

Az ország szinte minden részéből a Kaposvár környéki táborhelyre érkezett gyerekek túlnyomó többsége katonacsaládból származó, a Honvédszakszervezet tagjainak fiai, leányai voltak. 

Metzger István beszélgetésünk végén még kiemelte, hogy a három – általa vezetett – nyári táborban összesen mintegy 150 gyerek, 15-20 fiatal felnőtt vehetett részt. A legfőbb hozam, amellett, hogy számtalan barátság is szövődött, a családias légkör, az odafigyelés, az egymás tisztelete, segítése volt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.

  Háború Művészete magazin

Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.