2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

,,Ide jövőre is eljövök!” – HOSZ-tábor a Deseda tó partján

Hosz  |  2004. 08. 14., 13:58

Augusztus 4-18 között a Kaposvár-Toponár melletti hangulatos táborhely adott otthont annak a mintegy harminc, zömével katonacsaládból származó iskoláskorú gyermeknek, akik a Belső-Somogyi Gyermektábor Alapítvány szervezésében a Deseda tó partján pihenhetett. A Metzger István vezette jókedvű, vidám gyermeksereg által eltöltött két hét egy-egy pillanatának jómagam is szemtanúja lehettem. 

Egykoron szőlőskert és gyümölcsös volt az a földterület, melyen a Belső-Somogyi Gyermektábor Alapítvány szervezésében tanyát vertek a táborozó gyermekek. Annak idején egy kaposvári család ajánlotta fel a helyet, nem látszott ki a gazból, rendbe kellett tenni, a vizet, a villanyt be kellett hozni, de – mint Metzger István táborvezető is mondja – megérte.

Már az ideérkezés is kalandos volt, hiszen volt, aki – a többszöri átszállás miatt – szinte fél napot vonatozott Kaposvárig. Nem sajnálták azonban mindezt a kalandvágyók, ugyanis az igazán katonás körülmények, a sátorozás, az önellátás varázsa, a napi bevásárlás utáni sütés-főzés mindenkinek fantasztikus élményt nyújtott.

– Én már voltam idén a nagyoroszi táborban is, de ez sokkal jobb annál, szabadok vagyunk, sokat fürödhetünk, csónakázhatunk, horgászhatunk, biztos, hogy eljövök jövőre is ide! – mondja az egyik táborozó.        

Szóval a mintegy harminc gyermek igen jól érezte magát, sok volt a visszatérő, a váci Subai testvérek immár sokadszorra lehettek táborlakók. A rengeteg vízi program, a strandolás, a horgászat, a kirándulások, a tábor katonás jellege mindenki számára felejthetetlen élményt adott. A táborvezetőtől megtudtam, hogy nagyon jó gyermekcsapat gyült idén össze, önként összeszedték a tó partján, a kempingben a szemetet, ezt pedig még a helyi igazgatót is úgy meghatotta, hogy – ,,a jótettért jót várj” reményében – cserébe a legnagyobb csónakkal körbevitték a tavon a gyerekeket.

Persze az augusztus 11-i hullócsillagnézés mellett az esti főzések, a tábortüzek, a ,,ki mit tud” vetélkedők is jó programokat jelentettek.       

Az ország szinte minden részéből a Kaposvár környéki táborhelyre érkezett gyerekek túlnyomó többsége katonacsaládból származó, a Honvédszakszervezet tagjainak fiai, leányai voltak. 

Metzger István beszélgetésünk végén még kiemelte, hogy a három – általa vezetett – nyári táborban összesen mintegy 150 gyerek, 15-20 fiatal felnőtt vehetett részt. A legfőbb hozam, amellett, hogy számtalan barátság is szövődött, a családias légkör, az odafigyelés, az egymás tisztelete, segítése volt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.