2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alapszervezeti ülés Debrecenben

Hosz  |  2004. 01. 27., 15:04

Mintegy nyolcvan hivatásos és szerződéses katona jött el a Honvédszakszervezet (HOSZ) debreceni alapszervezeti ülésére. Volt közöttük régi szakszervezeti tag, de szép számmal vettek részt a HOSZ iránt érdeklődő, leendő tagok is. A cívisvárosban miután Farkas László, a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke részletes tájékoztatót tartott az elmúlt időszak történéseiről, egyenruhásokat érintő jogi esetekről is szó esett.

A Bocskai István gépesített lövészdandárnál január 21-én megtartott eseményen elsőként Nyeste József, a helyi alapszervezet vezetője köszöntötte a megjelent tagságot és a HOSZ választott tisztségviselőit. Ezt követően a HOSZ elnöke összefoglalta a novemberi kongresszus óta eltelt időszakban történt Honvédelmi Minisztérium (HM) és Honvédszakszervezet közötti tárgyalások következményeit. Beszélt – többek között – az év végi reálbér-kompenzáció, a szolgálatok után járó szabadnapok megvonása körüli vitákról, valamint a 2004-es illetményfejlesztés helyzetéről is. Farkas László hangsúlyozta, hogy újfent megjelentek olyan hangok, olyan személyek és szervezetek, melyek sokat tesznek azért, hogy a tagság bizalma meginogjon a tízezer főt számláló Honvédszakszervezetben. Elmondta azt is, hogy a honvédelmi tárca igyekszik a HOSZ által elért eredményeket elgyengíteni. Szabadnapok ügyében elhangzott, hogy a HOSZ addig fog tárgyalni, amíg bármiféle lehetőséget lát a megegyezésre. Ám, ha kiderül, hogy a tárca nem óhajtja megoldani a problémát, akkor nem habozik Alkotmánybírósághoz fordulni a katonák érdekében. A HOSZ elnöke komoly eredménynek nevezte azt, amikor sikerült visszavonatni a megtartandó állomány minőségi kiválasztására vonatkozó humánpolitikai helyettes államtitkári intézkedést, valamint a munkáltatói kölcsönnel kapcsolatos, OTP által alkalmazott 3%-os kamatokat 1,5%-ra csökkenteni.

A HOSZ elnökének tájékoztatója után dr. Hortobágyi Tibor, a HOSZ jogi ügyvivője válaszolt a megjelentek kérdéseire. Felmerült az átszervezés kérdése, az évekkel ezelőtti KFOR-missziókban felhalmozott és ki nem adott szabadnapok ügye, a szolgálati út munkaidőn túli hányadának elszámolása, valamint a szerződéses állomány szolgálati körülményeinek javítását szolgáló intézkedések is.

Az alapszervezeti ülés után Benkő Tibor dandártábornok, a debreceni dandár parancsnoka fogadta a HOSZ elnökét és ügyvivőit. A parancsnok tájékoztatást adott a szervezeténél zajló folyamatokról, érintették az átszervezéseket, az infrastrukturális változásokat és a tervezett modernizációt is.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.