2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alapszervezeti ülés Debrecenben

Hosz  |  2004. 01. 27., 15:04

Mintegy nyolcvan hivatásos és szerződéses katona jött el a Honvédszakszervezet (HOSZ) debreceni alapszervezeti ülésére. Volt közöttük régi szakszervezeti tag, de szép számmal vettek részt a HOSZ iránt érdeklődő, leendő tagok is. A cívisvárosban miután Farkas László, a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke részletes tájékoztatót tartott az elmúlt időszak történéseiről, egyenruhásokat érintő jogi esetekről is szó esett.

A Bocskai István gépesített lövészdandárnál január 21-én megtartott eseményen elsőként Nyeste József, a helyi alapszervezet vezetője köszöntötte a megjelent tagságot és a HOSZ választott tisztségviselőit. Ezt követően a HOSZ elnöke összefoglalta a novemberi kongresszus óta eltelt időszakban történt Honvédelmi Minisztérium (HM) és Honvédszakszervezet közötti tárgyalások következményeit. Beszélt – többek között – az év végi reálbér-kompenzáció, a szolgálatok után járó szabadnapok megvonása körüli vitákról, valamint a 2004-es illetményfejlesztés helyzetéről is. Farkas László hangsúlyozta, hogy újfent megjelentek olyan hangok, olyan személyek és szervezetek, melyek sokat tesznek azért, hogy a tagság bizalma meginogjon a tízezer főt számláló Honvédszakszervezetben. Elmondta azt is, hogy a honvédelmi tárca igyekszik a HOSZ által elért eredményeket elgyengíteni. Szabadnapok ügyében elhangzott, hogy a HOSZ addig fog tárgyalni, amíg bármiféle lehetőséget lát a megegyezésre. Ám, ha kiderül, hogy a tárca nem óhajtja megoldani a problémát, akkor nem habozik Alkotmánybírósághoz fordulni a katonák érdekében. A HOSZ elnöke komoly eredménynek nevezte azt, amikor sikerült visszavonatni a megtartandó állomány minőségi kiválasztására vonatkozó humánpolitikai helyettes államtitkári intézkedést, valamint a munkáltatói kölcsönnel kapcsolatos, OTP által alkalmazott 3%-os kamatokat 1,5%-ra csökkenteni.

A HOSZ elnökének tájékoztatója után dr. Hortobágyi Tibor, a HOSZ jogi ügyvivője válaszolt a megjelentek kérdéseire. Felmerült az átszervezés kérdése, az évekkel ezelőtti KFOR-missziókban felhalmozott és ki nem adott szabadnapok ügye, a szolgálati út munkaidőn túli hányadának elszámolása, valamint a szerződéses állomány szolgálati körülményeinek javítását szolgáló intézkedések is.

Az alapszervezeti ülés után Benkő Tibor dandártábornok, a debreceni dandár parancsnoka fogadta a HOSZ elnökét és ügyvivőit. A parancsnok tájékoztatást adott a szervezeténél zajló folyamatokról, érintették az átszervezéseket, az infrastrukturális változásokat és a tervezett modernizációt is.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.