2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fő cél: a nyugdíjkorrekció

Hosz  |  2004. 08. 28., 19:10

,,A nyugdíjasokról való gondoskodás morális és egyben jogi kötelezettsége is a Honvédelmi Minisztériumnak. A szaktárcának meg kell végre tanulnia együtt rezonálni a derékszíjas céggel.” – többek között ezek a mondatok hangzottak el a HOSZ Nyugállományú Tagozatának a Heves megyei Hadkiegészítő Parancsnokság rendezvénytermében megtartott választmányi ülésén. Az augusztus 26-27-i egri eseményt a megjelent szakértő előadók bevonásával mintegy negyven csoportvezető továbbképzésére is felhasználták a szervezők.

A gondos előkészítő és a hatékony szervező munkát hangsúlyozva köszöntötte a nyugállományú szakszervezeti csoportvezetőket a HOSZ Nyugállományú Tagozatának elnöke. Kása László megnyitója után Kórozs Lajos országgyülési képviselő, az Országgyülés Szociális Bizottságának alelnöke kapott szót. A képviselő többek között a szociálpolitika és a nyugdíjas-ügy szoros kapcsolatáról beszélt. A felszólalásban a jelenlegi ellátórendszer gyökeres átalakítását sürgette, hisz – mint mondta – a fejkvótás támogatási forma már rendkívül elavult. A korábbi években megállapított nyugdíj összegekről kijelentette; van lehetőség a korrekcióra, ám a szükséges, tárcaközi egyeztetések még hátra vannak. A leendő Gyurcsány-kormány szociálpolitikájára vonatkozó kérdésemre Kórozs Lajos kijelentette; a családi, szociális ellátásokat, a szolgáltatásokhoz való hozzáférést át kell alakítani. Ezt a felvetést – a képviselő elmondása szerint – a leendő kormányfő is akceptálta. Kiemelte, hogy a jelenlegi hivatal szerepét kibővítve, a mostani kormánystruktúra átalakításával hamarosan létrejöhet a szociális és esélyegyenlőségi minisztérium. Kórozs szerint a szociálpolitika nem maradhat a napi politikai csatározásoktól terhes egészségügyi tárcánál, új formára, új lendületre van szükség.

Ezt követően Mádi János ezredes a Heves megyei hadkiegészítő parancsnokság érdekvédelmi tevékenységét ismertette meg a választmány tagjaival. A vendéglátó szervezet parancsnoka elmondta, hogy a kettő, érdekvédelemmel foglalkozó tiszt minden második évben jut el a megye mintegy hétszáz katonanyugdíjasához. Mádi ezredes megdöbbentőnek nevezte, hogy nem kaptak tájékoztatást az eladott, és így már igénybe sem vehető honvédségi üdülőkről, emellett – mint elhangzott – az is sajnálatos, hogy az egriek csupán 35%-ban képesek kielégíteni a nyugdíjasaik üdültetési igényeit.

Rusznyák József alezredes a honvédelmi tárca nyugállományúakat érintő elképzeléseiről tájékoztatta a résztvevőket. A HM humánpolitikai főosztályának munkatársa a jelenlegi ellátórendszerről elmondta, hogy – még a meglévő forráshiánnyal együtt is – sokkal átfogóbb, humánusabb, magasabb színvonalú, mint a társadalom egyéb szféráiban meglévő rendszerek. Rusznyák alezredes aláhúzta; a nyugdíjasokról való gondoskodás morális és egyben jogi kötelezettsége is a Honvédelmi Minisztériumnak. A szakember beszélt a tényleges állományra vonatkozó béren kívül választható ellátásról (caffeteria-rendszer), valamint az egzisztenciális biztonság megteremtésének szükségletéről is. A kérdések között Kepics György területi ügyvivő azt a meglévő problémát feszegette, hogy a tiszt, tiszthelyettes missziós szolgálata alatti időben kihez és milyen formában fordulhat segítségért a katona itthon maradt családtagja.

Szoboszlai Endre elnökségi tag pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugállományú katonák több mint 50%-a 57 év alatti, azaz fiatal nyugdíjas, emellett több felszólalóval egyetemben ő is a nyugdíjkorrekciót sürgette. 

Szekeres István dandártábornok, a HOSZ ,,Katonákért” Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke az alapítvány tevékenységével kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy találkoznia kell a szolgáltatásnak és az embernek.

Tóth László alelnök – többek között – a Honvédszakszervezet érdekvédelmi tevékenységét, az Euromil-ben betöltött egyre fontosabb szerepet, valamint a professzionális haderőre történő áttérés feladatait emelte ki. Felszólalásában megköszönte a területi ügyvivők – Czeglédiné Marsi Katalin, Jáger Tibor és Kepics György – fáradságot nem ismerő munkáját. Ezt követően e sorok írója ,,Az európai katonaszakszervezet” címü PR kiadványt mutatta be, de beszélt a HOSZ külső és belső kommunikációjáról is.

A választmányi ülésen a nyugállományú tagozat elnökségi tagja, Szoboszlai Endre a HM Idősügyi Tanácsának tevékenységét ismertette, emellett tájékoztatást adott arról is, hogy milyen időskorúakat érintő kérdéseket tüz napirendjére legközelebb a plénum. Kása László tagozatelnök a HOSZ III. kongresszusának határozataiból adódó csoportvezetői feladatokat ismertette, majd szólt az SZMSZ előkészítésének folyamatáról, a pénzfelhasználás, a tagdíjfizetés és a tagfelvétel helyzetéről is. Trencz Katalin, a tagozat titkára pedig a pontos tagnyilvántartás nehézségeire hívta fel a figyelmet, egyben kérte a csoportvezetőket, hogy minden változást (lakcím, tagfelvétel, kilépés) időben jelentsenek a tagozat felé. A módosító javaslatok megvitatása, elfogadása és jóváhagyása után a HOSZ nyugállományú tagozatának választmánya megszavazta az SZMSZ-t, és azt határozathozatali javaslattal a HOSZ elnöksége elé terjesztette.

A kétnapos egri rendezvényt sikeresnek nevezték a résztvevők, Kása László pedig még felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkor lehet igazán eredményes a program, ha senki nem tartja magában az elhangzottakat, ha mindenki részletesen tájékoztatja csoportját, tagtársát.          

           

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.