2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irakba indulás előtt

Hosz  |  2004. 01. 27., 15:11

A nagyszabású zárógyakorlat után, január 23-án este tett látogatást a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke az Irakba induló váltásnál. Farkas Lászlót a táborfalvai kiképző bázisra elkísérte a területi, valamint a jogi és kommunikációs ügyvivő is. Az elnöki tájékoztató, valamint a HOSZ-szal kapcsolatos tudnivalók és a jogi tanácsok után – közérdeklődésre számot tartó – kérdésekre, így főleg a szerződéses katonákat érintő gondokra is válaszoltak a szakszervezet tisztségviselői.

Hagyomány már, hogy egy-egy nagyszabású misszióba történő kiutazás előtt ellátogat a HOSZ vezetése a katonák közé, és a helyszínen tájékozódik a felmerülő problémákról. Miután így volt ez már tavaly nyáron is, amikor az első váltás indult Irakba, így a mostani, februári kiutazást megelőző tájékozódás nem volt már meglepő. Több mint száz, láthatóan fáradt, de kíváncsi és érdeklődő hivatásos és szerződéses katona zsúfolódott össze a büfének fenntartott helyiségben. Elöljáróban Farkas László tartott rövid tájékoztatót a HOSZ elmúlt időszakra jellemző érdekvédelmi tevékenységéről, majd Kepics György, a szakszervezet területi ügyvivője beszélt a HOSZ szolgáltatásairól. A legnagyobb érdeklődés – természetes módon – dr. Hortobágyi Tibor, jogi ügyvivő válaszait kísérte. A felvetések között többen is megfogalmazták azon aggodalmukat, hogy nem szenvednek-e hátrányt a missziókban szolgálók; vagyis mi történik a külföldön tartózkodó, így a személyi beszélgetéseken részt venni nem tudó, de a haderőreformban érintett katonákkal? Sokan azt állították, hogy az EVI-ben mindenféle emberi tiszteletet mellőzve, humánumot nélkülözve zajlanak az orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatok. Emellett kérdések hangoztak el azzal kapcsolatban is, hogy vajon ki és milyen esetekben veszi majd figyelembe a minőségi besorolások eredményeit, milyen mértékü lesz a beharangozott illetményfejlesztés, valamint, hogy miért nem rendelkeznek a szerződéses tiszthelyettesek ruházati illetményfüzettel.             

A találkozó végén többen nyilatkoztak arról, hogy tagsági viszonyt létesítenek a HOSZ-szal, de számos katona jelezte azt is, hogy a személyi jövedelemadója 1%-át a ,,Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány” számára ajánlják fel.  

A látogatás végén Makkai István mérnök alezredes, a kiutazó kontingens parancsnoka is fogadta a HOSZ elnökét. A találkozón Farkas László tájékoztatta a parancsnokot a felmerülő problémákról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.