2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irakba indulás előtt

Hosz  |  2004. 01. 27., 15:11

A nagyszabású zárógyakorlat után, január 23-án este tett látogatást a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke az Irakba induló váltásnál. Farkas Lászlót a táborfalvai kiképző bázisra elkísérte a területi, valamint a jogi és kommunikációs ügyvivő is. Az elnöki tájékoztató, valamint a HOSZ-szal kapcsolatos tudnivalók és a jogi tanácsok után – közérdeklődésre számot tartó – kérdésekre, így főleg a szerződéses katonákat érintő gondokra is válaszoltak a szakszervezet tisztségviselői.

Hagyomány már, hogy egy-egy nagyszabású misszióba történő kiutazás előtt ellátogat a HOSZ vezetése a katonák közé, és a helyszínen tájékozódik a felmerülő problémákról. Miután így volt ez már tavaly nyáron is, amikor az első váltás indult Irakba, így a mostani, februári kiutazást megelőző tájékozódás nem volt már meglepő. Több mint száz, láthatóan fáradt, de kíváncsi és érdeklődő hivatásos és szerződéses katona zsúfolódott össze a büfének fenntartott helyiségben. Elöljáróban Farkas László tartott rövid tájékoztatót a HOSZ elmúlt időszakra jellemző érdekvédelmi tevékenységéről, majd Kepics György, a szakszervezet területi ügyvivője beszélt a HOSZ szolgáltatásairól. A legnagyobb érdeklődés – természetes módon – dr. Hortobágyi Tibor, jogi ügyvivő válaszait kísérte. A felvetések között többen is megfogalmazták azon aggodalmukat, hogy nem szenvednek-e hátrányt a missziókban szolgálók; vagyis mi történik a külföldön tartózkodó, így a személyi beszélgetéseken részt venni nem tudó, de a haderőreformban érintett katonákkal? Sokan azt állították, hogy az EVI-ben mindenféle emberi tiszteletet mellőzve, humánumot nélkülözve zajlanak az orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatok. Emellett kérdések hangoztak el azzal kapcsolatban is, hogy vajon ki és milyen esetekben veszi majd figyelembe a minőségi besorolások eredményeit, milyen mértékü lesz a beharangozott illetményfejlesztés, valamint, hogy miért nem rendelkeznek a szerződéses tiszthelyettesek ruházati illetményfüzettel.             

A találkozó végén többen nyilatkoztak arról, hogy tagsági viszonyt létesítenek a HOSZ-szal, de számos katona jelezte azt is, hogy a személyi jövedelemadója 1%-át a ,,Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány” számára ajánlják fel.  

A látogatás végén Makkai István mérnök alezredes, a kiutazó kontingens parancsnoka is fogadta a HOSZ elnökét. A találkozón Farkas László tájékoztatta a parancsnokot a felmerülő problémákról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.