2024. 07. 12. péntek
Dalma, Izabella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irakba indulás előtt

Hosz  |  2004. 01. 27., 15:11

A nagyszabású zárógyakorlat után, január 23-án este tett látogatást a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke az Irakba induló váltásnál. Farkas Lászlót a táborfalvai kiképző bázisra elkísérte a területi, valamint a jogi és kommunikációs ügyvivő is. Az elnöki tájékoztató, valamint a HOSZ-szal kapcsolatos tudnivalók és a jogi tanácsok után – közérdeklődésre számot tartó – kérdésekre, így főleg a szerződéses katonákat érintő gondokra is válaszoltak a szakszervezet tisztségviselői.

Hagyomány már, hogy egy-egy nagyszabású misszióba történő kiutazás előtt ellátogat a HOSZ vezetése a katonák közé, és a helyszínen tájékozódik a felmerülő problémákról. Miután így volt ez már tavaly nyáron is, amikor az első váltás indult Irakba, így a mostani, februári kiutazást megelőző tájékozódás nem volt már meglepő. Több mint száz, láthatóan fáradt, de kíváncsi és érdeklődő hivatásos és szerződéses katona zsúfolódott össze a büfének fenntartott helyiségben. Elöljáróban Farkas László tartott rövid tájékoztatót a HOSZ elmúlt időszakra jellemző érdekvédelmi tevékenységéről, majd Kepics György, a szakszervezet területi ügyvivője beszélt a HOSZ szolgáltatásairól. A legnagyobb érdeklődés – természetes módon – dr. Hortobágyi Tibor, jogi ügyvivő válaszait kísérte. A felvetések között többen is megfogalmazták azon aggodalmukat, hogy nem szenvednek-e hátrányt a missziókban szolgálók; vagyis mi történik a külföldön tartózkodó, így a személyi beszélgetéseken részt venni nem tudó, de a haderőreformban érintett katonákkal? Sokan azt állították, hogy az EVI-ben mindenféle emberi tiszteletet mellőzve, humánumot nélkülözve zajlanak az orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatok. Emellett kérdések hangoztak el azzal kapcsolatban is, hogy vajon ki és milyen esetekben veszi majd figyelembe a minőségi besorolások eredményeit, milyen mértékü lesz a beharangozott illetményfejlesztés, valamint, hogy miért nem rendelkeznek a szerződéses tiszthelyettesek ruházati illetményfüzettel.             

A találkozó végén többen nyilatkoztak arról, hogy tagsági viszonyt létesítenek a HOSZ-szal, de számos katona jelezte azt is, hogy a személyi jövedelemadója 1%-át a ,,Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány” számára ajánlják fel.  

A látogatás végén Makkai István mérnök alezredes, a kiutazó kontingens parancsnoka is fogadta a HOSZ elnökét. A találkozón Farkas László tájékoztatta a parancsnokot a felmerülő problémákról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.