2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jelentősen javult a külföldi missziókban szolgálatot teljesítők helyzete - Németországban!

Hosz  |  2004. 10. 06., 13:09

A német parlament alsóháza a Bundestag szeptember 30-án elfogadta a „Hadműveleti területen szolgálatot teljesítők ellátásáról” szóló törvényt. Bernhard Gertz ezredes a Német Bundeswehr Szövetség (DBwV) elnöke egy igen jelentős szakszervezetpolitikai sikerként értékelte a törvénytervezet benyújtását és elfogadását. Bár a törvénynek még a felsőházon (Bundesrat) is át kell mennie, a hírt mégis igen pozitívan fogadták mind a katonák, mind a hadsereg más alkalmazottjai és családtagjaik, hiszen a törvény jelentősen javítja a külföldön életüket és testi épségüket kockáztató katonák és hozzátartozóik ellátását.

A szeptember 30-i Kunduzi Bundeswehr tábor elleni támadás is alátámasztotta, hogy sürgősen szükség van a missziókban elesett, vagy megsebesült katonák, illetve hátramaradottaik ellátására vonatkozó szabályozás módosítására. Ennek megfelelően a korábbi egyszeri 38 500 eurós (mintegy 10 millió Ft) összeg helyett 60 000 euróra (15 millió Ft) nőtt a családok számára kifizetendő egyszeri kártalanítás mértéke. Emellett eltörlésre került a kifizetést megelőző hosszadalmas eljárás is. A szabályozás visszamenőleges és kiterjed a 2002. december 21-i kabuli helikopterbaleset áldozataira is.

Gertz: „Külön köszönet Dr. Peter Struck védelmi miniszter úrnak, aki nagy segítséget nyújtott a tervezet kidolgozásában és elfogadásában, de köszönet a Bundestag parlamenti frakciói illetékes politikusainak is. Csak az ő együttes támogatásukkal volt lehetséges ennek a nagyon fontos törvénynek az elfogadása.”

Csak remélni tudjuk, hogy a német szociáldemokrata kormány példáját előbb -utóbb a magyar is követi majd…

Berlin, 2004. október 5. (Presseinfo v. DBwV)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.