2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet nyilatkozata

Hosz  |  2008. 11. 05., 15:01

A Honvédszakszervezet Elnöksége az elmúlt hetek pénzügyi válságára adott kormányzati válaszlépésekkel kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot tette közzé...

A Honvédszakszervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a Kormány tervezett megszorító intézkedéseinek egyik legnagyobb vesztese a közszféra – s ezen belül a Magyar Honvédség állománya - legyen. A katonák juttatásainak reálértéke a 2002. évi illetményrendezés óta folyamatosan csökkent. Az elmúlt két évben a konvergencia program végrehajtása miatt újabb megszorításokra került sor, amit a katonák a Kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság között 2007. február 19-én kötött megállapodásban rögzített 2009. évi reálkereset növekmény tudatában vállaltak.

A Kormány képviselői 2008. november 3-án, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon (OKÉT) hivatalosan is bejelentették, hogy nem kívánják maradéktalanul betartani a fenti megállapodást.

A Kormány a pénzügyi stabilizáció megteremtése érdekében úgy dolgozott ki és fogadott el a katonákat is rendkívül hátrányosan érintő intézkedéseket, hogy azt az érdekegyeztetés rendszerében nem tárgyalta meg.

A Honvédszakszervezet álláspontja szerint a közszolgálat-, a fegyveres szféra munkavállalóitól, köztük a hivatásos és szerződéses katonáktól nem várható el, hogy ismét elviseljék az egyébként is devalválódott jövedelmük további drasztikus csökkentését. A kilátásba helyezett intézkedések közvetlenül fenyegetik a katonák egzisztenciális biztonságát.

A Honvédszakszervezet úgy döntött, hogy minden törvényes eszközzel fellép a jövedelmek további csökkentése ellen. Ezért a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) Demonstrációs Bizottságának tagjaként csatlakozik a szövetség 2008. november 29-re szombatra, Budapestre  meghirdetett a országos demonstrációjához.

Az FRDÉSZ vezetésének a munkabéke helyreállítása az érdeke, ezért kész továbbra is érdemi tárgyalásokat folytatni a Kormánnyal és a parlamenti pártok vezetőivel annak érdekében, hogy megakadályozzák a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életkörülményeinek ellehetetlenítését.

A Honvédszakszervezet vezetése – több mint tizenegyezer fős tagsága nevében – elvárja a kormányzattól, hogy tegyen eleget az érdekegyeztető fórumokon tett vállalásainak, s a megállapodásoknak megfelelően emelje 2009-ben a katonák reál illetményét.

Budapest, 2008. november 5-én

                                                                               Mészáros Géza sk.

                                                                                         elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.