2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Félezer katona tiltakozott a kormányintézkedések ellen

Hosz  |  2008. 11. 30., 01:52

A Honvédszakszervezet képviseletében mintegy félezer hivatásos és szerződéses katona jelent meg a közszolgálati dolgozók november 29-i demonstrációján. Az illetmények reálértéken tartása, valamint a tizenharmadik havi illetmények és nyugdíjak megvonása ellen tiltakozó katonák - az FRDÉSZ többi tagszervezetéhez tartozó egyenruhással közösen - a Hősök teréről vonultak a Kossuth térre. Szakszervezetünk petícióját a honvédelmi miniszternek  december 1-jén adja át Mészáros Géza elnök...

November 29-én még az Esőisten is a közszolgákat siratta. A kora délelőttre meghirdetett gyülekező helyszíne felett egybemosódott az ég, s vigasztalanul hullt alá a felhők lehangoló ajándéka. Az esőt időnként hózápor váltotta fel, de a demonstrációra érkezők kedvét a marcona természet  sem vette el. A Hősök tere ezen a szombaton olyan egyenruhásokkal telt meg, akik a saját fegyveres testületükhöz való tartozásukat ezúttal inkább csak szimbolizálni kívánták.

A Honvédszakszervezet tagjai terepszínü dzsekit öltöttek magukra, s amikor a több ezer fős tömeg elindult a Kossuth tér felé, közel hatszáz katona lépésének zaját verték vissza a patinás épületek. A közszféra munkavállalói az Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca útvonalon vonultak fegyelmezett sorokban a Kossuth térre.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság tagszervezetei és a tucatnyi támogató szakszervezet képviseletében több mint 15.000 ember, köztük mintegy félezer katona tiltakozott a kormány megszorító intézkedései és az eljásmódok ellen.

A célnál, a Parlament előtt pedig már együtt voltak mindazok, akiket rendkívül érzékenyen érintenek a kormányzat megszorító intézkedései. A Hosz tagjai sorába tartozó hivatásos és szerződéses katonák mellett tüzoltók, börtönőrök, rendőrök, vámosok, polgári védelmi- és nemzetbiztonsági dolgozók, orvosok, pedagógusok, és az őket támogató versenyszférás dolgozók, így például villamosipari-, vegyipari-, gyáripari munkavállalók is megjelentek a demonstrálók között. A LIGA versenyszférás tagszervezetei példátlanul nagy számban jelentkeztek a szolidaritási felhívásra, és az ónos eső és hideg szél ellenére együtt gyalogoltak és demonstráltak a közszférás tüntetőkkel. Így a becsült létszám délután már meghaladta a 20.000 főt.

A Himnusz hangjai után a szónokok elmondták: a kormány megszegte ígéretét, hiszen a tavalyi egyeztetéseken abban állapodott meg az érdekképviseletekkel, hogy 2009-ben legalább négy százalékkal emeli az illetményeket, februárban kétheti bért biztosít a hétszázezer közszolgának, valamint a jövő évi 13. havi juttatást - a korábbi szisztémának megfelelően - 2009 decemberében elhelyezi a dolgozók számláján. A kabinet ehelyett újabb jövedelem elvonásokat jelentett be: nominálisan befagyasztja a béreket, s felfüggeszti a 13. havi külön juttatás kifizetését is. Mindezek tükrében a közszolgálatban tizenkét százalékos reálbércsökkenésre kell számítani.

"Elfogadhatatlan, hogy elvegyék a 13. havi illetményünket, amely nem jutalom, nem prémium, hanem a törvények rendelkezései szerint a közszolgálati bérrendszerek, a munkavállalók éves keresetének szerves része" - tartalmazza a kormánynak címzett, és a Kossuth téren felolvasott petíció.

A demonstráció szervezői írásba foglalt követeléseiket – a miniszterelnöknek címezve – átadták a kancellária képviselőjének. A dokumentum hangsúlyozza, hogy ma már lehetetlen, hogy újabb elbocsátások legyenek a közszférában, mert az elmúlt két évben 80 ezret meghaladó számú munkavállalót bocsátottak el, és több mint 120 ezer álláshely szünt meg.

A tüntetésen bejelentették, hogy amennyiben követeléseiknek nem tesznek eleget, 2009. január 12-én egységes közalkalmazotti sztrájkot tartanak. A petíció átadása után a Parlament előtti demonstráció véget ért, több szakszervezet azonban minisztériumok elé vonult, hogy saját petíciójukat (A Hosz elnöke december 1-jén adja át dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszternek az általa aláírt dokumentumot - a szerk.) is átadhassák. A Hosz képviseletében megjelent katonák a Honvédelmi Minisztérium elé vonultak.

A Honvédszakszervezet irányítói mellett több aktivista, alapszervezeti vezető is fontosnak tartotta a személyes megjelenést. Grell Norbert a székesfehérvári kollégákat képviselte: Megnyugtató volt számomra, hogy a katonák közül ily szép számmal jelen voltak a demonstráción, hiszen közös ügyről van szó, s ilyenkor bün passzívnak maradni. Abban bízom, hogy megmozdulásunk felkelti majd a felelős politikusok figyelmét gondjaink iránt – ellenkező esetben ugyanis nem tudjuk megtartani az állományt. Rövid távon is optimista vagyok, talán már 2009-ben emelkedik a jövedelmünk. S ha így lesz, ez többek között a mai nap sikereként könyvelhető el.

Kalocsa Zsolt hivatásos katonaként 1994 óta kötődik a Magyar Honvédséghez – a Jutáról érkezett kolléga vegyes érzelmeket táplál a rendezvény sikerével kapcsolatbanAz elmúlt másfél évtizedben megszokhattuk, hogy a fizetésünk – legalábbis számszakilag – nem lesz kevesebb. Ha a kormány valóban végrehajtja beharangozott intézkedéseit, ennek a „tradíciónak” is búcsút mondhatunk. Figyelembevéve az inflációt, s a válság különböző társadalmi hatásait, számomra elfogadhatatlanok a kormányzati lépések.  Azt várom, hogy a demonstráció hatására legalább bizonyos korrekciókat hajt végre a kabinet, így például megmarad a tizenharmadik havi külön juttatás - háromgyermekes apaként különösen érzékenyen érintené a családi költségvetést ennek a jövedelemnek az elvesztése.

A demonstráció végén Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke megköszönte a jelenlévőknek, hogy képviselték katonatársaikat is, s mint fogalmazott: a jelenlegi helyzetben részükről a közös ügy melletti kiállás, a szolidaritás kifejezése volt az egyetlen vállalható út.

Tagjaink a szaktárca jóvoltából egy forró teát is elfogyasztahattak hazaindulás előtt.  

A demonstráció után a Kormányszóvivői Iroda a következő közleményt adta ki:

A kormány ismeri és megérti a közszférában dolgozó szakszervezetek követeléseit. Ezek közül kész minden olyat teljesíteni, amely az Országgyülés által kedden elfogadott költségvetési keretszámok határán belül marad. A hetek óta tartó tárgyalások következő, december elsejei fordulóján a kormány javaslatot tesz az alacsony fizetésüek teljes kompenzációjára. A kormány kész további garanciákat vállalni a munkahelyek megőrzése érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.