2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Félezer katona tiltakozott a kormányintézkedések ellen

Hosz  |  2008. 11. 30., 01:52

A Honvédszakszervezet képviseletében mintegy félezer hivatásos és szerződéses katona jelent meg a közszolgálati dolgozók november 29-i demonstrációján. Az illetmények reálértéken tartása, valamint a tizenharmadik havi illetmények és nyugdíjak megvonása ellen tiltakozó katonák - az FRDÉSZ többi tagszervezetéhez tartozó egyenruhással közösen - a Hősök teréről vonultak a Kossuth térre. Szakszervezetünk petícióját a honvédelmi miniszternek  december 1-jén adja át Mészáros Géza elnök...

November 29-én még az Esőisten is a közszolgákat siratta. A kora délelőttre meghirdetett gyülekező helyszíne felett egybemosódott az ég, s vigasztalanul hullt alá a felhők lehangoló ajándéka. Az esőt időnként hózápor váltotta fel, de a demonstrációra érkezők kedvét a marcona természet  sem vette el. A Hősök tere ezen a szombaton olyan egyenruhásokkal telt meg, akik a saját fegyveres testületükhöz való tartozásukat ezúttal inkább csak szimbolizálni kívánták.

A Honvédszakszervezet tagjai terepszínü dzsekit öltöttek magukra, s amikor a több ezer fős tömeg elindult a Kossuth tér felé, közel hatszáz katona lépésének zaját verték vissza a patinás épületek. A közszféra munkavállalói az Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca útvonalon vonultak fegyelmezett sorokban a Kossuth térre.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság tagszervezetei és a tucatnyi támogató szakszervezet képviseletében több mint 15.000 ember, köztük mintegy félezer katona tiltakozott a kormány megszorító intézkedései és az eljásmódok ellen.

A célnál, a Parlament előtt pedig már együtt voltak mindazok, akiket rendkívül érzékenyen érintenek a kormányzat megszorító intézkedései. A Hosz tagjai sorába tartozó hivatásos és szerződéses katonák mellett tüzoltók, börtönőrök, rendőrök, vámosok, polgári védelmi- és nemzetbiztonsági dolgozók, orvosok, pedagógusok, és az őket támogató versenyszférás dolgozók, így például villamosipari-, vegyipari-, gyáripari munkavállalók is megjelentek a demonstrálók között. A LIGA versenyszférás tagszervezetei példátlanul nagy számban jelentkeztek a szolidaritási felhívásra, és az ónos eső és hideg szél ellenére együtt gyalogoltak és demonstráltak a közszférás tüntetőkkel. Így a becsült létszám délután már meghaladta a 20.000 főt.

A Himnusz hangjai után a szónokok elmondták: a kormány megszegte ígéretét, hiszen a tavalyi egyeztetéseken abban állapodott meg az érdekképviseletekkel, hogy 2009-ben legalább négy százalékkal emeli az illetményeket, februárban kétheti bért biztosít a hétszázezer közszolgának, valamint a jövő évi 13. havi juttatást - a korábbi szisztémának megfelelően - 2009 decemberében elhelyezi a dolgozók számláján. A kabinet ehelyett újabb jövedelem elvonásokat jelentett be: nominálisan befagyasztja a béreket, s felfüggeszti a 13. havi külön juttatás kifizetését is. Mindezek tükrében a közszolgálatban tizenkét százalékos reálbércsökkenésre kell számítani.

"Elfogadhatatlan, hogy elvegyék a 13. havi illetményünket, amely nem jutalom, nem prémium, hanem a törvények rendelkezései szerint a közszolgálati bérrendszerek, a munkavállalók éves keresetének szerves része" - tartalmazza a kormánynak címzett, és a Kossuth téren felolvasott petíció.

A demonstráció szervezői írásba foglalt követeléseiket – a miniszterelnöknek címezve – átadták a kancellária képviselőjének. A dokumentum hangsúlyozza, hogy ma már lehetetlen, hogy újabb elbocsátások legyenek a közszférában, mert az elmúlt két évben 80 ezret meghaladó számú munkavállalót bocsátottak el, és több mint 120 ezer álláshely szünt meg.

A tüntetésen bejelentették, hogy amennyiben követeléseiknek nem tesznek eleget, 2009. január 12-én egységes közalkalmazotti sztrájkot tartanak. A petíció átadása után a Parlament előtti demonstráció véget ért, több szakszervezet azonban minisztériumok elé vonult, hogy saját petíciójukat (A Hosz elnöke december 1-jén adja át dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszternek az általa aláírt dokumentumot - a szerk.) is átadhassák. A Hosz képviseletében megjelent katonák a Honvédelmi Minisztérium elé vonultak.

A Honvédszakszervezet irányítói mellett több aktivista, alapszervezeti vezető is fontosnak tartotta a személyes megjelenést. Grell Norbert a székesfehérvári kollégákat képviselte: Megnyugtató volt számomra, hogy a katonák közül ily szép számmal jelen voltak a demonstráción, hiszen közös ügyről van szó, s ilyenkor bün passzívnak maradni. Abban bízom, hogy megmozdulásunk felkelti majd a felelős politikusok figyelmét gondjaink iránt – ellenkező esetben ugyanis nem tudjuk megtartani az állományt. Rövid távon is optimista vagyok, talán már 2009-ben emelkedik a jövedelmünk. S ha így lesz, ez többek között a mai nap sikereként könyvelhető el.

Kalocsa Zsolt hivatásos katonaként 1994 óta kötődik a Magyar Honvédséghez – a Jutáról érkezett kolléga vegyes érzelmeket táplál a rendezvény sikerével kapcsolatbanAz elmúlt másfél évtizedben megszokhattuk, hogy a fizetésünk – legalábbis számszakilag – nem lesz kevesebb. Ha a kormány valóban végrehajtja beharangozott intézkedéseit, ennek a „tradíciónak” is búcsút mondhatunk. Figyelembevéve az inflációt, s a válság különböző társadalmi hatásait, számomra elfogadhatatlanok a kormányzati lépések.  Azt várom, hogy a demonstráció hatására legalább bizonyos korrekciókat hajt végre a kabinet, így például megmarad a tizenharmadik havi külön juttatás - háromgyermekes apaként különösen érzékenyen érintené a családi költségvetést ennek a jövedelemnek az elvesztése.

A demonstráció végén Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke megköszönte a jelenlévőknek, hogy képviselték katonatársaikat is, s mint fogalmazott: a jelenlegi helyzetben részükről a közös ügy melletti kiállás, a szolidaritás kifejezése volt az egyetlen vállalható út.

Tagjaink a szaktárca jóvoltából egy forró teát is elfogyasztahattak hazaindulás előtt.  

A demonstráció után a Kormányszóvivői Iroda a következő közleményt adta ki:

A kormány ismeri és megérti a közszférában dolgozó szakszervezetek követeléseit. Ezek közül kész minden olyat teljesíteni, amely az Országgyülés által kedden elfogadott költségvetési keretszámok határán belül marad. A hetek óta tartó tárgyalások következő, december elsejei fordulóján a kormány javaslatot tesz az alacsony fizetésüek teljes kompenzációjára. A kormány kész további garanciákat vállalni a munkahelyek megőrzése érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-12-20 12:37:46
A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum negyedik negyedéves ülését 2017. december 20-án tartotta. Az ülésen a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát dr. Kádár Pál dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője képviselte, aki egyben ellátta az ülés elnöki feladatait is.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.