2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Félezer katona tiltakozott a kormányintézkedések ellen

Hosz  |  2008. 11. 30., 01:52

A Honvédszakszervezet képviseletében mintegy félezer hivatásos és szerződéses katona jelent meg a közszolgálati dolgozók november 29-i demonstrációján. Az illetmények reálértéken tartása, valamint a tizenharmadik havi illetmények és nyugdíjak megvonása ellen tiltakozó katonák - az FRDÉSZ többi tagszervezetéhez tartozó egyenruhással közösen - a Hősök teréről vonultak a Kossuth térre. Szakszervezetünk petícióját a honvédelmi miniszternek  december 1-jén adja át Mészáros Géza elnök...

November 29-én még az Esőisten is a közszolgákat siratta. A kora délelőttre meghirdetett gyülekező helyszíne felett egybemosódott az ég, s vigasztalanul hullt alá a felhők lehangoló ajándéka. Az esőt időnként hózápor váltotta fel, de a demonstrációra érkezők kedvét a marcona természet  sem vette el. A Hősök tere ezen a szombaton olyan egyenruhásokkal telt meg, akik a saját fegyveres testületükhöz való tartozásukat ezúttal inkább csak szimbolizálni kívánták.

A Honvédszakszervezet tagjai terepszínü dzsekit öltöttek magukra, s amikor a több ezer fős tömeg elindult a Kossuth tér felé, közel hatszáz katona lépésének zaját verték vissza a patinás épületek. A közszféra munkavállalói az Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca útvonalon vonultak fegyelmezett sorokban a Kossuth térre.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság tagszervezetei és a tucatnyi támogató szakszervezet képviseletében több mint 15.000 ember, köztük mintegy félezer katona tiltakozott a kormány megszorító intézkedései és az eljásmódok ellen.

A célnál, a Parlament előtt pedig már együtt voltak mindazok, akiket rendkívül érzékenyen érintenek a kormányzat megszorító intézkedései. A Hosz tagjai sorába tartozó hivatásos és szerződéses katonák mellett tüzoltók, börtönőrök, rendőrök, vámosok, polgári védelmi- és nemzetbiztonsági dolgozók, orvosok, pedagógusok, és az őket támogató versenyszférás dolgozók, így például villamosipari-, vegyipari-, gyáripari munkavállalók is megjelentek a demonstrálók között. A LIGA versenyszférás tagszervezetei példátlanul nagy számban jelentkeztek a szolidaritási felhívásra, és az ónos eső és hideg szél ellenére együtt gyalogoltak és demonstráltak a közszférás tüntetőkkel. Így a becsült létszám délután már meghaladta a 20.000 főt.

A Himnusz hangjai után a szónokok elmondták: a kormány megszegte ígéretét, hiszen a tavalyi egyeztetéseken abban állapodott meg az érdekképviseletekkel, hogy 2009-ben legalább négy százalékkal emeli az illetményeket, februárban kétheti bért biztosít a hétszázezer közszolgának, valamint a jövő évi 13. havi juttatást - a korábbi szisztémának megfelelően - 2009 decemberében elhelyezi a dolgozók számláján. A kabinet ehelyett újabb jövedelem elvonásokat jelentett be: nominálisan befagyasztja a béreket, s felfüggeszti a 13. havi külön juttatás kifizetését is. Mindezek tükrében a közszolgálatban tizenkét százalékos reálbércsökkenésre kell számítani.

"Elfogadhatatlan, hogy elvegyék a 13. havi illetményünket, amely nem jutalom, nem prémium, hanem a törvények rendelkezései szerint a közszolgálati bérrendszerek, a munkavállalók éves keresetének szerves része" - tartalmazza a kormánynak címzett, és a Kossuth téren felolvasott petíció.

A demonstráció szervezői írásba foglalt követeléseiket – a miniszterelnöknek címezve – átadták a kancellária képviselőjének. A dokumentum hangsúlyozza, hogy ma már lehetetlen, hogy újabb elbocsátások legyenek a közszférában, mert az elmúlt két évben 80 ezret meghaladó számú munkavállalót bocsátottak el, és több mint 120 ezer álláshely szünt meg.

A tüntetésen bejelentették, hogy amennyiben követeléseiknek nem tesznek eleget, 2009. január 12-én egységes közalkalmazotti sztrájkot tartanak. A petíció átadása után a Parlament előtti demonstráció véget ért, több szakszervezet azonban minisztériumok elé vonult, hogy saját petíciójukat (A Hosz elnöke december 1-jén adja át dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszternek az általa aláírt dokumentumot - a szerk.) is átadhassák. A Hosz képviseletében megjelent katonák a Honvédelmi Minisztérium elé vonultak.

A Honvédszakszervezet irányítói mellett több aktivista, alapszervezeti vezető is fontosnak tartotta a személyes megjelenést. Grell Norbert a székesfehérvári kollégákat képviselte: Megnyugtató volt számomra, hogy a katonák közül ily szép számmal jelen voltak a demonstráción, hiszen közös ügyről van szó, s ilyenkor bün passzívnak maradni. Abban bízom, hogy megmozdulásunk felkelti majd a felelős politikusok figyelmét gondjaink iránt – ellenkező esetben ugyanis nem tudjuk megtartani az állományt. Rövid távon is optimista vagyok, talán már 2009-ben emelkedik a jövedelmünk. S ha így lesz, ez többek között a mai nap sikereként könyvelhető el.

Kalocsa Zsolt hivatásos katonaként 1994 óta kötődik a Magyar Honvédséghez – a Jutáról érkezett kolléga vegyes érzelmeket táplál a rendezvény sikerével kapcsolatbanAz elmúlt másfél évtizedben megszokhattuk, hogy a fizetésünk – legalábbis számszakilag – nem lesz kevesebb. Ha a kormány valóban végrehajtja beharangozott intézkedéseit, ennek a „tradíciónak” is búcsút mondhatunk. Figyelembevéve az inflációt, s a válság különböző társadalmi hatásait, számomra elfogadhatatlanok a kormányzati lépések.  Azt várom, hogy a demonstráció hatására legalább bizonyos korrekciókat hajt végre a kabinet, így például megmarad a tizenharmadik havi külön juttatás - háromgyermekes apaként különösen érzékenyen érintené a családi költségvetést ennek a jövedelemnek az elvesztése.

A demonstráció végén Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke megköszönte a jelenlévőknek, hogy képviselték katonatársaikat is, s mint fogalmazott: a jelenlegi helyzetben részükről a közös ügy melletti kiállás, a szolidaritás kifejezése volt az egyetlen vállalható út.

Tagjaink a szaktárca jóvoltából egy forró teát is elfogyasztahattak hazaindulás előtt.  

A demonstráció után a Kormányszóvivői Iroda a következő közleményt adta ki:

A kormány ismeri és megérti a közszférában dolgozó szakszervezetek követeléseit. Ezek közül kész minden olyat teljesíteni, amely az Országgyülés által kedden elfogadott költségvetési keretszámok határán belül marad. A hetek óta tartó tárgyalások következő, december elsejei fordulóján a kormány javaslatot tesz az alacsony fizetésüek teljes kompenzációjára. A kormány kész további garanciákat vállalni a munkahelyek megőrzése érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.