2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bajban a munkavédelem

Hosz  |  2008. 11. 29., 17:19

2008. november 26.-án a HÉF napirendjére tűzte a Magyar Honvédség munkavédelmének aktuális helyzetét. Az informális fórumon a HOSZ részéről elhangzottak a problémák és annak megoldási lehetőségei.  

Bajban a munkavédelem

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum november 26.-ai ülésének 4. napirendi pontja tárgyalta a Magyar Honvédség munkabiztonsági helyzetét. A tájékoztató anyagot az MH ÖHP Ellenőrzési Osztály Biztonságtechnikai Blokk munkavédelemmel foglalkozó kiemelt főtisztje állította össze (8 oldal), melyet az érdekeltek megkaptak. A napirendi pont tárgyalása során a munkaadói oldal részéről egyetlen szó, kiegészítés, vélemény, javaslat nem hangzott el. A miértre nagyon egyszerü a válasz. A honvédelmi tárca nincs tisztában a kialakult helyzettel, nem voltak jelen a minisztériumot képviselő szakemberek, akik magyarázattal szolgálhattak volna a munkabiztonság kialakult helyzetére.

De vajon vannak, akik a választ meg tudják adni?

Bizonyságot nyert, hogy a HÉF csakis informális szerepet tölthet, be, és nem tud problémákat megoldani. Erre csak szakmai alapon szervezett bizottság lenne képes, melyet a 21/2000. HM rendelet Munkavédelmi Bizottság néven nevesít, de a tárca képtelen volt ezt nyolc év alatt létrehozni. A munkavédelmet az MH-ban már csak a katonás rend tartja össze.

Az értékelés alapján kijelenthető, hogy a munkavédelem az eltelt években nem hogy javult, hanem rosszabb lett.

Az állományilletékes parancsnokok (munkáltatók) kimerítik a Mvt. 82. § (1) bekezdésében rögzített súlyos veszélyeztetést a beosztott állománnyal (munkavállalók) szemben, ha a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztetik, különösen:

-         a munkavédelmi üzembe helyezések elmulasztásával,

-         az időszakos biztonsági felülvizsgálatok elmulasztásával,

-         -a soron kívüli ellenőrzések elmulasztásával,

-         az I. veszélyességi osztályba sorolt tevékenységet végzőknél a kockázatértékelés elmulasztásával,

-         -a szükséges biztonsági berendezések, egyéni védőeszközök müködésképtelensége, illetve hiányával…stb.

A nem fegyveres szférában a mulasztókkal szemben a Munkavédelmi törvény munkavédelmi bírság kiszabását helyezi kilátásba, melynek összege 50 ezertől, 10 millió forintig terjed. Nagy szerencséje a honvédelmi tárcának, hogy a civil kontroll (OMMF) nem érvényesül. Ellenben van egy hivatal (HM KEHH), melyet a miniszter azért hozott létre, hogy saját szervezetét ellenőrizze. Ez kicsit nem összeférhetetlen?

Mi a teendő:

  El kell dönteni ki a felelős HM szinten a munkavédelemért.

  Létre kell hozni HM-HVK szintü felügyeleti szervet.

  Létre kell hozni egy szakmai bizottságot, mely képes meghatározni a teendőket, kidolgozni egy Intézkedési Tervet feladatokkal, felelősökkel, határidővel.

  Feltételrendszert kell biztosítani a végrehajtáshoz.

  A bizottság vezetője csak, és kizárólag olyan beosztású személy lehet, aki INTÉZKEDŐ KÉPES.

  Az állományilletékes parancsnokok (munkáltatók) fejében rendet kell tenni. Meg kell őket tanítani, hogy mi a teendőjük a munkavédelemmel kapcsolatban a saját katonai szervezetük vonatkozásában. Ezt követően képessé válnak a szervezet munkavédelmi irányítójává.

  A meglévő munkavédelmi tiszteket, megbízottakat meg kell becsülni, a helyükön kell kezelni. Szakmai fejlődésüket elő kell segíteni. A munkavédelmi szakembernek ott kell lennie a parancsnoki értekezleteken, a parancsnokon keresztül feladatot kell szabnia, és azt vissza kell ellenőriznie.

A 21/2000-es HM rendeletet felváltó jogszabály nem tölti, nem töltheti be megfelelően a szerepét, ha nem lesz olyan személyi háttér a rendszerben, aki hatékonyan, szakmailag megalapozottan meg tudja tervezni, szervezni, végre tudja hajtani a munkavédelem sokrétü feladatait.

A céljai közösek mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalnak. Ez pedig a munkabalesetek és a foglalkozási eredetü megbetegedések megelőzése. A Honvédszakszervezet eddig sem élt a jogszabályban biztosított azon jogával, mely a munkáltató parancsnokok ellen irányult volna. A munkavédelmi segítő bejárások alkalmával felhívta a parancsnokok figyelmét a problémákra, melyek általában nem kerültek megoldásra. Az objektivitás jegyében meg kell említeni azt a tényt a parancsnokok védelmében, hogy ellentmondás tapasztalható a jogszabályban előírt kötelezettségük, és a rendelkezésre álló feltételrendszer között. Vagyis a munkavédelemnek nem áll rendelkezésre önálló költségvetés, így a munkavédelmi tiszt rá van utalva a logisztikai szolgálati ágakra. A logisztikai szolgálat monopol helyzetét ezen a területen célszerü csorbítani.

Egy példa az együtt nem müködésre. Az egyéni védőeszközök tervezését és beszerzését a ruházati szolgálati ág hajtja végre, nem kikérve a munkavédelmi tiszt és orvos véleményét annak ellenére, hogy az egyéni védőeszköz meghatározásának módja munkabiztonsági és munka-egészségügyi szaktevékenységnek minősül.

Érvényesülni kellene a szubszidiaritás elvének, miszerint a döntést azon a legalacsonyabb szinten kell meghozni, ahol az optimális informáltság, a döntési felelősség és a döntések hatásainak következményei a legjobban láthatóak és érvényesíthetők. Magyarul, a problémákat a keletkezés helyén kell kezelni.

Még egy lényeges dolog. Még senkit nem vontak felelősségre azért, mert az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi, és szervezési feltételeit nem biztosította!

A Honvédszakszervezet minden lehetséges eszközével támogatja a munkavédelem jelenlegi állapotából való pozitív irányú előremozdulást.

Budapest 2008. november 28.

Németh Péter nyá. mk. alezredes

HOSZ munkavédelmi tanácsadó

Email: nemethp@hsz.hu

Tel.: 70/334-9795

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-12-20 12:37:46
A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum negyedik negyedéves ülését 2017. december 20-án tartotta. Az ülésen a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát dr. Kádár Pál dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője képviselte, aki egyben ellátta az ülés elnöki feladatait is.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.