2024. 03. 29. péntek
Auguszta
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Június 22-re demonstrációt hirdettünk

Hosz  |  2009. 06. 09., 16:42

A június 9-i tiltakozó nagygyűlést követően sajtótájékoztatón jelentette be Mészáros Géza elnök, hogy június 22-én - a katonákat érintő megszorító intézkedések elleni tiltakozás jeléül - figyelmeztető demonstrációt tartanak a hivatásos és szerződéses katonák. Az eseményen dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök mellett a holland AFMP FNV vezető tisztségviselői, Wim van den Burg elnök és Ton de Zeeuw alelnök is megjelent...

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány megszorító intézkedései ellen demonstrációt hirdet a Honvédszakszervezet június 22-ére, a fővárosi Kossuth térre. Azért tiltakozunk, mert az intézkedések mintegy 30 százalékos bércsökkenést jelentenek a számunkra - közölte érdekképviseletünk elnöke. Mészáros Géza elmondta: a mintegy 12 ezres tagságú, reprezentatív szakszervezet a többi között azt várja a kormánytól, hogy módosítsa a közszféra terheit növelő törvénymódosítási javaslatát és vonja vissza a 13. havi juttatás megvonásáról szóló kezdeményezését. Az érdekképviselet tiltakozik a cafetéria és más - eddig kedvezményes - juttatások megadóztatása ellen is.

A szakszervezet elnöke hozzátette: a lakástámogatás, az egyenruha-térítés és az étkezési utalvány jelentős része nem illetményen kívüli juttatás, hanem a szolgálat teljesítésének feltétele. Tiltakozunk továbbá a gyermekneveléshez kötődő juttatások csökkentése és a családokra háruló terhek növelése ellen - tette hozzá.

Mint a sajtótájékoztatón kiosztott petícióból - amelyet eljuttattak a kormányzat mellett a politikai pártoknak és a honvédelemmel foglalkozó bizottságoknak is - kiderült: "a katonák jelentős része helyzetét kilátástalannak, reménytelennek ítéli meg, ami magában hordozza a morális válság lehetőségét. A közel 3000 fős létszámhiány - amin a honvédség évek óta nem tud úrrá lenni - kézzelfoghatóvá teszi a vonzó- és megtartó erő hiányát" - olvasható.

Wim van den Burg, a Honvédszakszervezet holland társszervezetének, a AFMP-FNV elnöke, aki hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra, a sajtótájékoztatón elmondta: minden rendelkezésre álló eszközzel támogatják a meghirdetett demonstrációt, mert a katonák megérdemlik az igazságos elbánást, különösen amiatt, hogy a társadalom egyre többet vár el tőlük. Nagyon rossz jelzés a nemzetközi közösség számára, ha a kollegák jövedelme csökken - mondta a Wim van den Burg, hozzátéve, hogy elfogadhatatlan a 30 százalékos jövedelemcsökkenés.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.