2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyenruhás demonstráció előtt: Tiltakozó gyűlésen az alapszervezeti és csoportvezetők

Hosz  |  2009. 06. 09., 17:03

A Hosz történetében példátlan tanácskozásra gyülekeztek június 9-én az érdekvédelmi szervezet irányítói, az országos választmány tagjai, az alapszervezeti- és csoportvezetők, s annak is volt némi üzenetértéke, hogy minderre a Liga konföderáció székházában került sor. Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke tájékoztatójában elmondta: a június 2-i elnökségi ülés demonstrációs bizottsággá alakult, s felhívással fordult az Országgyűlés tisztségviselőihez ,– a frakcióvezetőkhöz, az illetékes parlamenti bizottságok elnökeihez – a szakminiszterhez,  a miniszterelnökhöz, valamint a helyőrséggel bíró települések polgármestereihez...

Elhangzott, hogy a magyar katonák mindig megfontoltan cselekednek – így történik most is, amikor a nyilvánosság előtt jelentik ki, hogy nem kívánnak többé az újabb és újabb megszorító intézkedések ismételt vesztesei lenni.

A petícióban megfogalmazták, hogy a tízezer aktív, s a mintegy kétezer nyugállományú katona nem türheti tovább, hogy szerzett jogaiktól megfosszák, s jövedelmük értéke hét év alatt akár 30%-kal is csökkenjen. A Honvédszakszervezet tiltakozik a tagok – és így az egész katonaállomány - illetményeit és juttatásait sújtó megszorításokkal szemben:

 - a 13. havi juttatás, illetve a helyette részlegesen folyósított kereset – illetmény – kiegészítés megvonása, illetve további csökkentése ellen,

- az illetményen kívüli juttatás – cafetéria – és más, eddig kedvezményben részesülő juttatási forma tehermentességének megszüntetése ellen,

- a katonák esetében nem szociális, hanem a szolgálati érdek teljesülése érdekében megállapított juttatásokhoz – lakáscélú munkáltatói támogatás, lakhatási- és egyenruha költségtérítés, hideg/meleg étkezési utalvány  - kötődő kedvezmények felszámolása ellen,

 - az öngondoskodási intézményekhez nyújtható munkáltatói támogatások – önkéntes kölcsönös egészségpénztári és nyugdíjpénztári munkáltatói tagdíj-kiegészítés – és a jóléti célú cafetéria elemek  - dolgozó pihenése a szaktárcához tartozó üdülőben , iskolakezdési támogatás – tehermentességének felszámolása ellen,

 - a gyermekvállaláshoz, az anyasághoz és a gyermekneveléshez kötődő juttatások csökkentése, a családokra háruló terhek növelése ellen,

 - az ellen, hogy egyre több munkáért egyre kevesebb illetményt fizessenek.

A Hosz elnöke hangsúlyozta: a szakszervezet mindig kiállt a katonák érdekeinek védelmében, s ha ez a petíció itthon visszhangtalan marad a kormányzat részéről, nemzetközi szinten is fellépnek, s e téren számíthatnak az Euromil támogatására is.

Kérdésekre válaszolva Szincsák Gyula alelnök kiemelte: a tárgyalások minimum célját a minisztérium jelölte ki azzal, hogy elvette a korábban szerzett jogokat - ennek ellenére meg lehet találni a közös pontokat a kompromisszumra. Jelezte, hogy a Hosz vezetői ismerik a katonák által is a legfontosabb kérdésekként kezelt prioritásokat.

Dr. Heiling Ottó alelnök jogi összefüggéseket és a Hosz eddigi lépéseit vázolta fel, s beszédében bemutatta azt a folyamatot, amely eddig az elkeserítő helyzetig juttatta a katonatársadalmat.

A hozzászólások nem vonták kétségbe a tiltakozás szükségességét, sőt megerősítették annak fontosságát. Dr. Ujfaludi Zoltán, a Honvédszakszervezet főtitkára egyenruhás részvételre buzdította a gyülés résztvevőit, s felkérte őket: környezetükben ismertessék a demonstráció súlyát és fontosságát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hosz mindent megtesz annak érdekében, hogy a tiltakozó akción megjelenő katonákat emiatt ne érje munkahelyi sérelem. A szolidaritás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: minél többen képviseljük a kollégákat, szavunknak annál nagyobb jelentősége lesz a döntéshozók körében.  

Ehhez a gondolatmenethez csatlakozott Wim van den Burg, a holland testvérszervezet Magyarországon tartózkodó elnöke is. Mint mondta: a csend nem segít, akcióra, tiltakozásra van szükség – lehetetlen ugyanis olyan gazdasági helyzet, hogy mindig a katonák fizessék meg a megszorítások árát.

A gyülésen arról is határoztak a Honvédszakszervezet irányítói, hogy június 22-én, a Parlament előtti demonstrációval is megerősítik a petícióban foglalt követeléseiket – a tiltakozó akcióra egyenruhában – fakultatív módon egyen pólóban - kerül sor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.