2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyenruhás demonstráció előtt: Tiltakozó gyűlésen az alapszervezeti és csoportvezetők

Hosz  |  2009. 06. 09., 17:03

A Hosz történetében példátlan tanácskozásra gyülekeztek június 9-én az érdekvédelmi szervezet irányítói, az országos választmány tagjai, az alapszervezeti- és csoportvezetők, s annak is volt némi üzenetértéke, hogy minderre a Liga konföderáció székházában került sor. Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke tájékoztatójában elmondta: a június 2-i elnökségi ülés demonstrációs bizottsággá alakult, s felhívással fordult az Országgyűlés tisztségviselőihez ,– a frakcióvezetőkhöz, az illetékes parlamenti bizottságok elnökeihez – a szakminiszterhez,  a miniszterelnökhöz, valamint a helyőrséggel bíró települések polgármestereihez...

Elhangzott, hogy a magyar katonák mindig megfontoltan cselekednek – így történik most is, amikor a nyilvánosság előtt jelentik ki, hogy nem kívánnak többé az újabb és újabb megszorító intézkedések ismételt vesztesei lenni.

A petícióban megfogalmazták, hogy a tízezer aktív, s a mintegy kétezer nyugállományú katona nem türheti tovább, hogy szerzett jogaiktól megfosszák, s jövedelmük értéke hét év alatt akár 30%-kal is csökkenjen. A Honvédszakszervezet tiltakozik a tagok – és így az egész katonaállomány - illetményeit és juttatásait sújtó megszorításokkal szemben:

 - a 13. havi juttatás, illetve a helyette részlegesen folyósított kereset – illetmény – kiegészítés megvonása, illetve további csökkentése ellen,

- az illetményen kívüli juttatás – cafetéria – és más, eddig kedvezményben részesülő juttatási forma tehermentességének megszüntetése ellen,

- a katonák esetében nem szociális, hanem a szolgálati érdek teljesülése érdekében megállapított juttatásokhoz – lakáscélú munkáltatói támogatás, lakhatási- és egyenruha költségtérítés, hideg/meleg étkezési utalvány  - kötődő kedvezmények felszámolása ellen,

 - az öngondoskodási intézményekhez nyújtható munkáltatói támogatások – önkéntes kölcsönös egészségpénztári és nyugdíjpénztári munkáltatói tagdíj-kiegészítés – és a jóléti célú cafetéria elemek  - dolgozó pihenése a szaktárcához tartozó üdülőben , iskolakezdési támogatás – tehermentességének felszámolása ellen,

 - a gyermekvállaláshoz, az anyasághoz és a gyermekneveléshez kötődő juttatások csökkentése, a családokra háruló terhek növelése ellen,

 - az ellen, hogy egyre több munkáért egyre kevesebb illetményt fizessenek.

A Hosz elnöke hangsúlyozta: a szakszervezet mindig kiállt a katonák érdekeinek védelmében, s ha ez a petíció itthon visszhangtalan marad a kormányzat részéről, nemzetközi szinten is fellépnek, s e téren számíthatnak az Euromil támogatására is.

Kérdésekre válaszolva Szincsák Gyula alelnök kiemelte: a tárgyalások minimum célját a minisztérium jelölte ki azzal, hogy elvette a korábban szerzett jogokat - ennek ellenére meg lehet találni a közös pontokat a kompromisszumra. Jelezte, hogy a Hosz vezetői ismerik a katonák által is a legfontosabb kérdésekként kezelt prioritásokat.

Dr. Heiling Ottó alelnök jogi összefüggéseket és a Hosz eddigi lépéseit vázolta fel, s beszédében bemutatta azt a folyamatot, amely eddig az elkeserítő helyzetig juttatta a katonatársadalmat.

A hozzászólások nem vonták kétségbe a tiltakozás szükségességét, sőt megerősítették annak fontosságát. Dr. Ujfaludi Zoltán, a Honvédszakszervezet főtitkára egyenruhás részvételre buzdította a gyülés résztvevőit, s felkérte őket: környezetükben ismertessék a demonstráció súlyát és fontosságát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hosz mindent megtesz annak érdekében, hogy a tiltakozó akción megjelenő katonákat emiatt ne érje munkahelyi sérelem. A szolidaritás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: minél többen képviseljük a kollégákat, szavunknak annál nagyobb jelentősége lesz a döntéshozók körében.  

Ehhez a gondolatmenethez csatlakozott Wim van den Burg, a holland testvérszervezet Magyarországon tartózkodó elnöke is. Mint mondta: a csend nem segít, akcióra, tiltakozásra van szükség – lehetetlen ugyanis olyan gazdasági helyzet, hogy mindig a katonák fizessék meg a megszorítások árát.

A gyülésen arról is határoztak a Honvédszakszervezet irányítói, hogy június 22-én, a Parlament előtti demonstrációval is megerősítik a petícióban foglalt követeléseiket – a tiltakozó akcióra egyenruhában – fakultatív módon egyen pólóban - kerül sor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.