2018. 03. 22. csütörtök
Beáta, Izolda
: 311 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megtartjuk a figyelmeztető demonstrációt!

Hosz  |  2009. 06. 19., 15:13

Lázas készülődéssel, valamint tárgyalások sorozatával telt figyelmeztető demonstrációnk előtti utolsó munkanap. Szakszervezetünk vezető tisztségviselői előbb a Honvéd Vezérkar főnökével és helyettesével, majd a minisztérium államtitkárával is tárgyalásokat folytattak. Mivel továbbra is fennállnak a tiltakozásunkat kiváltó körülményei, demonstrációs bizottságunk úgy döntött, hogy megtartjuk a június 22-i figyelmeztető demonstrációt..

A Honvédszakszervezet petíciója, illetve követelései volt a témája annak a tárgyalásnak, amelyet dr. Vadai Ágnes államtitkárral folytatott Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök.

A katonák illetmény-pozíciója hosszú évek tartó további romlásának megakadályozása érdekében szakszervezetünk tárgyalódelegációja az elnökség által elfogadott elvárásokkal állt elő:

1. Követeljük a 13. havi illetmény helyett folyósított kereset-kiegészítés mértékének fenntartását a 2009-es esztendő második felében is. Nem tudjuk elfogadni az adósávhatárok változása okozta többletet, úgy a 13. havi illetmény kompenzációjaként, hogy közben a kereset-csökkentő intézkedések (Áfa, jövedéki adó, infláció) nem kerülnek figyelembevételre. Méltánytalannak tartjuk, hogy a közszféra esetében kompenzációként, míg másutt többletként jelentkezik.

2. A veszteségek mérséklése céljából az érvényben lévő kereset-megállapodásban szereplő illetményen kívüli juttatások (keresetpótló elemek) kifizetésének mértékére és idejére a HM konkrét ajánlatot tegyen!

3. A katonai szervezetek kapják meg azon forrásokat, amelyek a túlszolgálatok kifizetésének fedezetét biztosítják, egyúttal ezzel azt teljesítve, hogy a váltásos munkarendben dolgozók heti szolgálatteljesítési ideje a tavalyi mértékre álljon vissza.

A Hosz ebben a kérdésben a HM határozott szándékának kinyilvánítását kérte arra, hogy a Hjt. várhatóan szeptemberi módosításakor a szolgálat-teljesítési idővel foglalkozó fejezetben az EU-s irányelvek figyelembe vételével módosításokat kezdeményez.

4. A Hosz a kafetéria elemek adó és járulék-kötelezettségeivel nem ért egyet. Elvárja, hogy a szolgálati kötelmekkel összefüggő elemek (lakhatás, élelmezés, ruházat) adómentességének megőrzése érdekében a HM tárca járjon el.

            Ezeken túlmenően a tárca vállaljon kötelezettséget az illetménypozíciók 2002. évi reálszintre - belátható időn belül - történő felzárkóztatására.

            Az államtitkár asszony kitért a konkrét követelések azonnali tárgyalása elől. Többek között elmondta, a HM KPÜ statisztikai számításai szerint a folyamatban lévő módosítások nem érintik érdemileg a katonák keresetét, a HM tárca a megállapodásból fakadó kötelezettségeit teljesíti, szerinte a megállapodás teljesülését csak az év végén lehet megvizsgálni. Az államtitkár javaslatot tett, hogy a konkrét kérdésekben és a helyzet áttekintésére további szakértői egyeztetéseket folytassunk.

            Mivel az előzőekben felsorolt kérdésekben konkrét kötelezettségvállalás a tárca részéről nem történt, valamint a Petícióban foglalt problémák megoldása továbbra sem körvonalazódik, a Demonstrációs Bizottság nem látott alapot a demonstráció esetleges felfüggesztésére. Az egyeztetések a demonstráció utáni napokban folytatódnak.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ezt követően a HM HVK főnökével, Tömböl László mérnök vezérezredessel és helyettesével, Mikita János mérnök altábornaggyal is egyeztettek a Hosz vezetői. Mivel a katonák demonstráción történő egyenruha viseléséről szóló meglehetősen eltérő álláspontok nem közeledtek egymáshoz, és mert az MH ÖHP parancsnoka által kiadott intézkedés gyakorlatilag megtiltotta a hadi gyakorló öltözet viselését. A Honvédszakszervezet ezen korlátozás ellen tiltakozik és tiltakozni fog, mivel álláspontunk szerint a törvényi rendelkezések értelmében csak politikai rendezvényen való megjelenés tiltható. Mivel a katonáknak ezirányú magatartásukkal követniük kell az érvényben lévő intézkedéseket, demonstrációs bizottságunk úgy döntött, hogy a problémák elkerülése érdekében a megjelenők öltözete a szakszervezetünk által biztosított egyenpoló és sapka lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018-03-02 11:45:32
Február utolsó hetére rekord hideget jeleznek a meteorológusok. A hideg idő kötelezettséget ró a munkáltatókra: plusz pihenőidőt, fűtést, meleg teát, védőruházatot, sőt adott esetben munka alóli felmentést is biztosítaniuk kell a munkavállalók számára. A munkavállaló ugyanis csak a munkaerejét bocsátja bérfizetés ellenében a munkáltató rendelkezésére, és nem az egészségét.
2018-03-02 11:42:50
Már 70 000 tagkártya van a LIGA Szakszervezetek tagjainál - tudtuk meg Balázs Norbert szolgáltatási koordinátortól. Kollégánk, Trembulyák Péter pedig a kedvezményes üzemanyagvásárlásra szolgáló MOL kártyák igényléséről oszt meg hasznos tudnivalókat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A második negyedévben befejeződik a Mi-38T tesztfázisa és az év végéig sor kerül az első példány átadására a megrendelő, az Orosz Védelmi Minisztérium számára.