2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megtartjuk a figyelmeztető demonstrációt!

Hosz  |  2009. 06. 19., 15:13

Lázas készülődéssel, valamint tárgyalások sorozatával telt figyelmeztető demonstrációnk előtti utolsó munkanap. Szakszervezetünk vezető tisztségviselői előbb a Honvéd Vezérkar főnökével és helyettesével, majd a minisztérium államtitkárával is tárgyalásokat folytattak. Mivel továbbra is fennállnak a tiltakozásunkat kiváltó körülményei, demonstrációs bizottságunk úgy döntött, hogy megtartjuk a június 22-i figyelmeztető demonstrációt..

A Honvédszakszervezet petíciója, illetve követelései volt a témája annak a tárgyalásnak, amelyet dr. Vadai Ágnes államtitkárral folytatott Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök.

A katonák illetmény-pozíciója hosszú évek tartó további romlásának megakadályozása érdekében szakszervezetünk tárgyalódelegációja az elnökség által elfogadott elvárásokkal állt elő:

1. Követeljük a 13. havi illetmény helyett folyósított kereset-kiegészítés mértékének fenntartását a 2009-es esztendő második felében is. Nem tudjuk elfogadni az adósávhatárok változása okozta többletet, úgy a 13. havi illetmény kompenzációjaként, hogy közben a kereset-csökkentő intézkedések (Áfa, jövedéki adó, infláció) nem kerülnek figyelembevételre. Méltánytalannak tartjuk, hogy a közszféra esetében kompenzációként, míg másutt többletként jelentkezik.

2. A veszteségek mérséklése céljából az érvényben lévő kereset-megállapodásban szereplő illetményen kívüli juttatások (keresetpótló elemek) kifizetésének mértékére és idejére a HM konkrét ajánlatot tegyen!

3. A katonai szervezetek kapják meg azon forrásokat, amelyek a túlszolgálatok kifizetésének fedezetét biztosítják, egyúttal ezzel azt teljesítve, hogy a váltásos munkarendben dolgozók heti szolgálatteljesítési ideje a tavalyi mértékre álljon vissza.

A Hosz ebben a kérdésben a HM határozott szándékának kinyilvánítását kérte arra, hogy a Hjt. várhatóan szeptemberi módosításakor a szolgálat-teljesítési idővel foglalkozó fejezetben az EU-s irányelvek figyelembe vételével módosításokat kezdeményez.

4. A Hosz a kafetéria elemek adó és járulék-kötelezettségeivel nem ért egyet. Elvárja, hogy a szolgálati kötelmekkel összefüggő elemek (lakhatás, élelmezés, ruházat) adómentességének megőrzése érdekében a HM tárca járjon el.

            Ezeken túlmenően a tárca vállaljon kötelezettséget az illetménypozíciók 2002. évi reálszintre - belátható időn belül - történő felzárkóztatására.

            Az államtitkár asszony kitért a konkrét követelések azonnali tárgyalása elől. Többek között elmondta, a HM KPÜ statisztikai számításai szerint a folyamatban lévő módosítások nem érintik érdemileg a katonák keresetét, a HM tárca a megállapodásból fakadó kötelezettségeit teljesíti, szerinte a megállapodás teljesülését csak az év végén lehet megvizsgálni. Az államtitkár javaslatot tett, hogy a konkrét kérdésekben és a helyzet áttekintésére további szakértői egyeztetéseket folytassunk.

            Mivel az előzőekben felsorolt kérdésekben konkrét kötelezettségvállalás a tárca részéről nem történt, valamint a Petícióban foglalt problémák megoldása továbbra sem körvonalazódik, a Demonstrációs Bizottság nem látott alapot a demonstráció esetleges felfüggesztésére. Az egyeztetések a demonstráció utáni napokban folytatódnak.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ezt követően a HM HVK főnökével, Tömböl László mérnök vezérezredessel és helyettesével, Mikita János mérnök altábornaggyal is egyeztettek a Hosz vezetői. Mivel a katonák demonstráción történő egyenruha viseléséről szóló meglehetősen eltérő álláspontok nem közeledtek egymáshoz, és mert az MH ÖHP parancsnoka által kiadott intézkedés gyakorlatilag megtiltotta a hadi gyakorló öltözet viselését. A Honvédszakszervezet ezen korlátozás ellen tiltakozik és tiltakozni fog, mivel álláspontunk szerint a törvényi rendelkezések értelmében csak politikai rendezvényen való megjelenés tiltható. Mivel a katonáknak ezirányú magatartásukkal követniük kell az érvényben lévő intézkedéseket, demonstrációs bizottságunk úgy döntött, hogy a problémák elkerülése érdekében a megjelenők öltözete a szakszervezetünk által biztosított egyenpoló és sapka lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.