2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megtartjuk a figyelmeztető demonstrációt!

Hosz  |  2009. 06. 19., 15:13

Lázas készülődéssel, valamint tárgyalások sorozatával telt figyelmeztető demonstrációnk előtti utolsó munkanap. Szakszervezetünk vezető tisztségviselői előbb a Honvéd Vezérkar főnökével és helyettesével, majd a minisztérium államtitkárával is tárgyalásokat folytattak. Mivel továbbra is fennállnak a tiltakozásunkat kiváltó körülményei, demonstrációs bizottságunk úgy döntött, hogy megtartjuk a június 22-i figyelmeztető demonstrációt..

A Honvédszakszervezet petíciója, illetve követelései volt a témája annak a tárgyalásnak, amelyet dr. Vadai Ágnes államtitkárral folytatott Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök.

A katonák illetmény-pozíciója hosszú évek tartó további romlásának megakadályozása érdekében szakszervezetünk tárgyalódelegációja az elnökség által elfogadott elvárásokkal állt elő:

1. Követeljük a 13. havi illetmény helyett folyósított kereset-kiegészítés mértékének fenntartását a 2009-es esztendő második felében is. Nem tudjuk elfogadni az adósávhatárok változása okozta többletet, úgy a 13. havi illetmény kompenzációjaként, hogy közben a kereset-csökkentő intézkedések (Áfa, jövedéki adó, infláció) nem kerülnek figyelembevételre. Méltánytalannak tartjuk, hogy a közszféra esetében kompenzációként, míg másutt többletként jelentkezik.

2. A veszteségek mérséklése céljából az érvényben lévő kereset-megállapodásban szereplő illetményen kívüli juttatások (keresetpótló elemek) kifizetésének mértékére és idejére a HM konkrét ajánlatot tegyen!

3. A katonai szervezetek kapják meg azon forrásokat, amelyek a túlszolgálatok kifizetésének fedezetét biztosítják, egyúttal ezzel azt teljesítve, hogy a váltásos munkarendben dolgozók heti szolgálatteljesítési ideje a tavalyi mértékre álljon vissza.

A Hosz ebben a kérdésben a HM határozott szándékának kinyilvánítását kérte arra, hogy a Hjt. várhatóan szeptemberi módosításakor a szolgálat-teljesítési idővel foglalkozó fejezetben az EU-s irányelvek figyelembe vételével módosításokat kezdeményez.

4. A Hosz a kafetéria elemek adó és járulék-kötelezettségeivel nem ért egyet. Elvárja, hogy a szolgálati kötelmekkel összefüggő elemek (lakhatás, élelmezés, ruházat) adómentességének megőrzése érdekében a HM tárca járjon el.

            Ezeken túlmenően a tárca vállaljon kötelezettséget az illetménypozíciók 2002. évi reálszintre - belátható időn belül - történő felzárkóztatására.

            Az államtitkár asszony kitért a konkrét követelések azonnali tárgyalása elől. Többek között elmondta, a HM KPÜ statisztikai számításai szerint a folyamatban lévő módosítások nem érintik érdemileg a katonák keresetét, a HM tárca a megállapodásból fakadó kötelezettségeit teljesíti, szerinte a megállapodás teljesülését csak az év végén lehet megvizsgálni. Az államtitkár javaslatot tett, hogy a konkrét kérdésekben és a helyzet áttekintésére további szakértői egyeztetéseket folytassunk.

            Mivel az előzőekben felsorolt kérdésekben konkrét kötelezettségvállalás a tárca részéről nem történt, valamint a Petícióban foglalt problémák megoldása továbbra sem körvonalazódik, a Demonstrációs Bizottság nem látott alapot a demonstráció esetleges felfüggesztésére. Az egyeztetések a demonstráció utáni napokban folytatódnak.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ezt követően a HM HVK főnökével, Tömböl László mérnök vezérezredessel és helyettesével, Mikita János mérnök altábornaggyal is egyeztettek a Hosz vezetői. Mivel a katonák demonstráción történő egyenruha viseléséről szóló meglehetősen eltérő álláspontok nem közeledtek egymáshoz, és mert az MH ÖHP parancsnoka által kiadott intézkedés gyakorlatilag megtiltotta a hadi gyakorló öltözet viselését. A Honvédszakszervezet ezen korlátozás ellen tiltakozik és tiltakozni fog, mivel álláspontunk szerint a törvényi rendelkezések értelmében csak politikai rendezvényen való megjelenés tiltható. Mivel a katonáknak ezirányú magatartásukkal követniük kell az érvényben lévő intézkedéseket, demonstrációs bizottságunk úgy döntött, hogy a problémák elkerülése érdekében a megjelenők öltözete a szakszervezetünk által biztosított egyenpoló és sapka lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.