2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Történelmi demonstráció a Kossuth téren

Hosz  |  2009. 06. 22., 22:04

Szapora dobpergés verte fel az eső áztatta belváros csendjét június 22-én, a kora délutáni órákban. Pontos és hangos volt a ritmus - mintegy hétszáz katona menetelésének ütemét szabta meg. A maga nemében történelmi demonstráció látványa sem volt hétköznapi a Parlament környékén sétáló emberek számára: egyenruhában vagy terepszínű felsőben, Honvédszakszervezet felirattal érkeztek a demonstrálók a magyar törvényhozás épülete elé, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a katonákat sújtó újabb megszorítások ellen. A menet élén a Hosz elnöke és két alelnöke – Mészáros Géza, dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula – haladt, majd elfoglalták helyüket a Kossuth téren felállított emelvényen...

A fegyelmezett demonstrálók között felfedezhettük a Liga Szakszervezetek, az FRDÉSZ, illetve tagszervezetei: a Rendészeti Védegylet (RVE), a Polgárivédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ), a Hivatásos Tüzoltók Független Szakszervezete és a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) delegáltjait is. Az esemény narrátora, dr. Bőzsöny Ferenc köszöntő szavai után felsorolta mindazon helyőrségeket, melyekből katonák érkeztek a demonstrációra, majd a tizenkétezer Hosz tag nevében szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza szólalt fel.

- Az Országház előtt a katona mindig meghatottan áll, hiszen szinte valamennyien itt mondtuk el az eskü szövegét - itt fogadtuk meg, hogy akár életünk feláldozásával is megvédjük hazánkat. Mi, katonák nem lettünk hütlenek adott szavunkhoz, hiszen természeti katasztrófák idején mindig számíthatott ránk a civil társadalom – védtük életüket, vagyonukat árvizek idején. Úgy gondolom: feladataink ellátása során kiemelkedő teljesítményt nyújtottunk, s ezért büszke lehet ránk az ország.

Nehéz időkben törvényszerünek tartjuk, hogy a katonákat is elérik a társadalmat foglalkoztató gondok - ezért elfogadjuk, hogy mi sem maradhatunk ki a válság kezelésének negatív hatásai alól. Azt viszont jogosan várjuk el, hogy a terheket arányosan viseljük, s mivel mi alapvető állampolgári jogainkról mondtunk le, ennek megfelelő kompenzációt várunk. Nem kívánunk mást, csak annyival legyen könnyebb az életünk, mint amennyivel többet teszünk le a közös asztalra. A katona óv és véd – ezért pedig megbecsülés jár a kormányzat részéről. Nem kívánunk mást, csak azt, hogy biztos legyen a  megélhetésünk, ne legyen egzisztenciális gondunk. Nem kívánunk mást, csak azt, hogy a szolgálat ellátásához szükséges feltételeket – étkezés, ruházat, lakástámogatás – a kormányzat biztosítsa, s gondoskodjon a keresetek felzárkóztatásáról, hiszen hét év alatt közel harminc százalékkal csökkent a jövedelmünk. Céljaink elérése érdekében folytatjuk tárgyalásainkat a tárcával, s ezeken a tizenharmadik havi bér kompenzációja és a kafetéria rendszer adóterheinek állami átvállalása is napirenden lesz. Köszönöm, hogy eljöttetek – mondta befejezésül az elnök - köszönöm, hogy a katonatársadalom problémáinak súlyát jelenlétetekkel felvállaltátok.

A demonstráció további szónokainak sorát Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta: bajban társakra van szükség, s most valóban kritikus helyzet állt elő a katonák körében. Jelezte: az FRDÉSZ és a Liga konföderáció a jövőben is a leghatározottabban képviseli a bértárgyalásokon a katonák érdekeit – remélhetőleg sikerrel.

Az Euromil vezetői nyílt levelet intéztek a magyar kormányhoz és a Hosz tagjaihoz - ennek felolvasása után a 110 esztendős holland társszervezet, az AFMP FNV elnöke, Wim van den Burg videoüzenetét tekinthette meg a demonstráló tömeg. A 4X3 méteres ledfalon bejátszott képüzenetet követően több társ érdekvédelmi szervezet képviselője, így előbb Talabér Zoltán a PVDÉSz elnöke,

majd Katus Károly, az RVE elnöke személyesen is kifejezte szolidaritását. 

Ezt követően a kormánynak és a honvédelmi tárcának címzett petíció elfogadásával folytatódott a demonstráció. A katonák kívánságait tartalmazó beadványt Szollár Domokos kormányszóvivő, illetve Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs és toborzó főosztályvezetője vette át Mészáros Gézától.

A tiltakozó gyülésen a Hosz aktív tagjai mellett nyugdíjas katonák is megjelentek. Szabó István szerint nincs hivatásos, szerződéses vagy inaktív státusz - ha baj van, csak egy kategóriáról, a katonáról beszélhetünk, hiszen ebben a körben, e hivatáson belül különösen erős az összetartozás érzése. A magyar katonatársadalom ezzel a demonstrációval is igazolja, hogy egységes, erős, s nem fogadja el a kormány hibás döntéseit.

Gaskó István, a Liga szakszervezeti tömörülés elnöke személyes jelenlétével is a demonstráció súlyát kívánta hangsúlyozni:

 - Látványos és rendkívül fegyelmezett a megmozdulás – látszik, hogy a katonák körében is nagy a támogatottsága. A Liga Szakszervezetek teljes erejével támogatja a Honvédszakszervezet törekvéseit, céljait a bértárgyalásokon, a makroszintü egyeztetéseken, fórumokon, s a kormánnyal folytatandó konzultációkon egyaránt.

A demonstráció végén Mészáros Géza rövid értékelésében így fogalmazott: büszke vagyok kollégáimra, a Honvédszakszervezet tagjaira, akik a nehéz körülmények ellenére – esetenként több száz kilométert utazva – vettek részt ezen a számunkra oly fontos eseményen.

A demonstráción rendzavarás nem történt, a mintegy hétszáz katona fegyelmezett rendben vonult el a Kossuth térről. Ezt követően pedig - az írott és az elektronikus média élénk érdeklődése mellett - rögtönzött sajtótájékoztatót tartott szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.