2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Történelmi demonstráció a Kossuth téren

Hosz  |  2009. 06. 22., 22:04

Szapora dobpergés verte fel az eső áztatta belváros csendjét június 22-én, a kora délutáni órákban. Pontos és hangos volt a ritmus - mintegy hétszáz katona menetelésének ütemét szabta meg. A maga nemében történelmi demonstráció látványa sem volt hétköznapi a Parlament környékén sétáló emberek számára: egyenruhában vagy terepszínű felsőben, Honvédszakszervezet felirattal érkeztek a demonstrálók a magyar törvényhozás épülete elé, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a katonákat sújtó újabb megszorítások ellen. A menet élén a Hosz elnöke és két alelnöke – Mészáros Géza, dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula – haladt, majd elfoglalták helyüket a Kossuth téren felállított emelvényen...

A fegyelmezett demonstrálók között felfedezhettük a Liga Szakszervezetek, az FRDÉSZ, illetve tagszervezetei: a Rendészeti Védegylet (RVE), a Polgárivédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ), a Hivatásos Tüzoltók Független Szakszervezete és a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) delegáltjait is. Az esemény narrátora, dr. Bőzsöny Ferenc köszöntő szavai után felsorolta mindazon helyőrségeket, melyekből katonák érkeztek a demonstrációra, majd a tizenkétezer Hosz tag nevében szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza szólalt fel.

- Az Országház előtt a katona mindig meghatottan áll, hiszen szinte valamennyien itt mondtuk el az eskü szövegét - itt fogadtuk meg, hogy akár életünk feláldozásával is megvédjük hazánkat. Mi, katonák nem lettünk hütlenek adott szavunkhoz, hiszen természeti katasztrófák idején mindig számíthatott ránk a civil társadalom – védtük életüket, vagyonukat árvizek idején. Úgy gondolom: feladataink ellátása során kiemelkedő teljesítményt nyújtottunk, s ezért büszke lehet ránk az ország.

Nehéz időkben törvényszerünek tartjuk, hogy a katonákat is elérik a társadalmat foglalkoztató gondok - ezért elfogadjuk, hogy mi sem maradhatunk ki a válság kezelésének negatív hatásai alól. Azt viszont jogosan várjuk el, hogy a terheket arányosan viseljük, s mivel mi alapvető állampolgári jogainkról mondtunk le, ennek megfelelő kompenzációt várunk. Nem kívánunk mást, csak annyival legyen könnyebb az életünk, mint amennyivel többet teszünk le a közös asztalra. A katona óv és véd – ezért pedig megbecsülés jár a kormányzat részéről. Nem kívánunk mást, csak azt, hogy biztos legyen a  megélhetésünk, ne legyen egzisztenciális gondunk. Nem kívánunk mást, csak azt, hogy a szolgálat ellátásához szükséges feltételeket – étkezés, ruházat, lakástámogatás – a kormányzat biztosítsa, s gondoskodjon a keresetek felzárkóztatásáról, hiszen hét év alatt közel harminc százalékkal csökkent a jövedelmünk. Céljaink elérése érdekében folytatjuk tárgyalásainkat a tárcával, s ezeken a tizenharmadik havi bér kompenzációja és a kafetéria rendszer adóterheinek állami átvállalása is napirenden lesz. Köszönöm, hogy eljöttetek – mondta befejezésül az elnök - köszönöm, hogy a katonatársadalom problémáinak súlyát jelenlétetekkel felvállaltátok.

A demonstráció további szónokainak sorát Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta: bajban társakra van szükség, s most valóban kritikus helyzet állt elő a katonák körében. Jelezte: az FRDÉSZ és a Liga konföderáció a jövőben is a leghatározottabban képviseli a bértárgyalásokon a katonák érdekeit – remélhetőleg sikerrel.

Az Euromil vezetői nyílt levelet intéztek a magyar kormányhoz és a Hosz tagjaihoz - ennek felolvasása után a 110 esztendős holland társszervezet, az AFMP FNV elnöke, Wim van den Burg videoüzenetét tekinthette meg a demonstráló tömeg. A 4X3 méteres ledfalon bejátszott képüzenetet követően több társ érdekvédelmi szervezet képviselője, így előbb Talabér Zoltán a PVDÉSz elnöke,

majd Katus Károly, az RVE elnöke személyesen is kifejezte szolidaritását. 

Ezt követően a kormánynak és a honvédelmi tárcának címzett petíció elfogadásával folytatódott a demonstráció. A katonák kívánságait tartalmazó beadványt Szollár Domokos kormányszóvivő, illetve Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs és toborzó főosztályvezetője vette át Mészáros Gézától.

A tiltakozó gyülésen a Hosz aktív tagjai mellett nyugdíjas katonák is megjelentek. Szabó István szerint nincs hivatásos, szerződéses vagy inaktív státusz - ha baj van, csak egy kategóriáról, a katonáról beszélhetünk, hiszen ebben a körben, e hivatáson belül különösen erős az összetartozás érzése. A magyar katonatársadalom ezzel a demonstrációval is igazolja, hogy egységes, erős, s nem fogadja el a kormány hibás döntéseit.

Gaskó István, a Liga szakszervezeti tömörülés elnöke személyes jelenlétével is a demonstráció súlyát kívánta hangsúlyozni:

 - Látványos és rendkívül fegyelmezett a megmozdulás – látszik, hogy a katonák körében is nagy a támogatottsága. A Liga Szakszervezetek teljes erejével támogatja a Honvédszakszervezet törekvéseit, céljait a bértárgyalásokon, a makroszintü egyeztetéseken, fórumokon, s a kormánnyal folytatandó konzultációkon egyaránt.

A demonstráció végén Mészáros Géza rövid értékelésében így fogalmazott: büszke vagyok kollégáimra, a Honvédszakszervezet tagjaira, akik a nehéz körülmények ellenére – esetenként több száz kilométert utazva – vettek részt ezen a számunkra oly fontos eseményen.

A demonstráción rendzavarás nem történt, a mintegy hétszáz katona fegyelmezett rendben vonult el a Kossuth térről. Ezt követően pedig - az írott és az elektronikus média élénk érdeklődése mellett - rögtönzött sajtótájékoztatót tartott szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.