2017. 12. 13. szerda
Luca, Otília
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Történelmi demonstráció a Kossuth téren

Hosz  |  2009. 06. 22., 22:04

Szapora dobpergés verte fel az eső áztatta belváros csendjét június 22-én, a kora délutáni órákban. Pontos és hangos volt a ritmus - mintegy hétszáz katona menetelésének ütemét szabta meg. A maga nemében történelmi demonstráció látványa sem volt hétköznapi a Parlament környékén sétáló emberek számára: egyenruhában vagy terepszínű felsőben, Honvédszakszervezet felirattal érkeztek a demonstrálók a magyar törvényhozás épülete elé, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a katonákat sújtó újabb megszorítások ellen. A menet élén a Hosz elnöke és két alelnöke – Mészáros Géza, dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula – haladt, majd elfoglalták helyüket a Kossuth téren felállított emelvényen...

A fegyelmezett demonstrálók között felfedezhettük a Liga Szakszervezetek, az FRDÉSZ, illetve tagszervezetei: a Rendészeti Védegylet (RVE), a Polgárivédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ), a Hivatásos Tüzoltók Független Szakszervezete és a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) delegáltjait is. Az esemény narrátora, dr. Bőzsöny Ferenc köszöntő szavai után felsorolta mindazon helyőrségeket, melyekből katonák érkeztek a demonstrációra, majd a tizenkétezer Hosz tag nevében szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza szólalt fel.

- Az Országház előtt a katona mindig meghatottan áll, hiszen szinte valamennyien itt mondtuk el az eskü szövegét - itt fogadtuk meg, hogy akár életünk feláldozásával is megvédjük hazánkat. Mi, katonák nem lettünk hütlenek adott szavunkhoz, hiszen természeti katasztrófák idején mindig számíthatott ránk a civil társadalom – védtük életüket, vagyonukat árvizek idején. Úgy gondolom: feladataink ellátása során kiemelkedő teljesítményt nyújtottunk, s ezért büszke lehet ránk az ország.

Nehéz időkben törvényszerünek tartjuk, hogy a katonákat is elérik a társadalmat foglalkoztató gondok - ezért elfogadjuk, hogy mi sem maradhatunk ki a válság kezelésének negatív hatásai alól. Azt viszont jogosan várjuk el, hogy a terheket arányosan viseljük, s mivel mi alapvető állampolgári jogainkról mondtunk le, ennek megfelelő kompenzációt várunk. Nem kívánunk mást, csak annyival legyen könnyebb az életünk, mint amennyivel többet teszünk le a közös asztalra. A katona óv és véd – ezért pedig megbecsülés jár a kormányzat részéről. Nem kívánunk mást, csak azt, hogy biztos legyen a  megélhetésünk, ne legyen egzisztenciális gondunk. Nem kívánunk mást, csak azt, hogy a szolgálat ellátásához szükséges feltételeket – étkezés, ruházat, lakástámogatás – a kormányzat biztosítsa, s gondoskodjon a keresetek felzárkóztatásáról, hiszen hét év alatt közel harminc százalékkal csökkent a jövedelmünk. Céljaink elérése érdekében folytatjuk tárgyalásainkat a tárcával, s ezeken a tizenharmadik havi bér kompenzációja és a kafetéria rendszer adóterheinek állami átvállalása is napirenden lesz. Köszönöm, hogy eljöttetek – mondta befejezésül az elnök - köszönöm, hogy a katonatársadalom problémáinak súlyát jelenlétetekkel felvállaltátok.

A demonstráció további szónokainak sorát Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta: bajban társakra van szükség, s most valóban kritikus helyzet állt elő a katonák körében. Jelezte: az FRDÉSZ és a Liga konföderáció a jövőben is a leghatározottabban képviseli a bértárgyalásokon a katonák érdekeit – remélhetőleg sikerrel.

Az Euromil vezetői nyílt levelet intéztek a magyar kormányhoz és a Hosz tagjaihoz - ennek felolvasása után a 110 esztendős holland társszervezet, az AFMP FNV elnöke, Wim van den Burg videoüzenetét tekinthette meg a demonstráló tömeg. A 4X3 méteres ledfalon bejátszott képüzenetet követően több társ érdekvédelmi szervezet képviselője, így előbb Talabér Zoltán a PVDÉSz elnöke,

majd Katus Károly, az RVE elnöke személyesen is kifejezte szolidaritását. 

Ezt követően a kormánynak és a honvédelmi tárcának címzett petíció elfogadásával folytatódott a demonstráció. A katonák kívánságait tartalmazó beadványt Szollár Domokos kormányszóvivő, illetve Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs és toborzó főosztályvezetője vette át Mészáros Gézától.

A tiltakozó gyülésen a Hosz aktív tagjai mellett nyugdíjas katonák is megjelentek. Szabó István szerint nincs hivatásos, szerződéses vagy inaktív státusz - ha baj van, csak egy kategóriáról, a katonáról beszélhetünk, hiszen ebben a körben, e hivatáson belül különösen erős az összetartozás érzése. A magyar katonatársadalom ezzel a demonstrációval is igazolja, hogy egységes, erős, s nem fogadja el a kormány hibás döntéseit.

Gaskó István, a Liga szakszervezeti tömörülés elnöke személyes jelenlétével is a demonstráció súlyát kívánta hangsúlyozni:

 - Látványos és rendkívül fegyelmezett a megmozdulás – látszik, hogy a katonák körében is nagy a támogatottsága. A Liga Szakszervezetek teljes erejével támogatja a Honvédszakszervezet törekvéseit, céljait a bértárgyalásokon, a makroszintü egyeztetéseken, fórumokon, s a kormánnyal folytatandó konzultációkon egyaránt.

A demonstráció végén Mészáros Géza rövid értékelésében így fogalmazott: büszke vagyok kollégáimra, a Honvédszakszervezet tagjaira, akik a nehéz körülmények ellenére – esetenként több száz kilométert utazva – vettek részt ezen a számunkra oly fontos eseményen.

A demonstráción rendzavarás nem történt, a mintegy hétszáz katona fegyelmezett rendben vonult el a Kossuth térről. Ezt követően pedig - az írott és az elektronikus média élénk érdeklődése mellett - rögtönzött sajtótájékoztatót tartott szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.