2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Történelmi demonstráció a Kossuth téren

Hosz  |  2009. 06. 22., 22:04

Szapora dobpergés verte fel az eső áztatta belváros csendjét június 22-én, a kora délutáni órákban. Pontos és hangos volt a ritmus - mintegy hétszáz katona menetelésének ütemét szabta meg. A maga nemében történelmi demonstráció látványa sem volt hétköznapi a Parlament környékén sétáló emberek számára: egyenruhában vagy terepszínű felsőben, Honvédszakszervezet felirattal érkeztek a demonstrálók a magyar törvényhozás épülete elé, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a katonákat sújtó újabb megszorítások ellen. A menet élén a Hosz elnöke és két alelnöke – Mészáros Géza, dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula – haladt, majd elfoglalták helyüket a Kossuth téren felállított emelvényen...

A fegyelmezett demonstrálók között felfedezhettük a Liga Szakszervezetek, az FRDÉSZ, illetve tagszervezetei: a Rendészeti Védegylet (RVE), a Polgárivédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ), a Hivatásos Tüzoltók Független Szakszervezete és a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) delegáltjait is. Az esemény narrátora, dr. Bőzsöny Ferenc köszöntő szavai után felsorolta mindazon helyőrségeket, melyekből katonák érkeztek a demonstrációra, majd a tizenkétezer Hosz tag nevében szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza szólalt fel.

- Az Országház előtt a katona mindig meghatottan áll, hiszen szinte valamennyien itt mondtuk el az eskü szövegét - itt fogadtuk meg, hogy akár életünk feláldozásával is megvédjük hazánkat. Mi, katonák nem lettünk hütlenek adott szavunkhoz, hiszen természeti katasztrófák idején mindig számíthatott ránk a civil társadalom – védtük életüket, vagyonukat árvizek idején. Úgy gondolom: feladataink ellátása során kiemelkedő teljesítményt nyújtottunk, s ezért büszke lehet ránk az ország.

Nehéz időkben törvényszerünek tartjuk, hogy a katonákat is elérik a társadalmat foglalkoztató gondok - ezért elfogadjuk, hogy mi sem maradhatunk ki a válság kezelésének negatív hatásai alól. Azt viszont jogosan várjuk el, hogy a terheket arányosan viseljük, s mivel mi alapvető állampolgári jogainkról mondtunk le, ennek megfelelő kompenzációt várunk. Nem kívánunk mást, csak annyival legyen könnyebb az életünk, mint amennyivel többet teszünk le a közös asztalra. A katona óv és véd – ezért pedig megbecsülés jár a kormányzat részéről. Nem kívánunk mást, csak azt, hogy biztos legyen a  megélhetésünk, ne legyen egzisztenciális gondunk. Nem kívánunk mást, csak azt, hogy a szolgálat ellátásához szükséges feltételeket – étkezés, ruházat, lakástámogatás – a kormányzat biztosítsa, s gondoskodjon a keresetek felzárkóztatásáról, hiszen hét év alatt közel harminc százalékkal csökkent a jövedelmünk. Céljaink elérése érdekében folytatjuk tárgyalásainkat a tárcával, s ezeken a tizenharmadik havi bér kompenzációja és a kafetéria rendszer adóterheinek állami átvállalása is napirenden lesz. Köszönöm, hogy eljöttetek – mondta befejezésül az elnök - köszönöm, hogy a katonatársadalom problémáinak súlyát jelenlétetekkel felvállaltátok.

A demonstráció további szónokainak sorát Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta: bajban társakra van szükség, s most valóban kritikus helyzet állt elő a katonák körében. Jelezte: az FRDÉSZ és a Liga konföderáció a jövőben is a leghatározottabban képviseli a bértárgyalásokon a katonák érdekeit – remélhetőleg sikerrel.

Az Euromil vezetői nyílt levelet intéztek a magyar kormányhoz és a Hosz tagjaihoz - ennek felolvasása után a 110 esztendős holland társszervezet, az AFMP FNV elnöke, Wim van den Burg videoüzenetét tekinthette meg a demonstráló tömeg. A 4X3 méteres ledfalon bejátszott képüzenetet követően több társ érdekvédelmi szervezet képviselője, így előbb Talabér Zoltán a PVDÉSz elnöke,

majd Katus Károly, az RVE elnöke személyesen is kifejezte szolidaritását. 

Ezt követően a kormánynak és a honvédelmi tárcának címzett petíció elfogadásával folytatódott a demonstráció. A katonák kívánságait tartalmazó beadványt Szollár Domokos kormányszóvivő, illetve Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs és toborzó főosztályvezetője vette át Mészáros Gézától.

A tiltakozó gyülésen a Hosz aktív tagjai mellett nyugdíjas katonák is megjelentek. Szabó István szerint nincs hivatásos, szerződéses vagy inaktív státusz - ha baj van, csak egy kategóriáról, a katonáról beszélhetünk, hiszen ebben a körben, e hivatáson belül különösen erős az összetartozás érzése. A magyar katonatársadalom ezzel a demonstrációval is igazolja, hogy egységes, erős, s nem fogadja el a kormány hibás döntéseit.

Gaskó István, a Liga szakszervezeti tömörülés elnöke személyes jelenlétével is a demonstráció súlyát kívánta hangsúlyozni:

 - Látványos és rendkívül fegyelmezett a megmozdulás – látszik, hogy a katonák körében is nagy a támogatottsága. A Liga Szakszervezetek teljes erejével támogatja a Honvédszakszervezet törekvéseit, céljait a bértárgyalásokon, a makroszintü egyeztetéseken, fórumokon, s a kormánnyal folytatandó konzultációkon egyaránt.

A demonstráció végén Mészáros Géza rövid értékelésében így fogalmazott: büszke vagyok kollégáimra, a Honvédszakszervezet tagjaira, akik a nehéz körülmények ellenére – esetenként több száz kilométert utazva – vettek részt ezen a számunkra oly fontos eseményen.

A demonstráción rendzavarás nem történt, a mintegy hétszáz katona fegyelmezett rendben vonult el a Kossuth térről. Ezt követően pedig - az írott és az elektronikus média élénk érdeklődése mellett - rögtönzött sajtótájékoztatót tartott szakszervezetünk elnöke, Mészáros Géza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.