2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Közalkalmazottaknak központi jutalom, katonáknak bérkompenzáció.

Hosz  |  2003. 12. 12., 10:29

A 2004. évi illetményfejlesztés, a jövő évi szervezési feladatok, a Kht-k által ellátandó közfeladatok, valamint a hivatásos haderőre történő áttéréshez szükséges törvénymódosítások helyzete is szerepelt a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) idei utolsó, december 12-i ülésének napirendjén. A plénum soros elnöke dr. Abonyi Mátyás, a munkaadói oldal ügyvivője dr. Tóth Rudolf dandártábornok, míg a munkavállalóié Farkas László volt, a honvédelmi minisztert Iváncsik Imre, a tárca politikai államtitkára képviselte

Még a tervezett napirend előtt jelentette be Iváncsik Imre, a HM politikai államtitkára, hogy a tárca vezetője rövidesen aláírja azt az előterjesztést, miszerint a ,,haderő-átalakítással kapcsolatos átszervezések, valamint a feltöltetlen beosztásokból eredő többlet-igénybevétel elismeréseként egységesen bruttó 15.000 forint központi jutalomban részesíti a köztisztviselőket, a közalkalmazottakat, míg a sorállomány részére 5.000 forintot fog kifizetni". A bejelentésre reagálva Farkas László, a HOSZ elnöke megkérdezte, hogy a katonaállomány miért maradt ki a központi jutalomból, hiszen - mint mondta - az indoklás rész ugyanúgy vonatkozik a hivatásos és szerződéses állományra. A politikai államtitkár válaszában kifejtette, hogy év végére a közalkalmazottak többszörösen is hátrányos helyzetbe kerültek, ezt szeretnék ily módon egy nagyon minimális mértékben enyhíteni. A HOSZ elnöke ezt követően ismételten megfogalmazta, hogy a katonákat tekintve diszkriminatívnak tartja, így további átgondolásra javasolja az intézkedést.

 

Ugyancsak napirend előtti téma volt a védelmi felülvizsgálat aktuális kérdéseiről szóló, ugyancsak a politikai államtitkár által tartott időszerü tájékoztató. A HÉF előtt elhangzott, hogy zajlik a munka, elkészült a honvédség részletes létszámáról szóló országgyülési határozattervezet, illetve kormányszintü határozattervezetek is megszülettek; egyrészről a honvédség felsőszintü vezetéséről, másrészről a 2004-2013-ig tartó tízéves fejlesztési programról. Konkrét döntés született az egri felderítő zászlóalj ügyében; ez a szervezet kettő csapatfelderítő és egy technikai századból fog állni. A székesfehérvári fegyverjavító század átmenetileg - mivel az irányítható páncéltörő rakéták még rendszerben maradnak - három-öt éves időtartamra megmarad. A mobil híradó századot és a vezetéstámogató századot egy zászlóaljszintü szervezetben alakítják ki, mely a szárazföldi parancsnokság közvetlen alárendeltségében lesz. A korábbi elképzelésekhez képest újabb változás, hogy a szolnoki JAK-52-es kiképző század - kecskeméti alárendeltségben - Szolnokon marad.

A napirendre térve elsőként a hivatásos és szerződéses állomány, valamint a köztisztviselők és közalkalmazottak 2004. évi illetményfejlesztéséről dr. Alkéri István, a HM KPSZH főigazgató-helyettese adott tájékoztatást. Elmondta, hogy alapvetően két irányban gondolkodnak; azok a kategóriák, akik ebben az évben reálbércsökkenést tapasztaltak meg, azok 2004-ben már ne kerüljenek hasonló helyzetbe, de vannak olyan elképzelések is, hogy bizonyos fizetési kategóriákat, illetve státuszokat - elsősorban a csapattagozatban szolgáló tiszthelyetteseket - előnyben részesítenének.

A HM KPSZH főigazgató-helyettese ezt követően a társadalmi szervezetek - köztük a honvédség érdekvédelmi szervezeteinek - müködéséhez nyújtandó támogatások jövő évi tervezett mértékéről is beszélt.

A 2004. évi szervezési feladatokról Hatvani Károly ezredes, a HM HVK haderőtervezési csoportfőnök-helyettese adott információkat. Hangsúlyozta, hogy a fő célkitüzést, a szárazföldi és a légierő haderőnemek új szervezeti struktúrája kialakításának megkezdése, a speciális képességek megteremtése, valamint az önkéntes haderőre történő folyamatos áttérés képezi.

Ruzsás Lajos ezredes a Magyar Honvédség hosszú távú átalakításának irányairól szóló országgyülési határozattervezetről szólt.

 

A HM alapítású Kht.-k által 2004-ben ellátandó közfeladatokról elsőként Szabó Gyula mérnök ezredes beszélt. A térképész Kht-val kapcsolatban elmondta; jó hír, hogy nem kellett megválni a jól képzett szakembergárdától. Matyuc Péter a Zrínyi Kht-ról szólva azt emelte ki, hogy továbbra is öt lapot és egy televíziós müsort fog a HM készíttetni. Czimmer István László ezredes és Sipos Gábor ezredes többek között azt hangsúlyozták, hogy mire lesznek a jövőben képesek a helyőrségi klubok. Emellett elhangzott az is, hogy mintegy 50%-al fognak az üdülési díjak emelkedni. Farkas László, a HOSZ elnöke megfogalmazta, hogy egyértelmüen csökkent az üdültetési kapacitás. Kiemelte, hogy olyan módszerre lenne szükség, mely a tényleges rekreációt szolgálja. Ezt követően szóvá tette; bebizonyosodni látszik, hogy a költségvetési támogatás-megvonás jelentős része ráterhelődik az igényjogosultakra, ez pedig a HOSZ számára elfogadhatatlan.

Utolsó napirendként dr. Till Szabolcs ezredes a hivatásos haderőre történő áttéréshez szükséges törvénymódosítások helyzetéről adott tájékoztatást. A Honvédelmi Törvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy a vélemények beérkeztek, jelenleg az elsődleges szövegtervezet átdolgozása folyik, ezt követően arról szólt, hogy az új jogállási törvény kialakítását még nem kezdték el, ezzel kapcsolatban csak kezdő lépéseket tettek eddig. A Honvédelmi Bizottság ülésén is tárgyalt, szolgálatok után járó szabadnapok ügyével kapcsolatban Till ezredes azt emelte ki, hogy az időbeni ellentételezés nem valósítható meg, viszont vizsgálni kell a szolgálatok körének csökkentését, illetve a szolgálatokért járó pótlékok megemelésének lehetőségét.

A HÉF végül a jövő évi első ülés tervezett napirendjére vonatkozó javaslatról döntött.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.