2024. 03. 04. hétfő
Kázmér
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Könnyebben vezethető, korszerűsödő logisztika

Hosz  |  2004. 11. 11., 10:36

Az őszi Választmányi gyűlés határozat-tervezeteinek megtárgyalása előtt dr. Gáspár Tibor mérnök vezérőrnagy volt a vendég a HOSZ logisztikai haderőnemi gyűlésén. A Besenyei Csaba haderőnemi képviselő által megnyitott rendezvényen az ÖLTP parancsnoka részletes áttekintést adott a haderő-átalakítás kapcsán korszerűsödő, könnyebben vezethető logisztikai rendszerről, de beszélt a reformmal járó létszámcsökkentésről és az inkurrencia helyzetéről is.  

A Heiling Ottó alelnök és Hornung Sándor főtitkár részvételével lebonyolított november 10-i eseményt Besenyei Csaba nyitotta meg. Miután a haderőnemi képviselő üdvözölte a megjelent, logisztikai csapatokhoz tartozó alapszervezeti és csoportvezetőket, átadta szót dr. Gáspár Tibor mérnök vezérőrnagynak.

Az MH ÖLTP parancsnoka – a logisztikai rendszer átalakulásáról szóló – előadásában kifejtette: a haderőreform sajátos következménye, hogy több helyőrségben több katonai szervezet is működik, s ez még jobban ráirányítja figyelmet a könnyebben vezethető rendszerek megteremtésére. Az ÖLTP-t és csapatait érintő leépítésről Gáspár tábornok elmondta, hogy a november 1-től 2005. április 28-ig tartó IV. ütemben mintegy 10%-os létszámcsökkentéssel lehet majd számolni. A parancsnok szólt az ellátó központok integrálásával létrejövő Központi Logisztikai Bázis (KLB) megalakulásáról, illetve a pusztavacsi székhellyel tervezett MH Veszélyes Anyagellátó Központ 2006-ig történő létrehozásáról is. Az átalakítás logisztikai haderőnemet érintő bejelentései után kérdésekre válaszolt az ÖLTP parancsnoka.

Gáspár tábornok szerint 2005-ben mintegy 1,5-2%-os reálbéremelkedés valósulhat meg a 6%-is illetményemelés következményeként. A parancsnok kiemelte: a hivatásos állomány ingyenes étkeztetése – minden személyes igyekezete ellenére – még 2005-ben sem valósulhat meg. A karriermodellről pedig azt mondta el, hogy igen nehéz ma egy tisztnek vagy tiszthelyettesnek megmondani, hogy pár év múlva mi lesz, mennyire jönnek be azok az elképzelések, melyek róluk szólnak. Sajnos – mint mondta – még mindig az ,,ad hoc” jellegű döntések befolyásolják a személyi sorsokat, még mindig sok múlik az egyén szerencséjén.

Ezt követően a lakhatási támogatások változásairól számolt be dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő. A részleteket az Egység újság decemberi számában közli majd a jogász – a szerk. Németh Péter munkavédelmi ügyvivő pedig a munka- és balesetvédelem fontosságára, a munkavédelmi érdekképviseletek megválasztásának időszerűségére irányította rá a figyelmet.

A haderőnemi gyűlés – Besenyei Csaba vezetésével – ezután a november 19-20-i Választmányi Ülés határozat-tervezeteivel kapcsolatban alakította ki egységes álláspontját.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.