2023. 12. 03.
Ferenc, Olívia
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Könnyebben vezethető, korszerűsödő logisztika

Hosz  |  2004. 11. 11., 10:36

Az őszi Választmányi gyűlés határozat-tervezeteinek megtárgyalása előtt dr. Gáspár Tibor mérnök vezérőrnagy volt a vendég a HOSZ logisztikai haderőnemi gyűlésén. A Besenyei Csaba haderőnemi képviselő által megnyitott rendezvényen az ÖLTP parancsnoka részletes áttekintést adott a haderő-átalakítás kapcsán korszerűsödő, könnyebben vezethető logisztikai rendszerről, de beszélt a reformmal járó létszámcsökkentésről és az inkurrencia helyzetéről is.  

A Heiling Ottó alelnök és Hornung Sándor főtitkár részvételével lebonyolított november 10-i eseményt Besenyei Csaba nyitotta meg. Miután a haderőnemi képviselő üdvözölte a megjelent, logisztikai csapatokhoz tartozó alapszervezeti és csoportvezetőket, átadta szót dr. Gáspár Tibor mérnök vezérőrnagynak.

Az MH ÖLTP parancsnoka – a logisztikai rendszer átalakulásáról szóló – előadásában kifejtette: a haderőreform sajátos következménye, hogy több helyőrségben több katonai szervezet is működik, s ez még jobban ráirányítja figyelmet a könnyebben vezethető rendszerek megteremtésére. Az ÖLTP-t és csapatait érintő leépítésről Gáspár tábornok elmondta, hogy a november 1-től 2005. április 28-ig tartó IV. ütemben mintegy 10%-os létszámcsökkentéssel lehet majd számolni. A parancsnok szólt az ellátó központok integrálásával létrejövő Központi Logisztikai Bázis (KLB) megalakulásáról, illetve a pusztavacsi székhellyel tervezett MH Veszélyes Anyagellátó Központ 2006-ig történő létrehozásáról is. Az átalakítás logisztikai haderőnemet érintő bejelentései után kérdésekre válaszolt az ÖLTP parancsnoka.

Gáspár tábornok szerint 2005-ben mintegy 1,5-2%-os reálbéremelkedés valósulhat meg a 6%-is illetményemelés következményeként. A parancsnok kiemelte: a hivatásos állomány ingyenes étkeztetése – minden személyes igyekezete ellenére – még 2005-ben sem valósulhat meg. A karriermodellről pedig azt mondta el, hogy igen nehéz ma egy tisztnek vagy tiszthelyettesnek megmondani, hogy pár év múlva mi lesz, mennyire jönnek be azok az elképzelések, melyek róluk szólnak. Sajnos – mint mondta – még mindig az ,,ad hoc” jellegű döntések befolyásolják a személyi sorsokat, még mindig sok múlik az egyén szerencséjén.

Ezt követően a lakhatási támogatások változásairól számolt be dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő. A részleteket az Egység újság decemberi számában közli majd a jogász – a szerk. Németh Péter munkavédelmi ügyvivő pedig a munka- és balesetvédelem fontosságára, a munkavédelmi érdekképviseletek megválasztásának időszerűségére irányította rá a figyelmet.

A haderőnemi gyűlés – Besenyei Csaba vezetésével – ezután a november 19-20-i Választmányi Ülés határozat-tervezeteivel kapcsolatban alakította ki egységes álláspontját.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.