2017. 11. 23. csütörtök
Kelemen, Klementina
: 313 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hosz kongresszusának előkészítése érdekében

Hosz  |  2010. 05. 03., 09:21

A Honvédszakszervezet elnökségének 2010. január 19-i döntése alapján megalakultak a Kongresszust előkészítő munkacsoportok. Ezen csoportok egyike az alapszabály csoport, melynek vezetője Bátor Ferenc március 5-én hívta össze először a csoportot, ahol a haderőnemi képviseletek és a nyugállományú tagozat delegáltjai azt a feladatot kapták, hogy javaslataikat írásos formában dolgozzák ki. Az alábbiakban a szárazföldi képviselet javaslatát olvashatják...

A szárazföldi képviselet véleményének kidolgozása 2010. április 8-9-én,Hódmezővásárhely helyőrségben Bátor Ferenc haderőnemi képviselő vezetésével, Földesi András, Demeter György, valamint a képviselet elnökségi tagjának helyettese, Varga Árpád és a haderőnem megbízott titkára, Jakubik András részvételével kidolgozói gyülést keretében kezdődött. A gyülést nyitottá tették a többi képviselet számára is, így a logisztikai képviselet részéről Gál Jenő és Takács István, a közigazgatás részéről Kun Ferenc, míg a légierő képviselettől Tóvári Róbert tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt.

A kidolgozói munkát a konstruktivitás, a vélemények korrekt ütköztetése és a képviseletek által delegáltak véleményének tiszteletben tartása jellemezte. A szárazföldi tervezet ismertetését és megvitatását a szárazföldi haderőnem az április 21-i, a badacsonylábdi KORK –ban tartott haderőnemi értekezletén elkezdte, és azt folyamatosan pontosítja, egyezteti a haderőnemhez tartozó tisztségviselőkkel.

A szárazföldi képviselet, módosító javaslatainak főbb indokai és szempontja a következők:

A jelenlegi struktúra, amit a Hosz 2003. kongresszusa szentesített immár a második négy éves ciklusát tölti, de már a második rendkívüli kongresszusa előtt áll (2005-2010), a Hosz vezetése egyre kevesebb személyes és aktív kapcsolatot tartanak fenn a Hosz tagságával, illetve az őket képviselő alapszervezeti és önállócsoport vezetőkkel. Ezeket a hiányzó kapcsolatokat jelenleg csak a területi ügyvivők és a képviseleti titkárok vonalán müködnek, de ők nem a döntéshozatali vonalat képviselik.

A jelenlegi nem függetlenített elnökségi tagok, még, ha nagy odafigyeléssel és jó szándékkal is látják el a tisztségüket, akkor is csak a saját alakulata, rosszabb esetben csak a saját beosztásának közvetlen környezetére, annak mindennapjaira van rálátása. Hiszen ők napi munkaidejüket, azaz főállásukat a Magyar Honvédség valamelyik szervezeténél látják el, ez ráadásul a munkáltatói befolyásoltság lehetőségét is lehetővé teszi a szervezetre. Információt, döntéseik megalapozásához a vezető tisztségviselőktől kapnak, akik szintén a területi ügyvivőktől és a képviseleti titkártól kapják azt, de személyes és közvetlen rálátása az eseményekre, amikről döntéseket hoz, csak kivételesen ritka esetekben van.

Gondot jelent a döntéshozatali rendszer elválasztása a végrehajtói rendszertől, mert ha nem látja a döntéshozó azt, hogy a végrehajtást, mik teszik lehetetlenné, vagy mik könnyítenék meg annak kivitelezését, akkor hibás döntéseket fognak hozni.

Ezért javasoljuk, a nem függetleníttet elnökségi tagok, azaz haderőnemi és képviseleti vezetők helyett függetlenített főállású régióvezetők delegálása az elnökségbe, öt országrészből, országrészenként megegyező létszámú tagság képviseletében a haderőnemek szekciókba tömörülésének lehetősége, illetve annak biztosítása mellett. Valamint a régiós képviseleti rendszert felállítása.   

A két alelnöki státusz egyforma jogosultsággal előhozza azt a lehetőséget, hogy az elnök távozásakor az új elnöki jogkört kapott vezetőt nem a kongresszus közel 100 tagja, hanem az elnökség 7 tagja választja.

Ezért javasoljuk a jelenlegi vezető tisztségviselői rendszer átszervezését (kettő alelnök helyett egy alelnök és egy elnökhelyettes).

A Hosz által alapított díjak és címek visszavonásának lehetőségét méltatlanná válás esetére biztosítani kell az adományozó szervnek.

Ezért javasoljuk a Hosz által adott díjak, címek visszavonásának lehetővé tételét.     

Az közelmúlt eseményei rávilágítottak arra, hogy az tisztesség és az etikus viselkedés milyen fontos része a szakszervezeti tevékenységnek.

Ezért javasoljuk az Ellenőrző Bizottság mintájára egy Etikai Bizottság felállítását.

Az alapszervezeteiktől elkülönült csoportok érdekérvényesítése és helyi szakszervezeti rendezvényeken való részvétele, valamint szabad pénzfelhasználásának biztosítása érdekében célszerü lenne biztosítani számukra az önállóság lehetőségét. 

Ezért javasoljuk az alapszervezeteiktől elkülönült csoportok önálló csoportokká alakításának biztosítását.

A nyugállományú tagok csoportválasztási lehetősége jelenleg korlátozott, ugyanis jelenleg csak a nyugállományú csoportoknak lehetnek tagjai. A tagmegtartás érdekében lehetőséget kellene adni arra, hogy választhassanak, hova kívánnak tartozni és ki rendelkezhessen a befizetett tagdíjuk 100% -ával.

Ezért javasoljuk a nyugállományú tagoknak biztosítani a választás lehetőségét arra, hogy a régi még meglévő alapszervezeteikhez önálló csoportjaikhoz csatlakozhassak.

A választmányi gyülések szavazási rendje jelenleg nem költségtakarékos és demokratikus rendje is vitatható (mandátumok elosztása) az egyszerüsítése a nyílt szavazás alkalmazásával átláthatóbba, valamint költségtakarékosabbá tehetné.

Ezért javasoljuk, a választmányi gyülések szavazási rendjének módosítását.

Függetlenített tisztségviselők munkavégzésének kontrollálása az összeférhetetlenségi szabályozással jó irányba terelte az eddig átláthatatlan rendszert, de további szigorításra van szükség.

Ezért javasoljuk, a választmány hatáskörébe helyezni a függetlenített tisztségviselők másodállásainak, illetve egyéb más választott státuszán kívüli munkavégzését.

Jogi és érdekvédelmi terület legfontosabb része kell, hogy legyen a Hosz tevékenységének .

Ezért javasoljuk, a  jogi és érdekvédelmi terület megerősítését jelenlegi és plusz státuszok feltöltésével. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban az egyik közösségi oldalon néhány fotó jelent meg a vélhetően nemrégen átadott új Jak-130-asokról, melyeket Oroszország szállított le Mianmarnak.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.