2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hosz kongresszusának előkészítése érdekében

Hosz  |  2010. 05. 03., 09:21

A Honvédszakszervezet elnökségének 2010. január 19-i döntése alapján megalakultak a Kongresszust előkészítő munkacsoportok. Ezen csoportok egyike az alapszabály csoport, melynek vezetője Bátor Ferenc március 5-én hívta össze először a csoportot, ahol a haderőnemi képviseletek és a nyugállományú tagozat delegáltjai azt a feladatot kapták, hogy javaslataikat írásos formában dolgozzák ki. Az alábbiakban a szárazföldi képviselet javaslatát olvashatják...

A szárazföldi képviselet véleményének kidolgozása 2010. április 8-9-én,Hódmezővásárhely helyőrségben Bátor Ferenc haderőnemi képviselő vezetésével, Földesi András, Demeter György, valamint a képviselet elnökségi tagjának helyettese, Varga Árpád és a haderőnem megbízott titkára, Jakubik András részvételével kidolgozói gyülést keretében kezdődött. A gyülést nyitottá tették a többi képviselet számára is, így a logisztikai képviselet részéről Gál Jenő és Takács István, a közigazgatás részéről Kun Ferenc, míg a légierő képviselettől Tóvári Róbert tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt.

A kidolgozói munkát a konstruktivitás, a vélemények korrekt ütköztetése és a képviseletek által delegáltak véleményének tiszteletben tartása jellemezte. A szárazföldi tervezet ismertetését és megvitatását a szárazföldi haderőnem az április 21-i, a badacsonylábdi KORK –ban tartott haderőnemi értekezletén elkezdte, és azt folyamatosan pontosítja, egyezteti a haderőnemhez tartozó tisztségviselőkkel.

A szárazföldi képviselet, módosító javaslatainak főbb indokai és szempontja a következők:

A jelenlegi struktúra, amit a Hosz 2003. kongresszusa szentesített immár a második négy éves ciklusát tölti, de már a második rendkívüli kongresszusa előtt áll (2005-2010), a Hosz vezetése egyre kevesebb személyes és aktív kapcsolatot tartanak fenn a Hosz tagságával, illetve az őket képviselő alapszervezeti és önállócsoport vezetőkkel. Ezeket a hiányzó kapcsolatokat jelenleg csak a területi ügyvivők és a képviseleti titkárok vonalán müködnek, de ők nem a döntéshozatali vonalat képviselik.

A jelenlegi nem függetlenített elnökségi tagok, még, ha nagy odafigyeléssel és jó szándékkal is látják el a tisztségüket, akkor is csak a saját alakulata, rosszabb esetben csak a saját beosztásának közvetlen környezetére, annak mindennapjaira van rálátása. Hiszen ők napi munkaidejüket, azaz főállásukat a Magyar Honvédség valamelyik szervezeténél látják el, ez ráadásul a munkáltatói befolyásoltság lehetőségét is lehetővé teszi a szervezetre. Információt, döntéseik megalapozásához a vezető tisztségviselőktől kapnak, akik szintén a területi ügyvivőktől és a képviseleti titkártól kapják azt, de személyes és közvetlen rálátása az eseményekre, amikről döntéseket hoz, csak kivételesen ritka esetekben van.

Gondot jelent a döntéshozatali rendszer elválasztása a végrehajtói rendszertől, mert ha nem látja a döntéshozó azt, hogy a végrehajtást, mik teszik lehetetlenné, vagy mik könnyítenék meg annak kivitelezését, akkor hibás döntéseket fognak hozni.

Ezért javasoljuk, a nem függetleníttet elnökségi tagok, azaz haderőnemi és képviseleti vezetők helyett függetlenített főállású régióvezetők delegálása az elnökségbe, öt országrészből, országrészenként megegyező létszámú tagság képviseletében a haderőnemek szekciókba tömörülésének lehetősége, illetve annak biztosítása mellett. Valamint a régiós képviseleti rendszert felállítása.   

A két alelnöki státusz egyforma jogosultsággal előhozza azt a lehetőséget, hogy az elnök távozásakor az új elnöki jogkört kapott vezetőt nem a kongresszus közel 100 tagja, hanem az elnökség 7 tagja választja.

Ezért javasoljuk a jelenlegi vezető tisztségviselői rendszer átszervezését (kettő alelnök helyett egy alelnök és egy elnökhelyettes).

A Hosz által alapított díjak és címek visszavonásának lehetőségét méltatlanná válás esetére biztosítani kell az adományozó szervnek.

Ezért javasoljuk a Hosz által adott díjak, címek visszavonásának lehetővé tételét.     

Az közelmúlt eseményei rávilágítottak arra, hogy az tisztesség és az etikus viselkedés milyen fontos része a szakszervezeti tevékenységnek.

Ezért javasoljuk az Ellenőrző Bizottság mintájára egy Etikai Bizottság felállítását.

Az alapszervezeteiktől elkülönült csoportok érdekérvényesítése és helyi szakszervezeti rendezvényeken való részvétele, valamint szabad pénzfelhasználásának biztosítása érdekében célszerü lenne biztosítani számukra az önállóság lehetőségét. 

Ezért javasoljuk az alapszervezeteiktől elkülönült csoportok önálló csoportokká alakításának biztosítását.

A nyugállományú tagok csoportválasztási lehetősége jelenleg korlátozott, ugyanis jelenleg csak a nyugállományú csoportoknak lehetnek tagjai. A tagmegtartás érdekében lehetőséget kellene adni arra, hogy választhassanak, hova kívánnak tartozni és ki rendelkezhessen a befizetett tagdíjuk 100% -ával.

Ezért javasoljuk a nyugállományú tagoknak biztosítani a választás lehetőségét arra, hogy a régi még meglévő alapszervezeteikhez önálló csoportjaikhoz csatlakozhassak.

A választmányi gyülések szavazási rendje jelenleg nem költségtakarékos és demokratikus rendje is vitatható (mandátumok elosztása) az egyszerüsítése a nyílt szavazás alkalmazásával átláthatóbba, valamint költségtakarékosabbá tehetné.

Ezért javasoljuk, a választmányi gyülések szavazási rendjének módosítását.

Függetlenített tisztségviselők munkavégzésének kontrollálása az összeférhetetlenségi szabályozással jó irányba terelte az eddig átláthatatlan rendszert, de további szigorításra van szükség.

Ezért javasoljuk, a választmány hatáskörébe helyezni a függetlenített tisztségviselők másodállásainak, illetve egyéb más választott státuszán kívüli munkavégzését.

Jogi és érdekvédelmi terület legfontosabb része kell, hogy legyen a Hosz tevékenységének .

Ezért javasoljuk, a  jogi és érdekvédelmi terület megerősítését jelenlegi és plusz státuszok feltöltésével. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.