2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hosz kongresszusának előkészítése érdekében

Hosz  |  2010. 05. 03., 09:21

A Honvédszakszervezet elnökségének 2010. január 19-i döntése alapján megalakultak a Kongresszust előkészítő munkacsoportok. Ezen csoportok egyike az alapszabály csoport, melynek vezetője Bátor Ferenc március 5-én hívta össze először a csoportot, ahol a haderőnemi képviseletek és a nyugállományú tagozat delegáltjai azt a feladatot kapták, hogy javaslataikat írásos formában dolgozzák ki. Az alábbiakban a szárazföldi képviselet javaslatát olvashatják...

A szárazföldi képviselet véleményének kidolgozása 2010. április 8-9-én,Hódmezővásárhely helyőrségben Bátor Ferenc haderőnemi képviselő vezetésével, Földesi András, Demeter György, valamint a képviselet elnökségi tagjának helyettese, Varga Árpád és a haderőnem megbízott titkára, Jakubik András részvételével kidolgozói gyülést keretében kezdődött. A gyülést nyitottá tették a többi képviselet számára is, így a logisztikai képviselet részéről Gál Jenő és Takács István, a közigazgatás részéről Kun Ferenc, míg a légierő képviselettől Tóvári Róbert tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt.

A kidolgozói munkát a konstruktivitás, a vélemények korrekt ütköztetése és a képviseletek által delegáltak véleményének tiszteletben tartása jellemezte. A szárazföldi tervezet ismertetését és megvitatását a szárazföldi haderőnem az április 21-i, a badacsonylábdi KORK –ban tartott haderőnemi értekezletén elkezdte, és azt folyamatosan pontosítja, egyezteti a haderőnemhez tartozó tisztségviselőkkel.

A szárazföldi képviselet, módosító javaslatainak főbb indokai és szempontja a következők:

A jelenlegi struktúra, amit a Hosz 2003. kongresszusa szentesített immár a második négy éves ciklusát tölti, de már a második rendkívüli kongresszusa előtt áll (2005-2010), a Hosz vezetése egyre kevesebb személyes és aktív kapcsolatot tartanak fenn a Hosz tagságával, illetve az őket képviselő alapszervezeti és önállócsoport vezetőkkel. Ezeket a hiányzó kapcsolatokat jelenleg csak a területi ügyvivők és a képviseleti titkárok vonalán müködnek, de ők nem a döntéshozatali vonalat képviselik.

A jelenlegi nem függetlenített elnökségi tagok, még, ha nagy odafigyeléssel és jó szándékkal is látják el a tisztségüket, akkor is csak a saját alakulata, rosszabb esetben csak a saját beosztásának közvetlen környezetére, annak mindennapjaira van rálátása. Hiszen ők napi munkaidejüket, azaz főállásukat a Magyar Honvédség valamelyik szervezeténél látják el, ez ráadásul a munkáltatói befolyásoltság lehetőségét is lehetővé teszi a szervezetre. Információt, döntéseik megalapozásához a vezető tisztségviselőktől kapnak, akik szintén a területi ügyvivőktől és a képviseleti titkártól kapják azt, de személyes és közvetlen rálátása az eseményekre, amikről döntéseket hoz, csak kivételesen ritka esetekben van.

Gondot jelent a döntéshozatali rendszer elválasztása a végrehajtói rendszertől, mert ha nem látja a döntéshozó azt, hogy a végrehajtást, mik teszik lehetetlenné, vagy mik könnyítenék meg annak kivitelezését, akkor hibás döntéseket fognak hozni.

Ezért javasoljuk, a nem függetleníttet elnökségi tagok, azaz haderőnemi és képviseleti vezetők helyett függetlenített főállású régióvezetők delegálása az elnökségbe, öt országrészből, országrészenként megegyező létszámú tagság képviseletében a haderőnemek szekciókba tömörülésének lehetősége, illetve annak biztosítása mellett. Valamint a régiós képviseleti rendszert felállítása.   

A két alelnöki státusz egyforma jogosultsággal előhozza azt a lehetőséget, hogy az elnök távozásakor az új elnöki jogkört kapott vezetőt nem a kongresszus közel 100 tagja, hanem az elnökség 7 tagja választja.

Ezért javasoljuk a jelenlegi vezető tisztségviselői rendszer átszervezését (kettő alelnök helyett egy alelnök és egy elnökhelyettes).

A Hosz által alapított díjak és címek visszavonásának lehetőségét méltatlanná válás esetére biztosítani kell az adományozó szervnek.

Ezért javasoljuk a Hosz által adott díjak, címek visszavonásának lehetővé tételét.     

Az közelmúlt eseményei rávilágítottak arra, hogy az tisztesség és az etikus viselkedés milyen fontos része a szakszervezeti tevékenységnek.

Ezért javasoljuk az Ellenőrző Bizottság mintájára egy Etikai Bizottság felállítását.

Az alapszervezeteiktől elkülönült csoportok érdekérvényesítése és helyi szakszervezeti rendezvényeken való részvétele, valamint szabad pénzfelhasználásának biztosítása érdekében célszerü lenne biztosítani számukra az önállóság lehetőségét. 

Ezért javasoljuk az alapszervezeteiktől elkülönült csoportok önálló csoportokká alakításának biztosítását.

A nyugállományú tagok csoportválasztási lehetősége jelenleg korlátozott, ugyanis jelenleg csak a nyugállományú csoportoknak lehetnek tagjai. A tagmegtartás érdekében lehetőséget kellene adni arra, hogy választhassanak, hova kívánnak tartozni és ki rendelkezhessen a befizetett tagdíjuk 100% -ával.

Ezért javasoljuk a nyugállományú tagoknak biztosítani a választás lehetőségét arra, hogy a régi még meglévő alapszervezeteikhez önálló csoportjaikhoz csatlakozhassak.

A választmányi gyülések szavazási rendje jelenleg nem költségtakarékos és demokratikus rendje is vitatható (mandátumok elosztása) az egyszerüsítése a nyílt szavazás alkalmazásával átláthatóbba, valamint költségtakarékosabbá tehetné.

Ezért javasoljuk, a választmányi gyülések szavazási rendjének módosítását.

Függetlenített tisztségviselők munkavégzésének kontrollálása az összeférhetetlenségi szabályozással jó irányba terelte az eddig átláthatatlan rendszert, de további szigorításra van szükség.

Ezért javasoljuk, a választmány hatáskörébe helyezni a függetlenített tisztségviselők másodállásainak, illetve egyéb más választott státuszán kívüli munkavégzését.

Jogi és érdekvédelmi terület legfontosabb része kell, hogy legyen a Hosz tevékenységének .

Ezért javasoljuk, a  jogi és érdekvédelmi terület megerősítését jelenlegi és plusz státuszok feltöltésével. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.