2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A prémium tagságról

Hosz  |  2010. 05. 03., 13:34

A prémium tagság célja: a Honvédszakszervezet azon aktív tagjainak kiválasztása, a szakszervezet napi tevékenységébe való bevonása, gyors döntési kényszerek esetén véleményük figyelembevétele, akik az átlagosnál jobban érdeklődnek a szakszervezet iránt és időt, energiát fordítanának akár napi szinten is a hatékonyabb képviseleti munka érdekében, amiért elismerésben részesülnének. A demokratikusabb működés elősegítése az által, hogy a szakszervezet vezetősége bizonyos esetekben, (rövid határidők, vagy fontosabb, akár szakszervezet politikai döntések) nagyobb arányú vélemény, javaslat alapján foglalhasson állást. Ez a rendszer alternatív lehetőséget biztosíthatna a jövőben a tisztségviselők kiválasztásához...

Prémium tag lehet:

Prémium tagok az aktív katonai szervezetek Hosz tagjai lehetnek.

A Prémium tagság eredendő célja értelmében nem lehet prémium tag a Hosz nyugállományú-, pártoló-, alkalmazott tagjai, függetlenített-, és tiszteletdíjban részesülő nem függetlenített tisztségviselői.

Prémium taggá válás:

A prémium tagság nem megkülönböztetés a rendes tagtól, hanem a kiemelkedő aktivitást, az odaadóbb, a teljes tagság érdekében végzett társadalmi munkát érdemben kifejező státusz. A több idővel rendelkező, erre késztetést, hajlandóságot mutató tagok véleménynyilvánítási lehetősége a klasszikus szakszervezeti képviseleti rendszer nélkülözésével.

A prémium taggá válás egy folyamat, a prémium tagságba való felvételt kérelmezni nem lehet, az egyéni teljesítmény alapján a szabályok teljesülése esetén azt az aktivitás, az egyéni teljesítmény határozza meg. Ennek értékelését előre szabályozott módon képzeljük el, így a rendszer akár nyíltan végzi a minősítést. A szabályzóban lefektetett idő, vagy teljesítmény szint elérése után a HOSZ rendes tagja HOSZ prémium taggá válik, így különböző kedvezményekben, előnyös elbírálásban részesül arra az időre, míg ezt a státuszt birtokolja.

A rendszerbe való bekerülés első lépcsője lehetne az Egység újságban megjelenő kérdőív kitöltése, majd visszaküldése a központi irodának, hogy kiderüljön, mekkora az a kör, amely jelenleg aktívan részt kíván venni a munkában.

Prémium tagság megszünése:

A prémium tagság megszünése nem büntetés, mint ahogyan a taggá válás sem jutalom. A prémium státusz megszünése azt jelzi, hogy az adott időszakban a tag nem fordított annyi időt, energiát az érdekvédelemre, mint előzőleg. Ez történhet egy megváltozott élethelyzet (házasság, építkezés, gyermekvállalás, sporttevékenység, stb.), vagy más, esetleg átmeneti okból. A prémium státusz megszünése után, a rendes tag bármikor válhat újból prémium taggá, ha ismét eléri aktivitásával a szabályban rögzített feltételeket.

Prémium területek:

-         véleményezések

-         taggyülésen való részvétel

-         demonstrációkon való részvétel

-         helyi szervezésü szakszervezeti rendezvényeken való aktív részvétel

-         központi rendezvényeken való részvétel

-         különböző kérdőívek, statisztikák kitöltése

-         e – taggyülésen, on-line szavazórendszeren való aktivitás (etaggyules;ripet;nrss)

Prémium tagok elismerése:

A Honvédszakszervezet belső struktúrájának és a közeljövőben az Egység 2002 Kft-nél való változtatások függvényében különböző szintü „elismerések” javasoltak. Az elismerések nem pénzbeli jutalomként, hanem valamilyen módon segítségként definiálható az adott szintü prémium tagok további munkájának még hatékonyabbá tételéhez, hozzáfüzve, hogy egyben azért valamilyen elismerés is irányukba. Véleményem szerint maximum 3 szintig érdemes gondolkodni, hogy ne legyen túl bonyolult a nyomon követés.

I.                    szint: A rendes tagok prémium taggá válásával az első szintü „segítségben” részesül.  Ezt a szintet 3-6 (???) hónap aktivitás után éri el a rendes tag, azaz legalább hat hónapon keresztül olyan teljesítményt nyújt, mellyel magát a prémium státuszt eléri.

II.                 szint: A további két szint a már prémium tag státuszban lévő kollégáknak elérhető és arra hivatott, hogy már prémium tagként aktív állományt arra serkentse, hogy minél több ideig ebben a státuszban maradjon, így stabil és valóban aktív tagjává váljon a Honvédszakszervezetnek. Ez már inkább jutalomszerü szint, inkább elismerésnek fogható fel, amely egyszeri tárgyi vagy egyéb elismerésben ölthetne formát. Hosszabb ideig fennálló prémium tagsággal lehetne ezt a szintet elérni. Célszerü 6 hónap - 1 év (???) időtartamban gondolkodni, hiszen aki ma aktív szerepet vállal a munkában, az tudja, hogy milyen áldozattal jár sok esetben akár több évig ezt az aktivitást nyújtani helyi szinten és országosan egyaránt.

III.               szint: A legfelső szint az aktív tagok elismerésének legfelső szintje, amely jó müködés esetén a későbbiekben évente csak pár prémium tagnak adatik meg, vagyis olyan követelményt támaszt, amelynek elérése egyben teljes elköteleződését bizonyítja az érdekvédelmi munkához a „kitüntetetteket” illetőleg.

Ebben az esetben min. 2-3 év(???) időtartam, míg egy rendes tagból III. szintü prémium tag lehet.

A fenti elképzelés egy nem egészében átgondolt, új elképzelés, ezen írással gondolatokat, véleményeket szeretnénk gyüjteni, hogy a pozitív visszajelzések mellett, mi módon támogatnátok ennek az új formának a bevezetését.

Prémium szintek „elismerésének” lehetőségei:

I szint: (bronz)

            - kedvezményes vagy ingyenes internet

            - telefon költség hozzájárulás

            - egyes központi rendezvényekre való meghívás

- lehetőség magasabb szintü hozzászólásokhoz, akár konföderációs szinten való felszólalási, tanácskozási jogú részvétel

- küldött státuszba való kerülés

- kedvezményes üdülési lehetőséget a rendes taghoz képest is

Mint látható ez a szint inkább közelebb engedi a prémium tagokat a napi munkához, az abban való tényleges aktív részvétel biztosításával és ehhez nyújt valamilyen formában kis mértékü anyagi segítséget, ami főleg a prémium tagsági viszonyának megtartását segíti elő és figyelembe veszi a pl. megnövekedett telefonszámláit, internetes felületünk rendszeresebb használatát.

II. szint: (ezüst)

a prémium taggá válás után folyamatosan ebben a státuszban eltöltött függvényében, először kb. 1-2 év után valamilyen plusz elismerési forma az I. szintü prémium taghoz képest, ami nem rendszeres, hanem egyszeri formában biztosított. Gondolunk itt akár egy komolyabb telefonra, laptop hozzájárulásra, vagy olyan eszközre, ami ezt a munkát még hatékonyabbá teszi, és a jövőben azon tagjaink, akik 2 éve aktívan szerepelnek, biztosan elismerésként fognak majd fel.

III. szint: (arany)

Csak a II. szintet elért és abban hosszabb ideig tevékenykedő tagunk jogosult ezen státusz elérésére. A II. szint függvényében két vagy három előző szintü időegység elérése után a legfelső szintre kerülő tagunk egyértelmüen jutalmazásban részesülne.

Ezt a szintet elérő tagjaink automatikusan felvételt nyernének a program bizottságban már elhangzott és reményeink szerint megvalósuló Szakszervezeti Akadémiára is.

Ezt akár összehasonlíthatjuk a „szakszervezeti munkáért díj” céljával is, de az főként a választmányon is résztvevők köréből kerül kiosztásra, ez pedig az egyéni aktivitást célozza meg. Más kérdés, hogy időközben a különböző szinteket elérő tagjaink, vélhetően a tagság bizalmából időközben csoportvezetőkké, vagy alapszervezeti vezetőkké válhatnak, hiszen aktivitásukat a tagságuk is biztosan értékelni fogja. Itt kérdés, hogy ezzel kell-e foglalkozni, véleményem szerint nem, hiszen nem egy negatív feltételrendszert javaslunk átgondolásra, hanem egy elismerési, kiválasztási eljárást, ami mint egyéni tagot kezel, s nem mint szervezeti tisztségeket.

Volt olyan gondolat is, hogy ebből a körből kerülhetnének ki a későbbiekben a vezető tisztségviselő-, illetve függetlenített tisztségviselő jelöltek egy-egy választás során, de véleményem szerint nem szerencsés a kettőt keverni. Ezen tisztségviselőkről a tagok döntenek a helyi taggyüléseken az előbb leírtakhoz hasonlóan. Ott valószínüleg az aktívabb tagokat fogják preferálni, ily módon a funkcióba kerülés és ez a státusz rendszer párhuzamosan fog müködni.

Mivel minden haderőnemtől volt vezető, aki jelezte, hogy tetszik a felvetésünk, így kérek minden haderőnemi képviselőt, hogy gyülésükön, vagy e-mailban, titkárokon keresztül gyüjtsék be erre az írásra a reakcióikat, hozzászólásukat és ezek függvényében próbálunk meg egy mindenki számára elfogadható szabályzatot kidolgozni konkrét időkkel, szintekkel (lehet hogy pl. csak egy szint lesz).

A prémium területek címü résznél említett e-taggyülés, ripet, és nrss rendszerek fejlesztőivel felvettem a kapcsolatot és nemsokára egy olyan kommunikációs megvalósíthatósági javaslattal is élünk, ami biztosítja a prémium tagok véleményének gyors, hatékony technikai támogatását is. Ezek a rendszerek internetes, sms felületen képesek kisebb szavazások, elégedettség mérések, kérdőív projektek lebonyolítására, amely az utazási költségek hatékony csökkentését céloznák meg párhuzamosan azzal, hogy a tagok akár két perc alatt lereagáljanak egy-egy kérdést, így segítve a jövőben megválasztott tisztségviselők hatékony munkáját. Ennek az új rendszernek két feltétele van: - legyenek olyan tagok, akik képesek erre időt szánni, és válaszolnak a feltett kérdésekre (ez lesz a prémium tagság) – legyen közösségi akarat arra, hogy az eddiginél demokratikusabban, több tag bevonásával egy tényleges képviselet álláspont alakuljon ki fontosabb kérdésekben. (Ez utóbbi nem azt jelenti, hogy eddig nem volt így:)

Köszönöm, hogy elolvastátok és kérek mindenkit, hogy legkésőbb 2010. május 8-ig felajánlásaitokat, javaslataitokat tegyétek meg.

Szijártó Zsolt 0670/7086946

jokerking@citromail.hu

Moderálta: Gál Jenő és Takács István

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.