2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szakszervezetnek ereje van

Hosz  |  2004. 11. 28., 10:55

Többször is elhangzott ez a fenti megállapítás a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) kétnapos továbbképzésén. A dobogókői BM Üdülőben november 25-26-án megrendezett eszmecserén a bérfejlesztés, a törvénymódosítás és az érdekegyeztetés aktuális kérdéseit – a szaktárcák államtitkárai, főosztályvezetői segítségével – vitatta meg a mintegy hetven szakszervezeti tisztségviselő.

Kónya Péter nyitotta meg a már hagyományosan – az FRDÉSZ tagszervezeteinek tisztségviselői részére szervezett – kétnapos továbbképzést. Az FRDÉSZ elnöke beszámolt a legfrissebb tárgyalások, egyeztetések eredményeiről, majd a tárcáktól érkezett szakemberek rövid bevezető előadásai következtek. Dr. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára mellett Zsinka András, a Belügyminisztérium humánpolitikai főcsoportfőnöke is számba vette a 2004-es esztendő történéseit, de beszéltek a jövő évi feladatokról is, emellett mindketten kifejtették, hogy a 6%-os illetményfejlesztés biztosítása a jelenlegi legfőbb kormányzati cél.

Erdélyi Lajos beszámolt az utolsó sorkatona november 3-i leszerelése után kialakult helyzetről, az új törvényi feltételekről. A főosztályvezető hangsúlyozta: a teljesen új működési kultúrájú önkéntes haderő a jogállásról szóló törvény (Hjt.) módosítását igényli. A dandártábornok elmondta, hogy – a mobilitás megteremtése érdekében – tovább szeretnék alakítani, finomítani a katonák illetményrendszerét. A HM 2005-ös, 288 milliárdos költségvetéséről a tábornok azt hangsúlyozta, hogy mintegy 47%-ot, azaz 135 milliárdot fordít a minisztérium a személyi állomány járandóságainak, a munkáltatót terhelő járulékok kifizetésére. Erdélyi Lajos kiemelte: ebben a költségvetésben benne van a 6%-os illetményfejlesztés fedezete és közterhei is. A haderő-átalakítás – még hátralévő – feladatairól elmondta, hogy a 15 ezres, a katonai köznyelvben csak ,,Budapest Enterprise”-nek hívott központi tagozat létszáma minden bizonnyal még csökkenni fog.     

Kordás László, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára a szaktárca szolgáltató és a szociális párbeszédben betöltött szerepét emelte ki. Az érdekegyeztetésről szólva felajánlotta, hogy a megrekedt tárgyalások előmozdítása érdekében az FMM közvetítő szerepet is vállal a HM és a HOSZ között.    

Az expozék után a tagszervezetek elnökeinek hozzászólásai, véleményei és kérdései következtek. Farkas László HOSZ elnök kifejtette: az illetményfejlesztés ügyében sok esetben ,,zsonglőrködnek” a tárcák. A bértáblában kialakult illetményhierarchiák felbomlanak, így nem a prioritást élvező helyeken lesznek kereset növekedések, hanem máshol. A PM politikai államtitkárának megjegyzésére reagálva Farkas László elmondta, az állam nem önmagán, hanem a munkavállalókon takarékoskodik. A HOSZ elnöke azt is kiemelte, hogy az elmúlt évek során a köztisztviselői illetményalap nem nőtt arányosan a minimálbérhez képest, így leértékeltnek tűnik – többek között – a katonák teljesítménye is.      

A második napon a szakszervezetek számára ajánlott szolgáltatásoké volt a főszerep. Sárkány Ferenc, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője a Honvédszakszervezet tagjai számára már igénybe vehető kedvezményeket ajánlotta a társszervezetek részére. A cégvezetők a belföldi és külföldi üdülési, a kedvezményes gépjármű-vásárlási és Internet-szolgáltatási lehetőségekről, a kedvezményes étkezési utalványok forgalmazásáról, az EDC-tagsági kártyák nyújtotta szolgáltatásokról, az elektronikus számlázás, valamint a kedvezményes ADSL-felhasználásról tartottak ismertetőt. Végül a bevezetés előtt álló cafeteria-rendszerről és a nyugdíjpénztárról hangzottak el hasznos tudnivalók. Kónya Péter a tagszervezetek véleményét is osztotta, amikor – a továbbképzés mérlegét megvonva – eredményesnek ítélte a dobogókői eseményt.      

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.