2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szakszervezetnek ereje van

Hosz  |  2004. 11. 28., 10:55

Többször is elhangzott ez a fenti megállapítás a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) kétnapos továbbképzésén. A dobogókői BM Üdülőben november 25-26-án megrendezett eszmecserén a bérfejlesztés, a törvénymódosítás és az érdekegyeztetés aktuális kérdéseit – a szaktárcák államtitkárai, főosztályvezetői segítségével – vitatta meg a mintegy hetven szakszervezeti tisztségviselő.

Kónya Péter nyitotta meg a már hagyományosan – az FRDÉSZ tagszervezeteinek tisztségviselői részére szervezett – kétnapos továbbképzést. Az FRDÉSZ elnöke beszámolt a legfrissebb tárgyalások, egyeztetések eredményeiről, majd a tárcáktól érkezett szakemberek rövid bevezető előadásai következtek. Dr. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára mellett Zsinka András, a Belügyminisztérium humánpolitikai főcsoportfőnöke is számba vette a 2004-es esztendő történéseit, de beszéltek a jövő évi feladatokról is, emellett mindketten kifejtették, hogy a 6%-os illetményfejlesztés biztosítása a jelenlegi legfőbb kormányzati cél.

Erdélyi Lajos beszámolt az utolsó sorkatona november 3-i leszerelése után kialakult helyzetről, az új törvényi feltételekről. A főosztályvezető hangsúlyozta: a teljesen új működési kultúrájú önkéntes haderő a jogállásról szóló törvény (Hjt.) módosítását igényli. A dandártábornok elmondta, hogy – a mobilitás megteremtése érdekében – tovább szeretnék alakítani, finomítani a katonák illetményrendszerét. A HM 2005-ös, 288 milliárdos költségvetéséről a tábornok azt hangsúlyozta, hogy mintegy 47%-ot, azaz 135 milliárdot fordít a minisztérium a személyi állomány járandóságainak, a munkáltatót terhelő járulékok kifizetésére. Erdélyi Lajos kiemelte: ebben a költségvetésben benne van a 6%-os illetményfejlesztés fedezete és közterhei is. A haderő-átalakítás – még hátralévő – feladatairól elmondta, hogy a 15 ezres, a katonai köznyelvben csak ,,Budapest Enterprise”-nek hívott központi tagozat létszáma minden bizonnyal még csökkenni fog.     

Kordás László, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára a szaktárca szolgáltató és a szociális párbeszédben betöltött szerepét emelte ki. Az érdekegyeztetésről szólva felajánlotta, hogy a megrekedt tárgyalások előmozdítása érdekében az FMM közvetítő szerepet is vállal a HM és a HOSZ között.    

Az expozék után a tagszervezetek elnökeinek hozzászólásai, véleményei és kérdései következtek. Farkas László HOSZ elnök kifejtette: az illetményfejlesztés ügyében sok esetben ,,zsonglőrködnek” a tárcák. A bértáblában kialakult illetményhierarchiák felbomlanak, így nem a prioritást élvező helyeken lesznek kereset növekedések, hanem máshol. A PM politikai államtitkárának megjegyzésére reagálva Farkas László elmondta, az állam nem önmagán, hanem a munkavállalókon takarékoskodik. A HOSZ elnöke azt is kiemelte, hogy az elmúlt évek során a köztisztviselői illetményalap nem nőtt arányosan a minimálbérhez képest, így leértékeltnek tűnik – többek között – a katonák teljesítménye is.      

A második napon a szakszervezetek számára ajánlott szolgáltatásoké volt a főszerep. Sárkány Ferenc, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője a Honvédszakszervezet tagjai számára már igénybe vehető kedvezményeket ajánlotta a társszervezetek részére. A cégvezetők a belföldi és külföldi üdülési, a kedvezményes gépjármű-vásárlási és Internet-szolgáltatási lehetőségekről, a kedvezményes étkezési utalványok forgalmazásáról, az EDC-tagsági kártyák nyújtotta szolgáltatásokról, az elektronikus számlázás, valamint a kedvezményes ADSL-felhasználásról tartottak ismertetőt. Végül a bevezetés előtt álló cafeteria-rendszerről és a nyugdíjpénztárról hangzottak el hasznos tudnivalók. Kónya Péter a tagszervezetek véleményét is osztotta, amikor – a továbbképzés mérlegét megvonva – eredményesnek ítélte a dobogókői eseményt.      

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.