2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Levél a miniszternek

Hosz  |  2004. 12. 01., 13:21

Az Országgyűlés elé beterjesztett költségvetési törvény javaslat tanulmányozása és a HM KPSZH főigazgatója által tartott tájékoztató, valamint a Honvédszakszervezet részére  megküldött anyag kapcsán a HOSZ megállapításait - Farkas László elnök - levélben továbbította a honvédelmi miniszternek..

            

           Juhász Ferenc                      

                            a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere

                                                                                               Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!

 A HM KPSZH főigazgatója 2004. 11. 10-én tájékoztatta az érdekvédelmi szervezeteket a honvédelmi tárca 2005. évi – elsősorban a személyi állomány élet- és munkakörülményeit érintő – költségvetési elképzeléseiről és irányszámairól. Az itt megismert tájékoztató anyagot 2004. november 24-én a HÉF plenáris ülése is tárgyalta, amelyen a Honvédszakszervezet az Ön által ismert okok miatt nem vett részt.

Az országgyűlés elé beterjesztett költségvetési törvény javaslat tanulmányozása és a HM KPSZH főigazgatója által tartott tájékoztató, valamint a részünkre megküldött anyag kapcsán a Honvédszakszervezet megállapításai a következők:

Csalódottan vettük tudomásul, hogy a parlamentnek benyújtott költségvetési törvény tervezete szerint a HM 2005-ben mintegy 288 milliárd 116.6 millió forintból gazdálkodhat, szemben a 2004. évi 346 milliárd 956.1 millió forintos előirányzattal, ami az ismert költségvetési szigorítások miatt később 309 milliárd 819.2 millió forintra szűkült. Ez oda vezet, hogy a HM és az MH minden területét érintően megszorításokra és szigorításokra kell számítani, csak így biztosíthatók a működés feltételei.

A fentiekkel, valamint a Hjt-ben végrehajtott törvényi változásokkal és az általunk ismert további változtatási tervekkel együtt véleményünk szerint 2005-ben is folytatódik az a tendencia, amelynek eredményeként a hivatásos- és szerződéses állomány élet és munkakörülményei, családjaik helyzete tovább romlik a társadalom más rétegeihez képest.

A személyi juttatások vonatkozásában a tárca– összhangban a kormány elvárásaival – bérfejlesztésre nominálisan 6%-ot tervezett, ami a számítások szerint 1,5%-os reálbér-növekedést eredményez. Ilyen mértékű illetményfejlesztés esetén az elmúlt két évben az országos átlagtól (20% feletti reálbér-emelkedés) történt látványos elmaradásunk 2005-ben nem csökken, amit különösen aggasztó jelenségnek tartunk. Ez ma már azt eredményezi, hogy a katonatársadalom jelentős része, különösen a szerződéses állomány vonatkozásában a magyar állami alkalmazotti átlagbér alatti illetménnyel rendelkezik.

A 2005. évi költségvetésben egyértelműen vesztes a lakástámogatás- és építés rendszere, amelyre a 2004. évi 5.6 milliárd forinttal szemben 2005-ben mindössze 1.206 milliárd forintot szán a költségvetés. Mindez olyan körülmények között történik, amikor a haderő-átalakítás kapcsán a katonák egyre nagyobb számban válnak hátrányosan érintetté a lakhatás problémakörében. A tervezet szerint 2005-ben a helyzet tovább romlik, ami veszélyt jelent az önkéntes haderőre történő áttérés folyamatára, az állomány kívánt mobilitása és a megtartó-képesség megteremtésére.

Továbbra sem megoldott az arra rászoruló nyugállományúak nyugdíjas otthonokban történő elhelyezésének ügye, mivel férőhely bérlésére 31 millió forintot tervez a tárca, ami mintegy 14 férőhely biztosítására elegendő.

A költségvetési törvény tervezete a Hjt-t úgy módosítja, hogy megszünteti az ún. kiemelt nyelvek tudása alapján járó nyelvpótlékok alanyi jogosultságát. A HOSZ véleménye szerint ez nem áll összhangban a katonákkal szemben megfogalmazott követelményekkel és feladatokkal (a nyelvtudás kötelező megszerzése, külföldre vezénylés beleegyezés nélkül).

A tájékoztató anyag szerint a ruházati költségtérítés a 2004. évi mértékkel azonos szinten, 15 eFt/fő összegben kerül kifizetésre, ami tényszerűen sem felel meg a valóságnak, hiszen 2004-ben a hivatásos állomány részére 30 eFt került kifizetésre.

Az egyéb járandóságokat, költségtérítéseket és más juttatásokat a 2004. évinél többnyire magasabb szinten tervezte meg a tárca. Ezt elfogadjuk és üdvözöljük, amennyiben a tényleges szükségleteket figyelembe vevő összegek kerültek rögzítésre a költségvetés tervezetében.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Honvédszakszervezet arra kéri Önt, hogy a tárca költségvetésének véglegesítésekor a fenti megállapítások figyelembe vételével hozza meg döntéseit, kiemelten kezelve a következőket:

1./ Az illetményemelések differenciált végrehajtásával a Honvédszakszervezet abban az esetben tud egyetérteni, ha a legkisebb mértékű emelésben részesülő állomány is legalább az inflációt meghaladó mértékű illetményfejlesztésben részesül. A differenciálás módjára vonatkozóan külön egyeztetést tartunk szükségesnek, mivel az egyéni teljesítményértékelések a Magyar Honvédségben nem ezt a célt szolgálják, azok alapján objektív, tárgyszerű illetményrendezés véleményünk szerint nem valósítható meg.

2./ A fentebb már említett elmaradásunk csökkentésére szükségesnek tartjuk a kormány 6%-os ajánlatán túl a tárcán belül egyéb módon való kompenzálás lehetőségének vizsgálatát, erre vonatkozóan látunk mozgósítható tartalékokat és eszközöket a költségvetés tervezetében.

3./ Szükségesnek tartjuk a költségvetési törvény tervezetének a nyelvpótlékokra vonatkozó részét úgy módosítani, hogy az eredeti szabályozás maradjon érvényben. Ehhez kérjük Miniszter Úr hathatós közreműködését a törvényalkotási munka során. Amennyiben a törvénymódosítás nem valósul meg, a nyelvpótlékok eddigi gyakorlat szerinti folyósítását kérjük továbbra is alkalmazni.

4./ Habár nem tartozik szorosan a költségvetés tervezetéhez, ehelyütt is rá kívánjuk irányítani Miniszter Úr figyelmét, hogy az idei év kedvezőtlen változásai fokozottan éreztetik hatásukat az állomány hangulatára és anyagi helyzetére az év vége közeledtével is. Itt elsősorban arra gondolunk, hogy a 13. havi illetményt ebben az évben a katonaállomány elveszítette, illetve a költségvetési megszorítások miatt – a HM KPSZH főigazgató tájékoztatása alapján - az ún. „pulykapénz” reménye is elveszni látszik. Ezért a HOSZ azt kéri a tárcától, hogy a december havi illetményeket még az év végi ünnepek előtt fizesse ki az állomány részére.

Budapest, 2004. november 30.

                                                       Tisztelettel:

                                                            Farkas László

                                                                                                elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.