2024. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Levél a miniszternek

Hosz  |  2004. 12. 01., 13:21

Az Országgyűlés elé beterjesztett költségvetési törvény javaslat tanulmányozása és a HM KPSZH főigazgatója által tartott tájékoztató, valamint a Honvédszakszervezet részére  megküldött anyag kapcsán a HOSZ megállapításait - Farkas László elnök - levélben továbbította a honvédelmi miniszternek..

            

           Juhász Ferenc                      

                            a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere

                                                                                               Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!

 A HM KPSZH főigazgatója 2004. 11. 10-én tájékoztatta az érdekvédelmi szervezeteket a honvédelmi tárca 2005. évi – elsősorban a személyi állomány élet- és munkakörülményeit érintő – költségvetési elképzeléseiről és irányszámairól. Az itt megismert tájékoztató anyagot 2004. november 24-én a HÉF plenáris ülése is tárgyalta, amelyen a Honvédszakszervezet az Ön által ismert okok miatt nem vett részt.

Az országgyűlés elé beterjesztett költségvetési törvény javaslat tanulmányozása és a HM KPSZH főigazgatója által tartott tájékoztató, valamint a részünkre megküldött anyag kapcsán a Honvédszakszervezet megállapításai a következők:

Csalódottan vettük tudomásul, hogy a parlamentnek benyújtott költségvetési törvény tervezete szerint a HM 2005-ben mintegy 288 milliárd 116.6 millió forintból gazdálkodhat, szemben a 2004. évi 346 milliárd 956.1 millió forintos előirányzattal, ami az ismert költségvetési szigorítások miatt később 309 milliárd 819.2 millió forintra szűkült. Ez oda vezet, hogy a HM és az MH minden területét érintően megszorításokra és szigorításokra kell számítani, csak így biztosíthatók a működés feltételei.

A fentiekkel, valamint a Hjt-ben végrehajtott törvényi változásokkal és az általunk ismert további változtatási tervekkel együtt véleményünk szerint 2005-ben is folytatódik az a tendencia, amelynek eredményeként a hivatásos- és szerződéses állomány élet és munkakörülményei, családjaik helyzete tovább romlik a társadalom más rétegeihez képest.

A személyi juttatások vonatkozásában a tárca– összhangban a kormány elvárásaival – bérfejlesztésre nominálisan 6%-ot tervezett, ami a számítások szerint 1,5%-os reálbér-növekedést eredményez. Ilyen mértékű illetményfejlesztés esetén az elmúlt két évben az országos átlagtól (20% feletti reálbér-emelkedés) történt látványos elmaradásunk 2005-ben nem csökken, amit különösen aggasztó jelenségnek tartunk. Ez ma már azt eredményezi, hogy a katonatársadalom jelentős része, különösen a szerződéses állomány vonatkozásában a magyar állami alkalmazotti átlagbér alatti illetménnyel rendelkezik.

A 2005. évi költségvetésben egyértelműen vesztes a lakástámogatás- és építés rendszere, amelyre a 2004. évi 5.6 milliárd forinttal szemben 2005-ben mindössze 1.206 milliárd forintot szán a költségvetés. Mindez olyan körülmények között történik, amikor a haderő-átalakítás kapcsán a katonák egyre nagyobb számban válnak hátrányosan érintetté a lakhatás problémakörében. A tervezet szerint 2005-ben a helyzet tovább romlik, ami veszélyt jelent az önkéntes haderőre történő áttérés folyamatára, az állomány kívánt mobilitása és a megtartó-képesség megteremtésére.

Továbbra sem megoldott az arra rászoruló nyugállományúak nyugdíjas otthonokban történő elhelyezésének ügye, mivel férőhely bérlésére 31 millió forintot tervez a tárca, ami mintegy 14 férőhely biztosítására elegendő.

A költségvetési törvény tervezete a Hjt-t úgy módosítja, hogy megszünteti az ún. kiemelt nyelvek tudása alapján járó nyelvpótlékok alanyi jogosultságát. A HOSZ véleménye szerint ez nem áll összhangban a katonákkal szemben megfogalmazott követelményekkel és feladatokkal (a nyelvtudás kötelező megszerzése, külföldre vezénylés beleegyezés nélkül).

A tájékoztató anyag szerint a ruházati költségtérítés a 2004. évi mértékkel azonos szinten, 15 eFt/fő összegben kerül kifizetésre, ami tényszerűen sem felel meg a valóságnak, hiszen 2004-ben a hivatásos állomány részére 30 eFt került kifizetésre.

Az egyéb járandóságokat, költségtérítéseket és más juttatásokat a 2004. évinél többnyire magasabb szinten tervezte meg a tárca. Ezt elfogadjuk és üdvözöljük, amennyiben a tényleges szükségleteket figyelembe vevő összegek kerültek rögzítésre a költségvetés tervezetében.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Honvédszakszervezet arra kéri Önt, hogy a tárca költségvetésének véglegesítésekor a fenti megállapítások figyelembe vételével hozza meg döntéseit, kiemelten kezelve a következőket:

1./ Az illetményemelések differenciált végrehajtásával a Honvédszakszervezet abban az esetben tud egyetérteni, ha a legkisebb mértékű emelésben részesülő állomány is legalább az inflációt meghaladó mértékű illetményfejlesztésben részesül. A differenciálás módjára vonatkozóan külön egyeztetést tartunk szükségesnek, mivel az egyéni teljesítményértékelések a Magyar Honvédségben nem ezt a célt szolgálják, azok alapján objektív, tárgyszerű illetményrendezés véleményünk szerint nem valósítható meg.

2./ A fentebb már említett elmaradásunk csökkentésére szükségesnek tartjuk a kormány 6%-os ajánlatán túl a tárcán belül egyéb módon való kompenzálás lehetőségének vizsgálatát, erre vonatkozóan látunk mozgósítható tartalékokat és eszközöket a költségvetés tervezetében.

3./ Szükségesnek tartjuk a költségvetési törvény tervezetének a nyelvpótlékokra vonatkozó részét úgy módosítani, hogy az eredeti szabályozás maradjon érvényben. Ehhez kérjük Miniszter Úr hathatós közreműködését a törvényalkotási munka során. Amennyiben a törvénymódosítás nem valósul meg, a nyelvpótlékok eddigi gyakorlat szerinti folyósítását kérjük továbbra is alkalmazni.

4./ Habár nem tartozik szorosan a költségvetés tervezetéhez, ehelyütt is rá kívánjuk irányítani Miniszter Úr figyelmét, hogy az idei év kedvezőtlen változásai fokozottan éreztetik hatásukat az állomány hangulatára és anyagi helyzetére az év vége közeledtével is. Itt elsősorban arra gondolunk, hogy a 13. havi illetményt ebben az évben a katonaállomány elveszítette, illetve a költségvetési megszorítások miatt – a HM KPSZH főigazgató tájékoztatása alapján - az ún. „pulykapénz” reménye is elveszni látszik. Ezért a HOSZ azt kéri a tárcától, hogy a december havi illetményeket még az év végi ünnepek előtt fizesse ki az állomány részére.

Budapest, 2004. november 30.

                                                       Tisztelettel:

                                                            Farkas László

                                                                                                elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.