2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

,,Jogilag normális, emberileg véleményes”

Hosz  |  2004. 12. 06., 18:46

Kecskeméten sok olyan hivatásos katona szolgál, aki már ,,végigcsavarogta az országot”, a jelenlegi haderőreformnak is vannak nyertesei és vesztesei. A Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis a kedvező oldalon áll, voltak fejlesztések, noha nem a kívánt mértékben, de emelkedett a létszám is. A haderőt körülölelő bürokrácia miatt azonban elhúzódnak a kifizetések, a járandóságokat csak hónapokkal később kapják meg a katonák – mondja Pető István dandártábornok.  

2004. szeptember elsejével indult meg a haderő-átalakítás kecskemétieket érintő üteme. A december 31-ével befejeződő időszakban mindenkinek meg kell kapni azt a beosztását, melyben majd a későbbiekben a feladatait is végrehajtja. Igen ám, de a fordulónap miatt a járandóságok kifizetése jó esetben február elején történhet meg – mondja a haderőreformot mind az íróasztal ,,fiókos”, mind a ,,nem fiókos” oldaláról már átélt parancsnok. Mindez jogilag normális, de emberileg már véleményes – folytatja Pető tábornok. Majd elmondja, hogy a ,,repülő-műszaki váltság”, az étkezési pótlék, a repülőgép-vezetők pótléka és besorolása ügyében jelenleg is káosz uralkodik.  

A haderőreform kapcsán Kecskemétre települő hivatásos és szerződéses katonákról megtudtuk, hogy a – még 2000-ben – Pápáról érkezők már jól beilleszkedtek. Róluk azonban tudni kell, hogy ők még Taszárról kerültek Pápára, majd Pápáról jöttek át Kecskemétre. Ők az igazi vesztesek, ők már ,,végigcsavarogták az országot”. Pető tábornok tudomása szerint mindössze egyikőjük (!!!) családi élete nem végződött válással, a többiek házassága, baráti kapcsolata mind tönkrement. Szabadszállásról alapvetően szerződéses katonák érkeztek, felvállalták, hogy napi munkába járással fognak dolgozni. Ígéretet kaptak autóbuszra, nem jött össze. Persze a szárazföldnél ezt (is) ügyesebben megoldották, így a katonák sokan inkább Hódmezővásárhelyre, mint Kecskemétre ingáznak. A mintegy ötven szerződéses legénységi katonával – annak rendje és módja szerint – meg is kötötték a szerződést, ekkor azonban a kért 560 fős legénységi állományt alig 430-ra redukálták. Ez a probléma jelenleg akkora leterheltséget okoz, hogy gondot jelent a szabadnap kiadása, a 8 órás munkaidő betartása. Nincs tartalék, Pető tábornok csak akkor tud valakit felvenni, ha az a beosztás üres, katonája viszont így is csak egy fél év múlva lesz. Az állandó fluktuáció ,,túlterhelés-spirált okozhat”.

A kecskeméti bázisparancsnok szerint a helyi specialitásokat, a NATO-követelmények betartását, a repülőtér állandó fogadókészségének biztosításával járó téli pluszfeladatokat a döntéshozók nem veszik figyelembe, még mindig nem légierő-specifikusan gondolkodnak. A tábornok álláspontja az, hogy a döntéshozatal során elfeledkezünk az emberről, ,,a papírtól nem látszik a katona” – mondja Pető István. Példát is mondott a parancsnok: augusztus elsejével vezették be az új hajózó pótlék-rendszert, de a HM KPSZH állásfoglalása még nem érkezett meg! A hajózók közül sokan – tegyük hozzá joggal – sértve érzik magukat, a törvények és jogszabályok nem ehhez a létszámhoz lettek kitalálva. Már most tudni lehet, hogy a 2005-ös – amúgy is csekély – repülési időket tovább csökkentik. Ezeknek a döntéseknek már emberéletben mért következményei is lehetnek - mondta a beszélgetés végén Pető István dandártábornok.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.