2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Illetményfejlesztés 2005-ben

Hosz  |  2005. 01. 04., 18:30

Az érdekvédelmi szervezetek január 3-án, a HM Humánpolitikai Főosztály által szervezett egyeztetésen ismerték meg a tárca 2005. évi illetményfejlesztéssel kapcsolatos elgondolását. Az illetményfejlesztés tárca által javasolt lehetséges módját – mellyel a HM vezetése előzetesen egyetértett - a főosztály részéről Krizbai János ezredes, a HM KPSZH részéről pedig Pál István ezredes ismertette.

A tárca a költségvetési törvényben és az OKÉT megállapodásban rögzített 6%-os bruttó keresetnövekedés mértékét figyelembe véve a katonák 2005. évi illetményfejlesztésére a következő javaslatot tette:

1./ A 2004. évi logikát követve az illetményfejlesztés 2005-ben is differenciáltan történne úgy, hogy a központi szerveknél 5%, a csapatoknál 6,5%-os fejlesztés valósulna meg.

2./ Az illetményemelés gyakorlati végrehajtása 2005-ben is ún. technikai illetményalap alkalmazásával történne, ami azt jelentené, hogy a jelenlegi 34.320 Ft-os illetményalap 5%-al növelve, 36.040 Ft-ra emelkedik, amit minden katona automatikusan megkap.

3./ A csapatszolgálatot teljesítők részére az ezen felüli, 1,5%-pontos emelés a tavalyihoz hasonlóan kiegészítő illetmény formájában valósulna meg.

A Honvédszakszervezet álláspontját a tervezettel kapcsolatban Farkas László, a HOSZ elnöke a következőkben foglalta össze:

1./ A HOSZ tudomásul veszi, hogy az OKÉT megállapodásban és a költségvetésben meghatározott keretek között van mód az illetményemelés végrehajtására.

2./ A differenciálás elvét és célját elfogadjuk, azonban nem hagyható figyelmen kívül, hogy ennek következtében az állomány egy részénél nem teljesülnek az OKÉT megállapodásban is rögzített kormányzati szándékok a 6%-os illetményemelésre vonatkozóan. Így az érintett állomány a tervezett inflációt figyelembe véve csak minimális reálbéremelésben részesülne, amit tovább ronthatnak az SZJA törvény módosításaiból adódó, számunkra ma még nem minden részletében ismert – de természetesen minden állománykategóriát érintő - hatások.

3./ A fentiek miatt a HOSZ a tervezetben foglalt módon történő illetményfejlesztést csak úgy tudja elfogadni, ha a tárca – a 2004. évihez hasonló módon – keresi és megtalálja a módját a fentieken felül még egy, egyszeri, a tavalyival legalább azonos összegű, minden katonát érintő kifizetésnek. Ennek megvalósítására a tavalyi módszert javasoljuk alkalmazni.

A tárca jelen lévő képviselői a HOSZ javaslatát rögzítették, azt döntéshozatal céljából a honvédelmi miniszternek továbbítják. Az illetményfejlesztés végrehajtására az egyeztetések lezárása után, a végleges HM döntést követően történik intézkedés.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.