2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb egyeztetés a 2005. évi illetményekről

Hosz  |  2005. 01. 18., 10:53

Január 14-én került sor a HM KPSZH főigazgatója és az érdekképviseleti szervezetek vezetői között a 2005. évi illetményfejlesztéssel kapcsolatos újabb egyeztetésre. Az egyeztetésen dr. Alkéri István dandártábornok, a HM KPSZH főigazgatója átnyújtotta a tárca megállapodás-tervezetét és szóbeli kiegészítésként közölte, hogy a tervezetben foglaltakon túl a tárca nem lát lehetőséget az illetménypozíciók javítására.

A tervezet szerint az illetményfejlesztés differenciáltan valósul meg, az előző egyeztetésről szóló tájékoztatónkban már ismertetett módon (a 20, illetve 10%-os illetménykiegészítésben részesülők 6,5%-os, míg a 35, 50, illetve 15%-os illetménykiegészítésben részesülők 5%-os illetményfejlesztésben részesülnek). A tárca vállalja azt is, hogy 2005. augusztusában vagy szeptemberében megvizsgálja a személyi juttatások előirányzatának felhasználását és az esetlegesen képződő bérmegtakarításokat az állomány anyagi elismerésére fordítja. A HOSZ javaslatát, miszerint a fenti módon megvalósuló illetményfejlesztés párosuljon még egy egyszeri, legalább nettó 15.000 Ft értékű kifizetéssel, a tárca anyagi források hiányára hivatkozva nem támogatja.

A HOSZ álláspontját a megállapodás-tervezettel kapcsolatban Farkas László elnök fejtette ki, eszerint:

- a HOSZ, ahogy azt már korábban is kinyilvánította, egyetért a differenciált illetményfejlesztéssel, nem tudja azonban elfogadni, hogy ezáltal az állomány egy része nem kapja meg a kormányzati szándékkal megegyező, 6%-os mértékű emelést. Ennek kiküszöbölésére lett volna alkalmas az általunk javasolt egyszeri kifizetés, amivel ez az állománycsoport is megközelíthette volna a 6%-os szintet.

- nem tudjuk elfogadni az 5%-os emelést azért sem, mert ezzel – véleményünk szerint – ellentétbe kerülnénk az OKÉT-megállapodás tartalmával, amit a HOSZ képviseletében is aláírt az FRDÉSZ elnöke, így attól eltérő tartalmú megállapodást nem vállalhatunk fel.

- a tervezett formában történő illetményfejlesztés a tiszthelyettesi és zászlósi kategóriáknál feszültséget okozhat azzal, hogy az elmúlt évi és az idei emelés eredményeként a 10%-os illetménykiegészítésben részesülők „megelőzhetik” a 15%-os illetménykiegészítésben részesülőket. Ezért a HOSZ azt javasolja, hogy a 15%-os kategória is kapjon olyan mértékű kompenzációt, aminek eredményeként a tiszthelyettesi- és zászlósi állománycsoportban gyakorlatilag megszűnne az illetménykiegészítések eltérő mértékéből adódó indokolatlan különbségtétel. Ezen javaslatunkat a KPSZH főigazgatója is támogatta, az ehhez szükséges forrásokat biztosíthatónak látta, ezért a honvédelmi miniszternek javasolja a megvalósítását.

Összességében, mivel a tárca tervei szerint megvalósuló illetményfejlesztés ismét hátrányos helyzetbe hozza a katonaállomány jelentős részét, a HOSZ javaslatát pedig a hátrányok csökkentésére a tárca nem támogatja, a Honvédszakszervezet a beterjesztett megállapodás-tervezetet nem fogadja el, azt az abban foglalt tartalommal nem tudja aláírni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.