2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb egyeztetés a 2005. évi illetményekről

Hosz  |  2005. 01. 18., 10:53

Január 14-én került sor a HM KPSZH főigazgatója és az érdekképviseleti szervezetek vezetői között a 2005. évi illetményfejlesztéssel kapcsolatos újabb egyeztetésre. Az egyeztetésen dr. Alkéri István dandártábornok, a HM KPSZH főigazgatója átnyújtotta a tárca megállapodás-tervezetét és szóbeli kiegészítésként közölte, hogy a tervezetben foglaltakon túl a tárca nem lát lehetőséget az illetménypozíciók javítására.

A tervezet szerint az illetményfejlesztés differenciáltan valósul meg, az előző egyeztetésről szóló tájékoztatónkban már ismertetett módon (a 20, illetve 10%-os illetménykiegészítésben részesülők 6,5%-os, míg a 35, 50, illetve 15%-os illetménykiegészítésben részesülők 5%-os illetményfejlesztésben részesülnek). A tárca vállalja azt is, hogy 2005. augusztusában vagy szeptemberében megvizsgálja a személyi juttatások előirányzatának felhasználását és az esetlegesen képződő bérmegtakarításokat az állomány anyagi elismerésére fordítja. A HOSZ javaslatát, miszerint a fenti módon megvalósuló illetményfejlesztés párosuljon még egy egyszeri, legalább nettó 15.000 Ft értékű kifizetéssel, a tárca anyagi források hiányára hivatkozva nem támogatja.

A HOSZ álláspontját a megállapodás-tervezettel kapcsolatban Farkas László elnök fejtette ki, eszerint:

- a HOSZ, ahogy azt már korábban is kinyilvánította, egyetért a differenciált illetményfejlesztéssel, nem tudja azonban elfogadni, hogy ezáltal az állomány egy része nem kapja meg a kormányzati szándékkal megegyező, 6%-os mértékű emelést. Ennek kiküszöbölésére lett volna alkalmas az általunk javasolt egyszeri kifizetés, amivel ez az állománycsoport is megközelíthette volna a 6%-os szintet.

- nem tudjuk elfogadni az 5%-os emelést azért sem, mert ezzel – véleményünk szerint – ellentétbe kerülnénk az OKÉT-megállapodás tartalmával, amit a HOSZ képviseletében is aláírt az FRDÉSZ elnöke, így attól eltérő tartalmú megállapodást nem vállalhatunk fel.

- a tervezett formában történő illetményfejlesztés a tiszthelyettesi és zászlósi kategóriáknál feszültséget okozhat azzal, hogy az elmúlt évi és az idei emelés eredményeként a 10%-os illetménykiegészítésben részesülők „megelőzhetik” a 15%-os illetménykiegészítésben részesülőket. Ezért a HOSZ azt javasolja, hogy a 15%-os kategória is kapjon olyan mértékű kompenzációt, aminek eredményeként a tiszthelyettesi- és zászlósi állománycsoportban gyakorlatilag megszűnne az illetménykiegészítések eltérő mértékéből adódó indokolatlan különbségtétel. Ezen javaslatunkat a KPSZH főigazgatója is támogatta, az ehhez szükséges forrásokat biztosíthatónak látta, ezért a honvédelmi miniszternek javasolja a megvalósítását.

Összességében, mivel a tárca tervei szerint megvalósuló illetményfejlesztés ismét hátrányos helyzetbe hozza a katonaállomány jelentős részét, a HOSZ javaslatát pedig a hátrányok csökkentésére a tárca nem támogatja, a Honvédszakszervezet a beterjesztett megállapodás-tervezetet nem fogadja el, azt az abban foglalt tartalommal nem tudja aláírni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.