2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb egyeztetés a 2005. évi illetményekről

Hosz  |  2005. 01. 18., 10:53

Január 14-én került sor a HM KPSZH főigazgatója és az érdekképviseleti szervezetek vezetői között a 2005. évi illetményfejlesztéssel kapcsolatos újabb egyeztetésre. Az egyeztetésen dr. Alkéri István dandártábornok, a HM KPSZH főigazgatója átnyújtotta a tárca megállapodás-tervezetét és szóbeli kiegészítésként közölte, hogy a tervezetben foglaltakon túl a tárca nem lát lehetőséget az illetménypozíciók javítására.

A tervezet szerint az illetményfejlesztés differenciáltan valósul meg, az előző egyeztetésről szóló tájékoztatónkban már ismertetett módon (a 20, illetve 10%-os illetménykiegészítésben részesülők 6,5%-os, míg a 35, 50, illetve 15%-os illetménykiegészítésben részesülők 5%-os illetményfejlesztésben részesülnek). A tárca vállalja azt is, hogy 2005. augusztusában vagy szeptemberében megvizsgálja a személyi juttatások előirányzatának felhasználását és az esetlegesen képződő bérmegtakarításokat az állomány anyagi elismerésére fordítja. A HOSZ javaslatát, miszerint a fenti módon megvalósuló illetményfejlesztés párosuljon még egy egyszeri, legalább nettó 15.000 Ft értékű kifizetéssel, a tárca anyagi források hiányára hivatkozva nem támogatja.

A HOSZ álláspontját a megállapodás-tervezettel kapcsolatban Farkas László elnök fejtette ki, eszerint:

- a HOSZ, ahogy azt már korábban is kinyilvánította, egyetért a differenciált illetményfejlesztéssel, nem tudja azonban elfogadni, hogy ezáltal az állomány egy része nem kapja meg a kormányzati szándékkal megegyező, 6%-os mértékű emelést. Ennek kiküszöbölésére lett volna alkalmas az általunk javasolt egyszeri kifizetés, amivel ez az állománycsoport is megközelíthette volna a 6%-os szintet.

- nem tudjuk elfogadni az 5%-os emelést azért sem, mert ezzel – véleményünk szerint – ellentétbe kerülnénk az OKÉT-megállapodás tartalmával, amit a HOSZ képviseletében is aláírt az FRDÉSZ elnöke, így attól eltérő tartalmú megállapodást nem vállalhatunk fel.

- a tervezett formában történő illetményfejlesztés a tiszthelyettesi és zászlósi kategóriáknál feszültséget okozhat azzal, hogy az elmúlt évi és az idei emelés eredményeként a 10%-os illetménykiegészítésben részesülők „megelőzhetik” a 15%-os illetménykiegészítésben részesülőket. Ezért a HOSZ azt javasolja, hogy a 15%-os kategória is kapjon olyan mértékű kompenzációt, aminek eredményeként a tiszthelyettesi- és zászlósi állománycsoportban gyakorlatilag megszűnne az illetménykiegészítések eltérő mértékéből adódó indokolatlan különbségtétel. Ezen javaslatunkat a KPSZH főigazgatója is támogatta, az ehhez szükséges forrásokat biztosíthatónak látta, ezért a honvédelmi miniszternek javasolja a megvalósítását.

Összességében, mivel a tárca tervei szerint megvalósuló illetményfejlesztés ismét hátrányos helyzetbe hozza a katonaállomány jelentős részét, a HOSZ javaslatát pedig a hátrányok csökkentésére a tárca nem támogatja, a Honvédszakszervezet a beterjesztett megállapodás-tervezetet nem fogadja el, azt az abban foglalt tartalommal nem tudja aláírni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.