2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb egyeztetés a 2005. évi illetményekről

Hosz  |  2005. 01. 18., 10:53

Január 14-én került sor a HM KPSZH főigazgatója és az érdekképviseleti szervezetek vezetői között a 2005. évi illetményfejlesztéssel kapcsolatos újabb egyeztetésre. Az egyeztetésen dr. Alkéri István dandártábornok, a HM KPSZH főigazgatója átnyújtotta a tárca megállapodás-tervezetét és szóbeli kiegészítésként közölte, hogy a tervezetben foglaltakon túl a tárca nem lát lehetőséget az illetménypozíciók javítására.

A tervezet szerint az illetményfejlesztés differenciáltan valósul meg, az előző egyeztetésről szóló tájékoztatónkban már ismertetett módon (a 20, illetve 10%-os illetménykiegészítésben részesülők 6,5%-os, míg a 35, 50, illetve 15%-os illetménykiegészítésben részesülők 5%-os illetményfejlesztésben részesülnek). A tárca vállalja azt is, hogy 2005. augusztusában vagy szeptemberében megvizsgálja a személyi juttatások előirányzatának felhasználását és az esetlegesen képződő bérmegtakarításokat az állomány anyagi elismerésére fordítja. A HOSZ javaslatát, miszerint a fenti módon megvalósuló illetményfejlesztés párosuljon még egy egyszeri, legalább nettó 15.000 Ft értékű kifizetéssel, a tárca anyagi források hiányára hivatkozva nem támogatja.

A HOSZ álláspontját a megállapodás-tervezettel kapcsolatban Farkas László elnök fejtette ki, eszerint:

- a HOSZ, ahogy azt már korábban is kinyilvánította, egyetért a differenciált illetményfejlesztéssel, nem tudja azonban elfogadni, hogy ezáltal az állomány egy része nem kapja meg a kormányzati szándékkal megegyező, 6%-os mértékű emelést. Ennek kiküszöbölésére lett volna alkalmas az általunk javasolt egyszeri kifizetés, amivel ez az állománycsoport is megközelíthette volna a 6%-os szintet.

- nem tudjuk elfogadni az 5%-os emelést azért sem, mert ezzel – véleményünk szerint – ellentétbe kerülnénk az OKÉT-megállapodás tartalmával, amit a HOSZ képviseletében is aláírt az FRDÉSZ elnöke, így attól eltérő tartalmú megállapodást nem vállalhatunk fel.

- a tervezett formában történő illetményfejlesztés a tiszthelyettesi és zászlósi kategóriáknál feszültséget okozhat azzal, hogy az elmúlt évi és az idei emelés eredményeként a 10%-os illetménykiegészítésben részesülők „megelőzhetik” a 15%-os illetménykiegészítésben részesülőket. Ezért a HOSZ azt javasolja, hogy a 15%-os kategória is kapjon olyan mértékű kompenzációt, aminek eredményeként a tiszthelyettesi- és zászlósi állománycsoportban gyakorlatilag megszűnne az illetménykiegészítések eltérő mértékéből adódó indokolatlan különbségtétel. Ezen javaslatunkat a KPSZH főigazgatója is támogatta, az ehhez szükséges forrásokat biztosíthatónak látta, ezért a honvédelmi miniszternek javasolja a megvalósítását.

Összességében, mivel a tárca tervei szerint megvalósuló illetményfejlesztés ismét hátrányos helyzetbe hozza a katonaállomány jelentős részét, a HOSZ javaslatát pedig a hátrányok csökkentésére a tárca nem támogatja, a Honvédszakszervezet a beterjesztett megállapodás-tervezetet nem fogadja el, azt az abban foglalt tartalommal nem tudja aláírni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.